Ισραήλ: Σκληραίνει το apartheid, λεωφορεία μόνο για Παλαιστινίους

Σε μια κίνηση καθαρά ρατσιστική, μετά από παράπονα που εξέφρασαν οι άποικοι στα κατεχόμενα, και την δήθεν πρόληψη της τρομοκρατίας, προχώρησε το κράτος του Ισραήλ. Δημιουργήθηκε γραμμή λεωφορείων, ξεχωριστή από αυτή που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί έποικοι, μόνο για Παλαιστινίους.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ότι η κίνηση οφελεί τους Παλαιστινίους καθώς διευκολύνει την μετακίνηση τους μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ισραήλ, όπου θα μπορούν να βρουν ευκολότερα εργασία, σε αντίθεση με την περιοχή τους. Επίσης επιμένουν ότι δεν θα απαγορευτεί η είσοδος τους στις συμβατικές γραμμές, αλλά είναι μια προσπάθεια καταπολέμησης της λαθραίας εισόδου τους μέσω ταξί που δεν έχουν άδεια ή λεωφορείων. Σύμφωνα με το Ισραηλινό σύνταγμα είναι παράνομο να απαγορεύεται η είσοδος τους σε λεωφορεία, όμως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγράψει περιστατικά απαγόρευσης εισόδου ή έξωσης από λεωφορεία, σε σημεία ελέγχου.

Ο Haroun Hamdan είναι ένας 44χρονος σιδεράς που εργάζεται στο Ισραήλ. “Η δημιουργία αυτής της υπηρεσίας ίσως να είναι και κάτι καλό.” αναφέρει. “Το να ταξιδεύουμε με τους εποίκους δεν είναι καλή εμπειρία. Μας χλευάζουν και μας βρίζουν. Μια φορά μια έποικος απαίτησε να κατεβούμε από το λεωφορείο και αναγκαστήκαμε να περπατήσουμε 10 χιλιόμετρα για να φτάσουμε στην εργασία μας.” Ο Hosni Hanash, 45χρονος εργάτης, επίσης λέει ότι ο διαχωρισμός αυτός είναι καλός. “Ξεκινούσα κάθε μέρα στις 3.45 για να περάσω από το σημείο ελέγχου με ταξί και μετά να πάρω το βανάκι για να πάω στην δουλειά μου. Αυτό θα μας βοηθήσει να ταξιδεύουμε ήσυχοι και πιο ξεκούραστοι”.

Πέρα από την ίσως ευκολότερη μετακίνηση Ισραηλινών και Αράβων ανάμεσα στις κατεχόμενες περιοχές και το Ισραήλ, αυτή η κίνηση είναι ένα βήμα ακόμη, προς την επίτευξη του κράτους Apartheid που οραματίζεται ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει δεχτεί κριτική παγκοσμίως για την πολιτική του. Μετά την ψήφιση του ΟΗΕ, που άναψε το πράσινο φως για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους-παρατηρητή, ανακοινώθηκε η αύξηση του εποικισμού της Δυτικής Όχθης από τους Ισραηλινούς. Σε λίγα χρόνια όμως, οι Παλαιστινιακοί πληθυσμοί θα είναι πολλοί μεγαλύτεροι από τους εποίκους, και αυτό θα προκαλέσει πρόβλημα στην δημοκρατική λειτουργία ενός κράτους που στηρίζεται στο Apartheid και τον αποικισμό.

πηγές: Guardian, USA TODAY, Global Post

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο