Αμερικανός στρατιώτης σκοτώνει εν ψυχρώ πολίτες στην επαρχία Κανταχάρ στο Αφγανιστάν.

Ένας στρατιώτης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν σκότωσε 15 πολίτες και τραυμάτισε άλλους, αφού εισέβαλε στα σπίτιά τους  στην επαρχία Κανταχάρ, όπως αναφέρουν πηγές από το Αφγανιστάν και το ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς έφυγε από την βάση του, νωρίς το πρωί και επιτέθηκε στη συνέχεια στα σπίτια του χωριού. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και εννέα παιδιά. 

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του και η ηγεσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν υποσχέθηκε ταχεία έρευνα.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον.

Ανταποκριτές του BBC αναφέρουν πως είναι πιθανόν να υπάρξει μια λυσσαλέα αντίδραση, όταν τα νέα της επίθεσης γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό.

Στο Kandahara’s Panjwai, oι ντόπιοι έχουν συγκεντρωθεί κοντά στη βάση για να διαμαρτυρηθούν για τις δολοφονίες της Κυριακής, ενώ η αμερικανική πρεσβεία συμβουλεύει να αποφευχθούν τα ταξίδια προς εκείνη την περιοχή. 

Το αντιαμερικανικό συναίσθημα είναι ήδη υψηλό στο Αφγανιστάν μετά το συμβάν του περασμένου μήνα, όταν αμερικανοί στρατιώτες έκαψαν αντίτυπα του Κορανίου. 

 Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό που συνέβη σε μια βάση του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, αλλά δεν κατάφεραν να δαμάσουν μια σειρά από διαδηλώσεις και επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων και έξι αμερικανών στρατιωτών.


Ο ανώνυμος στρατιώτης, o oποίος ήταν μάλλον λοχίας , φέρεται να έχει αποχωρήσει  από τη βάση του περίπου στις 3:00 τοπική ώρα (22:30 GMT το Σάββατο).
Στη συνέχεια προχώρησε προς τα χωριά Alkozai και Najeeban, περίπου 500μ από τη βάση.

Ένας κάτοικος της περιοχής, ο Abdul Baqi, δήλωσε στο Associated Press πως ο στρατιώτης είχε ανοίξει πυρ προφανώς σε τρία διαφορετικά σπίτια.

“Όταν συνέβη το γεγονός μέσα στη νύχτα, ήμασταν στα σπίτια μας”, είπε. “Άκουσα πυροβολισμούς και στη συνέχεια ησυχία και μετά πάλι πυροβολισμούς”

Σε ένα σπίτι στο Najeeban, ο ένοπλος σκότωσε 11 ανθρώπους σύμφωνα με πληροφορίες, βάζοντας φωτιά στο σώμα τους πριν φύγει.

Ένας συγγενής των 11 θυμάτων, ο Haji Samad, είπε στο Reuters, ότι είχε ρίξει χημικά πάνω στα σώματα των θυμάτων και του έβαλε φωτιά. 

«Είδα και τους 11 συγγενείς μου νεκρούς, μεταξύ των οποίων τα παιδιά και τα εγγόνια μου», πρόσθεσε, κλαίγοντας.

Μία ανώνυμη γυναίκα μάρτυρας, από το χωριό Najeeban δήλωσε στο BBC ότι είχε ακούσει πυροβολισμούς περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα. Ένας σκύλος που γαύγιζε πυροβολήθηκε από τον στρατιώτη, είπε.

Πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν  είχαν να εμφανιστούν στην περιοχή περίπου πέντε μήνες.

Τουλάχιστον τρία από τα παιδιά-θύματα σκοτώθηκαν από έναν πυροβολισμό στο κεφάλι, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ.

Φωτογραφίες από τη σκηνή δείχνουν τα πτώματα, ανάμεσα στα οποία διακρίνονται καθαρά σώματα μικρών παιδιών, τα οποία μεταφέρονται σκεπασμένα με κουβέρτες σε οχήματα. 


Σύμφωνα με τις αναφορές του Associated Press πέντε Αφγανοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στις ιατρικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ.

Κάποιες πηγές ανέφεραν, ότι στην επίθεση εμπλέκονται πάνω από ένας στρατιώτης  και με δήλωση τους οι Ταλιμπάν κατηγόρησαν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, ότι διαδραμάτισαν συγκεκριμένο ρόλο στην επίθεση. 

Ανταποκριτής στην περιοχή δήλωσε, πως μια αντιπροσωπεία από το γραφείο του επαρχιακού κυβερνήτη έφτασε στο χωριό για να εξετάσει τι ακριβώς συνέβη.

Ο στρατιώτης – ο οποίος φέρεται να υπέστη νευρικό κλονισμό πριν από τις επιθέσεις- λέγεται πως παραδόθηκε μόνος του στις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές, μετά την εκτέλεση των δολοφονιών.

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-17332398

alt

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο