Ο Χασάν, ο Μωχάμετ και οι άλλοι…

Εβαλα λίγα παγάκια σε μια πετσέτα και τα κράτησα για λίγη ώρα πάνω στο καρούμπαλο που φούσκωνε στο μέτωπο του Χασάν, του χάϊδεψα λίγο παρηγορητικά το κεφάλι και με θυμήθηκα να κάνω το ίδιο χρόνια πριν στο μικρό μου γυιο, όταν κλαίγοντας είχε γυρίσει μια μέρα από το γήπεδο που έπαιζε μπάλα με τούς φίλους του. Ο Χασάν δεν γύρισε εκείνη τη μέρα από το γήπεδο, αλλά από το σχολείο του. Είναι μαθητής του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Προσπαθεί απεγνωσμένα να έχει μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του και εγώ, ενώ κρατάω ακόμα τα παγάκια στο μέτωπό του, αναρωτιέμαι πόσο θα του κρατήσει αυτή η προσπάθεια. Γύριζε από το σχολείο με το λεωφορείο, μπήκε ο ελεγκτής του ζήτησε το εισητήριό του, αλλά ο άτυχος Χασάν δεν είχε μαζί του τη κάρτα διαρκείας. Βάλτε μου πρόστιμο, τους είπε. Δεν του βάλανε πρόστιμο, δεν τον αφήσανε να κατέβει και απλώς στην επόμενη στάση που ήταν και το τέρμα του λεωφορείου, μόλις ο κόσμος κατέβηκε, ο οδηγός έκλεισε τις πόρτες και τέσσερεις μαζι, δηλαδή ο οδηγός, ο ελεγκτής και δύο άλλοι τον πλακώσανε στο ξύλο για να μάθει άλλη φορά να μη ξεχνάει…
Και του Μωχάμετ μια άλλη φορά του κάναν έλεγχο, αυτός είχε τη κάρτα μαζί του και έτσι δεν τον πλακώσανε, του είπανε μόνο να γυρίσει πίσω στο κωλομπουρδέλο την πατρίδα του το Αφγανιστάν, γιατί άλλη φορά θα του γαμήσουνε τη μάνα.
Προς το παρόν ο Μωχάμετ δεν θα γυρίσει στην πατρίδα του, έχει επισήμως «Επικουρική Προστασία» και μέχρι να πάρει την τελική απάντηση για το άσυλο του πολιτικού πρόσφυγα που ζήτησε, θα γυρίσει στο ξενώνα που φιλοξενείται, στα Πατήσια.
Σ’αυτον τον ξενώνα μαζί με το Μωχάμετ ζούνε κι’ άλλοι πρόσφυγες, κι’ άλλα παληκάρια εξαιρετικά, που μόλις λίγο χαλαρώσουνε και ξεφοβηθούνε βγάζουνε τον καλύτερο εαυτό τους. Μέσα στα προσόντα τους πολλές φορές όσο κι’ αν σας φαίνεται απίθανο, είναι και η νοικοκυροσύνη τους. Μια νοικοκυροσύνη που δεν είναι αποτέλεσμα τόσο της διαπαιδαγώγησής τους από τη πατριαρχική τους οικογένεια, αλλά της προσπάθειας ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία και σαν δική τους συμβολή στη δημιουργία της κοινότητας και του κοινωτισμού που ο ξενώνας επιμένει.
Εχουνε όμως μερικές απορίες σε σχέση με τη καθαριότητα και δεν καταλαβαίνουνε γιατί οι άλλες γωνίες κοντά στο σπίτι τους δεν έχουνε σκουπίδια και είναι πεντακάθαρες ενώ στη γωνία, αυτή ακριβώς έξω από το σπίτι τους,  τα σκουπίδια σχηματίζουν ένα λόφο και παλιοσίδερα, στρώματα, σπασμένα έπιπλα και άλλα αντικείμενα φτιάχνουν ολόκληρο βουνό. Προσπάθησα να τούς λύσω τις απορίες τους αφού πρώτα ρώτησα τούς κατοίκους των κοντινών πολυκατοικιών, αλλά  επειδή απάντηση δεν πήρα, σωστή απάντηση δεν έδωσα. Είχαμε όμως ακόμα μια αφορμή για δύσκολες συζητήσεις περί ρατσισμού.
Είναι άραγε τα σκουπίδια έξω από το σπίτι τους ένδειξη ρατσισμού και βίας ή όχι;

Γράφτηκε από την  Δάφνη Βλουμίδη

Αναδημοσίευση

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο