10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Δελτίο Τύπου για τα σενάρια συγχώνευσης ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια σχετικά με την συγχώνευση ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ, σε μια τέτοια περίπτωση αντιλαμβανόμαστε πως το ήδη μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα των ναρκωτικών θα οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλούς χρήστες.
Η Ολγα Βαμβακούρη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, υπογραμμίζει σε δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη»: «Προκειμένου η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της απεξάρτησης, δε διστάζει να θυσιάσει όχι μόνο τα δημόσια προγράμματα και τους εργαζόμενους σε αυτά αλλά κυρίως τους εξαρτημένους, οι οποίοι με τη διάλυση των προγραμμάτων είναι βέβαιο ότι θα εξαθλιωθούν ακόμη περισσότερο και πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να πεθάνουν. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συγχώνευση δεν εξυπηρετεί κανενός είδους νοικοκύρεμα ή βελτίωση της λειτουργικότητας, αλλά στοχεύει μόνο σε απολύσεις, μείωση του κόστους και διάλυση του συστήματος ».
Η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ αντέδρασε στα σενάρια αυτά οργισμένη, τονίζοντας πόσο επικίνδυνες είναι οι φήμες αλλά και η τυχόν πραγματοποίησή τους. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του ΚΕΘΕΑ :

 

                                                                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τα σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ υπονομεύουν τις προσπάθειες της χώρας ενάντια στα ναρκωτικά και την εξάρτηση

21.6.2013
Tην ώρα που η κατάσταση με τα ναρκωτικά συνεχώς επιδεινώνεται  λόγω της κρίσης, το ΑIDS αυξάνεται ραγδαία στους εξαρτημένους με πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και κυκλοφορούν νέες, επικίνδυνες ουσίες, όπως το σίσα, την ώρα που 15 πόλεις ζητούν από το ΚΕΘΕΑ να ανοίξει μονάδα στην περιοχή τους και που η χώρα έχει, επιτέλους, αποκτήσει ένα νέο, ελπιδοφόρο θεσμικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά, το μόνο που δεν θα περίμενε να ακούσει κανείς είναι ότι αποφασίζεται η συρρίκνωση των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Κι όμως, δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών μιλούν για σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, θυμίζοντας, ακόμα μια φορά, ότι ο χώρος της κοινωνικής φροντίδας και οι αδύναμες ομάδες  είναι ο εύκολος στόχος των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι οι πρόχειρες, λογιστικού τύπου αποφάσεις μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες,  με μεγαλύτερο  κοινωνικό και οικονομικό κόστος απ’ ό,τι όφελος. 

Αναρωτιέται κανείς με τι είδους οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια ένα τέτοιο σενάριο προωθείται,  τι είδους σκοπιμότητα μπορεί να υπηρετεί και πόσο σημαντική είναι αυτή,  ώστε να ανατρέψει ένα νόμο που ψήφισε η Βουλή και μια πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού.  Γιατί μια τέτοια εξέλιξη, επί της ουσίας, θα ακύρωνε και το νόμο ν. 4139 για τα ναρκωτικά  που ψηφίστηκε το Μάρτιο, ο οποίος κατοχυρώνει το ρόλο του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ ως φορέων θεραπείας και βασικών πυλώνων της εθνικής στρατηγικής, αλλά και την απόφαση του Πρωθυπουργού τον Ιούνιο με την οποία όρισε τον πρώτο εθνικό συντονιστή για τα ναρκωτικά.

Η συγχώνευση των δύο οργανισμών, οι οποίοι σηκώνουν το κύριος βάρος αντιμετώπισης της εξάρτησης στη χώρα, στηρίζοντας χιλιάδες χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους, που στόχο έχει να συρρικνώσει το δυναμικό τους και τη δυνατότητα τους να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες, θα αφήσει χωρίς υποστήριξη χιλιάδες ανθρώπους που τη χρειάζονται. 

Ποιο είναι λοιπόν το οικονομικό και κοινωνικό όφελος από μια τέτοια συγχώνευση, όταν είναι γνωστό ότι η παραμονή στη χρήση κοστίζει 6 φορές περισσότερο από τη λειτουργία αποτελεσματικών προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης, όπως αυτά του ΚΕΘΕΑ, και όταν διεθνείς οργανισμοί, όπως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), καλούν τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τη σχέση κόστους-οφέλους των υπηρεσιών πριν προβούν σε μέτρα περιορισμού τους;

Απεξάρτηση και κοινωνική φροντίδα δεν σημαίνουν μόνο επιστροφή στη ζωή για τους χρήστες ουσιών αλλά και μια κοινωνία με μεγαλύτερη συνοχή, μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερες δαπάνες για όλους. Στο χώρο αντιμετώπισης της εξάρτησης σήμερα, που η κρίση φέρνει περισσότερη χρήση, δεν περισσεύει κανείς. Η πολιτεία, αν θέλει πραγματικά να στηρίξει τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, να αφουγκραστεί τις ανάγκες της και να διασφαλίσει το μακροπρόθεσμο όφελός της, χρειάζεται να θέσει σε άμεση εφαρμογή τις διατάξεις του ν. 4139 που αφορούν τον εθνικό σχεδιασμό και τη νέα στρατηγική για τα ναρκωτικά, να ενισχύσει τους φορείς θεραπείας και να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της απεξάρτησης και της ένταξης. 
 
Η Βουλή των Ελλήνων έκανε το πρώτο βήμα ψηφίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία το ν. 4139, ο Πρωθυπουργός της χώρας τον στηρίζει με τις αποφάσεις του, αλλά κάποιοι βάζουν εμπόδια, είτε από άγνοια είτε από πρόθεση.
 

 
(http://www.kethea.gr/el-gr/home.aspx)

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο