Κολομβία: 220.000 νεκροί από την αρχή των συγκρούσεων

Πρόκειται για έναν  διεφθαρμένο  πόλεμο που έχει παραβεί όλους τους ανθρωπιστικούς κανόνες.
Gonzalo Sanchez, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ιστορικής Μνήμης

 

farc.jpg

Σχεδόν 220.000 Κολομβιανοί έχουν σκοτωθεί σε εσωτερικές συγκρούσεις της χώρας από το 1958, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι, σύμφωνα με έκθεση που χρηματοδότησε η κυβέρνηση. Η πολύ-αναμενόμενη έκθεση εκπονήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ιστορικής Μνήμης, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός νόμου του 2011 που είχε σχεδιαστεί για να αποζημιώσει τα θύματα των συγκρούσεων και την επιστροφή της κλεμμένης γης. Ο νόμος προλογίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται τώρα στην Κούβα με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις, ή FARC, κύρια αριστερή ομάδα ανταρτών της χώρας.

Η 434 σελίδων έκθεση, με τίτλο “Φτάνει πια: Μνήμες Πολέμου και  Αξιοπρέπειας’‘, αναφέρει ότι οι περισσότερες από τις δολοφονίες σημειώθηκαν  από τότε που ακροδεξιές πολιτοφυλακές – που υποστηρίζονταν από τους κτηνοτρόφους και τους εμπόρους κοκαΐνης -εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1980 για την αντιμετώπιση των FARC και άλλων αριστερών ανταρτών.  Τέσσερα στα πέντε θύματα ήταν άμαχοι πολίτες, σύμφωνα με την έκθεση.

“Όλοι δικαιούμαστε να γνωρίζουμε την αλήθεια και να καταλάβουμε τι συνέβη στις αγροτικές περιοχές και τις πόλεις μας, και μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να φωνάξουμε δυνατά: Φτάνει!”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, στο προεδρικό μέγαρο την Τετάρτη, όταν  κυκλοφόρησε η έκθεση. “Μόνο μέσα από την αλήθεια και  χωρίς φόβο , θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα, στην Κολομβία”

Ζώντας με το φόβο

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη FARC από το Νοέμβριο 2012. Αν και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν υποχωρήσει, η έκθεση παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα της αιματοχυσίας, από την αρχή της σύγκρουσης μέχρι το 2012.

 Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας, που υποστηρίζονται από τα δισεκατομμύρια δολάρια της βοήθειας των ΗΠΑ, έχουν χρησιμοποιήσει τις καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών και τον καλύτερο εξοπλισμό την τελευταία δεκαετία, για την καταπολέμηση των παράνομων ένοπλων ομάδων, ωθώντας τους μαχητές τους βαθιά μέσα στις ζούγκλες της χώρας.

“Είναι ένας πόλεμος που έχει αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε πένθος, αλλά πολύ άνισα. Είναι ένας πόλεμος τα θύματα του οποίου είναι, στη συντριπτική πλειοψηφία, αμάχοι πολίτες. Είναι ένας διεφθαρμένος πόλεμο που έχει παραβεί όλους τους ανθρωπιστικούς κανόνες”, δήλωσε ο Gonzalo Sanchez, διευθυντής του κέντρου, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση στον Σάντος.

Σε περισσότερο από μισό αιώνα, ο πόλεμος σκότωσε 220.000 Κολομβιανούς,  των οποίων το 80 τοις εκατό (πάνω από 177.300) ήταν πολίτες, σύμφωνα με την έκθεση.  40.787 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, των παραστρατιωτικών ομάδων και των ανταρτών σκοτώθηκαν στη μάχη.

 aljazeera

Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο