10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Για Παραβίαση Δικαιωμάτων Κατηγορείται η Frontex

Για παραβίαση των δικαιωμάτων κρατούμενων μεταναστών στην Ελλάδα κατηγορεί τη Frontex το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έκθεση που δημοσιοποίησε στις Βρυξέλλες.
Η συγκεκριμένη έκθεση στηρίζεται σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν 65 μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2010 και τον Φεβρουάριο του 2011, καθώς και σε συνεντεύξεις Ελλήνων αστυνομικών υπαλλήλων και υπαλλήλων της Frontex.
Στην έκθεση αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο αστυνομικό τμήμα Φερών, κρατούνταν 97 άτομα τη στιγμή της επίσκεψης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρ’ ότι ο ανώτατος αριθμός κρατουμένων που μπορούσε να φιλοξενήσει, σύμφωνα με δηλώσεις της αστυνομίας, ήταν μόλις 30.

Στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο Φυλάκιο, η οργάνωση διαπίστωσε ότι ασυνόδευτα παιδιά τελούσαν υπό κράτηση μαζί με ενήλικες, με τους οποίους δεν είχαν καμία συγγένεια, σε κελιά, όπου επικρατούσαν συνθήκες συνωστισμού.
«Παρά το γεγονός ότι η παρούσα έκθεση επικεντρώνεται πρωτίστως στην ευθύνη που έχει η Frontex, να μην συνεργεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό δεν απαλλάσσει τις ελληνικές αρχές» δήλωσε ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής του Προγράμματος Προσφύγων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της για μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου», τόνισε.

Αντιδρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μικέλε Τσερκόνε απέρριψε τις κατηγορίες της Human Rights Watch για ευθύνη της Frontex σε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνεται σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων της κοινοτικής υπηρεσίας και των ελληνικών αρχών.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να κάνει χρήση όλων των μέσων που διαθέτει, προκειμένου να ασκήσει πίεση στις ελληνικές αρχές για βελτίωση της κατάστασης.

Πηγές: Newsroom ΔΟΛ – ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο