10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Δήλωση του Edward Snowden από τη Μόσχα

 

 

Δευτέρα 1 Ιουλίου

Πριν από μία εβδομάδα έφυγα από το Χονγκ Κονγκ, αφού κατέστη σαφές ότι η ελευθερία και η ασφάλειά μου για την αποκάλυψη της αλήθειας απειλούνταν. Το γεγονός πως εξακολουθώ να είμαι ελεύθερος οφείλεται στις προσπάθειες των φίλων, νέων και παλιών, την οικογένειά μου και άλλους που δεν έχω συναντήσει και πιθανότατα δεν πρόκειται να συναντήσω ποτέ. Τους εμπιστεύτηκα τη ζωή μου και μου επέστρεψαν την εμπιστοσύνη με την πίστη τους σε ‘μένα, κάτι για το οποίο θα είμαι πάντα ευγνώμων.

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε μπροστά σε κόσμο πως δε θα επιτρέψει καμία διπλωματική συνδιαλλαγή για την υπόθεσή μου. Ωστόσο, ήδη έχει αναφερθεί ότι μετά την υπόσχεσή του να μην το πράξει, ο Πρόεδρος διέταξε τον Αντιπρόεδρό του να πιέσει τους ηγέτες των εθνών από τα οποία έχω ζητήσει προστασία ώστε να αρνηθούν τις αιτήσεις ασύλου μου.

Αυτό το είδος της εξαπάτησης από έναν παγκόσμιο ηγέτη δεν είναι δικαιοσύνη και ούτε είναι η έκνομη ποινή της εξορίας. Αυτά είναι τα παλιά, κακά τα εργαλεία της πολιτικής επίθεσης. Σκοπός τους είναι να φοβίσει όχι εμένα, αλλά εκείνους που θα έρθουν μετά από εμένα.

Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπήρξαν ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του ανθρωπίνου δικαιώματος της αναζήτησης ασύλου. Δυστυχώς, αυτό το δικαίωμα, που έχει ψηφιστεί από τις ΗΠΑ στο άρθρο 14 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τώρα απορρίπτεται από τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας μου. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει πλέον υιοθετήσει τη στρατηγική της χρήσης της υπηκοότητας ως όπλο. Αν και δεν έχω καταδικαστεί για τίποτα, έχει ανακληθεί μονομερώς το διαβατήριό μου, αφήνοντας με άπατρις. Χωρίς καμία δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να με σταματήσει με την καταπάτηση ενός βασικού μου δικαιώματος. Ένα δικαίωμα που ανήκει σε όλους. Το δικαίωμα να αναζητάς άσυλο.

Σε τελική ανάλυση, η κυβέρνηση Ομπάμα δε φοβάται τους πληροφοριοδότες, όπως εγώ, ο Bradley Manning ή ο Thomas Drake. Εμείς είμαστε απάτριδες, φυλακισμένοι ή αδύναμοι. Όχι, η κυβέρνηση Ομπάμα φοβάται εσένα. Φοβάται ένα ενημερωμένο, θυμωμένο κοινό που απαιτεί τη συνταγματική κυβέρνηση που του έχουν υποσχεθεί – και πρέπει να είναι.

Είμαι αλύγιστος στις πεποιθήσεις μου και εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες που γίνονται από τόσους πολλούς. 

Edward Joseph Snowden

Πηγη: Wikileaks

Μετάφραση στα Ελληνικά: The Arkan Project

 

 

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο