54 μετανάστες από την Αφρική πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία με φουσκωτή βάρκα.

Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική – Ένας άνθρωπος επέζησε. 54 άλλοι μετανάστες που ήταν μαζί του όμως, δεν ήταν τόσο τυχεροί. Πέθαναν από τη δίψα κατά τη διάρκεια του δεκαπενθήμερου ταξιδιού τους με μια φουσκωτή βάρκα από τη Λιβύη προς την Ιταλία – οι περισσότεροι από αυτούς ενώ βρίσκονταν τόσο κοντά στην επίτευξη του στόχου τους, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ την Τετάρτη.

  Ο επιζών, Abbes Settou, ο οποίος έπινε θαλασσινό νερό από απόγνωση, βρέθηκε από διασώστες ενώ κρατιόταν από τα ερείπια του σκάφους από καουτσούκ και ένα μπιτόνι, είπε αργότερα στους υπαλλήλους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ότι 55 άτομα επιβιβάστηκαν στη βάρκα, στη Λιβύη στα τέλη Ιουνίου και ενώ ήθελαν μια μέρα σχεδόν για να φτάσουν στις ιταλικές ακτές, τους παρέσυραν τα κύματα και χάθηκαν.

   Η φουσκωτή βάρκα άρχισε να έχει διαρροή αέρα λίγες μέρες μετά αφού ξεκίνησε το ταξίδι, σύμφωνα με τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Οι μετανάστες, χωρίς τροφή ή νερό, καθώς οι μέρες κυλούσαν, άρχισαν να πεθαίνουν από τη δίψα, την πείνα και την έκθεση στον ήλιο, σύμφωνα με τον επιζώντα Settou. Οι περισσότεροι μετανάστες ήταν από την Ερυθραία και τη Σομαλία.

Ο Settou είπε ότι τα πτώματα των νεκρών τα έριχναν στη θάλασσα.

“Αυτή είναι μια τραγωδία”, δήλωσε ο T. Alexander  Aleinikoff, ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες. “Πενήντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Καλώ όλα τα σκάφη στη θάλασσα να είναι σε αυξημένη επιφυλακή για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη διάσωσης στη Μεσόγειο. Η Μεσόγειος είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο και είναι επιτακτική ανάγκη, ο χρόνος και τα μέσα που χρειάζονται για την πιθανή διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν να ενισχυθούν. “

Τα μέσα του καλοκαιριού στη βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, όταν οι θάλασσες είναι πιο ήρεμες, είναι η εποχή που οι περισσότεροι Αφρικανοί μετανάστες προσπαθούν να πραγματοποιήσουν ταξίδι προς την Ευρώπη, ελπίζοντας σε μια εργασία και μια καλύτερη ζωή.

Χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να ταξιδέψουν με επισφαλείς βάρκες από τη βόρεια Αφρική, ενώ κάποιες βάρκες βυθίζονται χωρίς καμία επίσημη επιβεβαίωση. Πολλές οικογένειες απλώς δεν μαθαίνουν ποτέ ξανά νέα από τους αγαπημένους τους.  

  Περίπου 1.300 άνθρωποι έχουν φτάσει με πλοίο στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος και άλλα 1.000 άτομα έχουν φθάσει στη Μάλτα από τη Λιβύη, σύμφωνα με τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Τη Δευτέρα, ένα άλλο σκάφος που μετέφερε περίπου 50 μετανάστες αποφασισμένους να φθάσουν στην Ιταλία αρνήθηκε σε στρατιωτικό πλοίο της Μάλτας να τους διασώσει ενώ δυο άλλες βάρκες με μετανάστες είχαν αρνηθεί νωρίτερα και εκείνα την διάσωση από τις αρχές της Μάλτας, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, άλλοι 170 μετανάστες έχουν χαθεί φέτος στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το ίδιο ταξίδι. 

http://europeanphoenix.net/en/component/content/article/39-internazionale/1903-54-african-migrants-die-of-thirst-on-boat.html

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο