Σύγχρονη τέχνη από τον αραβικό κόσμο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

 

Ένα Πανόραμα σύγχρονης τέχνης του αραβικού κόσμου, φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από 7 έως 11 Μαρτίου.

Πρόκειται για το Φεστιβάλ «Meeting Point 6», με εικαστικά, θέατρο, χορό, μουσική, κινηματογράφο, λογοτεχνία και διαλέξεις καλλιτεχνών από το Κάιρο, τη Δαμασκό, την Τύνιδα, το Αμάν, τη Βηρυτό, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Σύμφωνα με τον επιμελητή της διοργάνωσης, θεωρητικό της τέχνης Όκουι Ενβεζόρ, το Φεστιβάλ επιχειρεί μια ανατομία της «πολιτικής φαντασίας». Ζητήματα ταυτότητας και ετερότητας, συλλογικής μνήμης και ιστορίας, κοινωνικού αποκλεισμού και πολιτικής ευθύνης αναδύονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τον αραβικό κόσμο ιστορική συγκυρία.
Εξ αυτού και ο πλήρης τίτλος του Φεστιβάλ «Locus Agonistes πρακτικές και λογικές της κοινωνίας των πολιτών». To Φεστιβάλ έχει περιοδεύσει σε πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, στις Βρυξέλλες κι έρχεται στην Αθήνα μετά από μια στάση στο Βερολίνο.

Φέρνει μαζί του, πολλούς κι ενδιαφέροντες καλλιτέχνες, αρκετοί σε πρώτη εμφάνισή τους στην Αθήνα. Ενδεικτικά αναφέρονται, οι χορογράφοι και χορευτές Σέλμα και Σοφιάν Ουισσί από την Τύνιδα με την ον λάιν χορευτική περφόρμανς Heres. Οι κινηματογραφιστές και εικαστικοί καλλιτέχνες Ιωάννα Χατζηθωμά και Χαλίλ Ζορέζ από τη Βηρυτό, η ανεξάρτητη συγγραφέας και σκηνοθέτης από το Κάιρο, Λάιλα Σουλεϊμάν με την περφόρμανς No Time for Art που βασίζεται σε «ημερολόγια, ήχους, κινήσεις, ειδήσεις και οτιδήποτε συνιστά μια επανάσταση».

Οι παραπάνω, μαζί με άλλους ομοτέχνους, παίρνουν μέρος, σε έναν μαραθώνιο περφόρμανς, μονολόγων, αναγνώσεων και χορού στο πλαίσιο του «Meeting Points 6». Σε αυτό το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι έλληνες θεατες θα γνωρίσουν επίσης τον Σύρο συγγραφέα Μοχάμεντ Αλ ‘Ατταρ, σε έναν μονόλογό του-σχόλιο για την βία, από μαρτυρίες συλληφθέντων. Επίσης τον σκηνοθέτη Ομάρ Αμπού Σαάντα, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα μούλτιμιντια σχέδιό του, με τίτλο «Look at the streets. this is how hope looks likeς» σχετικά με το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην οργάνωση και την εξάπλωση των πρόσφατων εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο.

Τις ημέρες του Φεστιβάλ στην Αθήνα, η παλαιστινιακής καταγωγής, διάσημη περφόρμερ Μόνα Χατούμ, θα συζητήσει με τον κριτικό της τέχνης Όκουι Ενβεζόρ ενώ βίντεο με εγκαταστάσεις και περφόμανς, θα παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
 
 
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο