Πάρκο Ναυαρίνου: μια επιβεβλημένη απάντηση σε μια εκπομπή του omniatv

Στις 2 Απριλίου έπεσε στην αντίληψή μας μια εκπομπή  του omniatv που αφορά και στο Πάρκο Ναυαρίνου, η οποία είχε αναρτηθεί στο youtube. Με αφορμή την περιήγηση της αρχιτεκτονικής ομάδας sarcha σε «χώρους διαβαθμισμένης οικειοποίησης» στο κέντρο της Αθήνας, η παρουσιάστρια του omniatv προέβη σε μια σειρά από ανακριβείς και κακόβουλες αναφορές στο Πάρκο Ναυαρίνου.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, σημειώνουμε τα εξής:

Α) Το Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου δεν αποτελεί άλλον ένα «χώρο διαβαθμισμένης οικειοποίησης», αλλά κατάληψη, η οποία δημιουργήθηκε στον απόηχο της εξέγερσης του Δεκέμβρη ’08.

Β) Το πρώην πάρκινγκ και νυν πάρκο δεν καταλήφθηκε από μια «πρωτοβουλία κατοίκων», αλλά από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων, την πολιτική συλλογικότητα «Εμείς, εδώ και τώρα, για όλους εμάς» και, κυρίως, με τη συνδρομή γειτόνων, συντροφισσών/συντρόφων, καθώς και εκατοντάδων ατόμων από άλλες γειτονιές της Αθήνας.

Γ) Η διαμόρφωση του χώρου δεν αποτέλεσε το προϊόν σχεδιασμού μιας «ομάδας αρχιτεκτόνων» και της εργασίας κάποιων «εθελοντών», όπως αναφέρεται στην εκπομπή, παρόλο που βρίσκονταν και αρχιτέκτονες ανάμεσα στα εκατοντάδες άτομα που συμμετείχαν στις εργασίες τις πρώτες μέρες. Για την ακρίβεια, η κατάληψη υπήρξε το αποτέλεσμα της αυτό-οργανωμένης, αυθόρμητης και συντονισμένης δράσης των «από κάτω» που έσπασαν την άσφαλτο, έσκαψαν και φύτεψαν το χώρο. Αυτοί ήταν που από την πρώτη μέρα συγκρότησαν την ανοιχτή συνέλευση του Πάρκου Ναυαρίνου ως μέσο για την οργάνωση και τη λειτουργία της κατάληψης.

Όλες οι παραπάνω αναφορές διανθίζονται από μια σειρά  πλάνα από το Πάρκο, καθώς και  από άτομα που έκαναν εκείνη την ώρα εργασίες, ή απλώς κάθονταν εκεί. Οι λήψεις έγιναν κρυφά και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τα άτομα που εμφανίζονταν σε αυτές. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο, όταν η βιντεοσκόπηση έγινε αντιληπτή, ζητήθηκε να σταματήσει, όπως και έγινε, χωρίς να ασκηθεί η οποιαδήποτε πίεση. Εδώ είναι όμως το σημείο που η παρουσιάστρια ξεπερνάει τις απλές συκοφαντίες και ανακρίβειες και μπαίνει στα νερά της επικίνδυνης σύγχυσης και παραπληροφόρησης.

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή του omniatv υπάρχει βίντεο της ίδιας ημέρας από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου διακρίνονται «κάτοικοι» της περιοχής να τραμπουκίζουν τον βιντεολήπτη. Αμέσως μετά το συγκεκριμένο βιντεάκι, η παρουσιάστρια του omniatv ισχυρίζεται επί λέξει ότι «την ίδια μεταχείριση ,όπως δεν είχαμε στην πλατεία του Άγιου Παντελεήμονα, είχαμε σχεδόν στο Πάρκο Ναυαρίνου, για άλλους λόγους φυσικά». Η συσχέτιση της κατάληψης του Πάρκου Ναυαρίνου με την πλατεία μιας γειτονιάς, όπου νεοναζί και μία μερίδα κάτοικων της περιοχής, σε συνεργασία με την αστυνομία, σφραγίζουν παιδικές χαρές απαγορεύοντας στα παιδιά να παίξουν, μαχαιρώνουν και ξυλοκοπούν με κριτήριο το χρώμα, τη θρησκεία, τη φυλή ή την πολιτική τοποθέτηση είναι παντελώς αβάσιμη, συκοφαντική και ανιστόρητη.

Τέλος, ο παραπάνω ισχυρισμός της παρουσιάστριας του omniatv μεταφέρθηκε στη λίστα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων με αναφορές σε “ιδιοκτησίες σε καταλήψεις” και σε “άσχημη συμπεριφορά κάποιων παριστάμενων στο πάρκο”, η οποία δεν επέτρεψε στα “παιδιά” να κάνουν “το αφιέρωμα που θέλουν”. Όσον αφορά τα περί “ιδιοκτησιακής” λογικής, η ιστορία της κατάληψης του Πάρκου Ναυαρίνου αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη θέση μας. Τα δε “παιδιά” όφειλαν να έχουν κατ’ αρχήν έρθει σε επικοινωνία με τη συνέλευση του Πάρκου για το όποιο “αφιέρωμα”, αλλά και με τους παρευρισκόμενους στο χώρο για την βιντεοσκόπησή τους.

Η παρούσα απάντηση κοινοποιείται στο omniatv, στη sarcha και στη λίστα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων.

Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου & Ζωοδόχου Πηγής

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

6 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
6 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο