Μετά από μήνες διαδηλώσεων σε όλη τη Ρουμανία, έναντι της Καναδικής εταιρείας χρύσου Gabriel Resources που ζητά για να γίνει ορυχείο χρυσού στο Rosia Montana , η κοινοβουλευτική επιτροπή που διατάχθηκε να επανεξετάσει το έργο. το απέρριψε.

Η μετοχή της εισηγημένης στο χρηματιστήριο του Τορόντο,  Gabriel ( TSE : GBU ) διαπραγματευόταν σχεδόν 11 % χαμηλότερα νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας , παρόλο που η ρουμανική εφημερίδα Insider αναφέρει ότι «αυτό δεν είναι το τέλος για το πρόγραμμα της εξόρυξης χρυσού , καθώς το Κοινοβούλιο αναμένεται να συντάξει ένα νέο νόμο. “

Η κεφαλοποιήση της εταιρείας αξίας 311 εκατομμυρίων δολαρίων  έχει χάσει το 65 % φέτος, καθώς τα σχέδια για την ανάπτυξη ενός ανοικτού ορυχείου, που κάποτε θα αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγή στην Ευρώπη, καθώς θα παράγει 500.000 ουγκιές ανά έτος , αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερη αντίσταση από τις περιβαλλοντικές και κοινοτικές ομάδες .

” Έχουμε μια πάρα πολύ ισχυρή υπόθεση , και πιστεύουμε ότι έχουμε αγωγές με αξιώσεις για να πάρουμε  μέχρι και $ 4 δισ. από το ρουμανικό κράτος”, δήλωσε σε συνέντευξη τον Σεπτέμβριο ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Gabriel Resources  , Τζόναθαν Χένρυ. ” Θα προχωρήσουμε στις αξιώσεις αυτές αν η ψηφοφορία εν τέλει βγει αρνητική για το ορυχείο χρυσού “.

Το αμφιλεγόμενο ορυχείο έχει κοστίσει στην Gabriel Resources περισσότερα από $ 580 εκατομμύρια , δεδομένου ότι η καναδική εταιρεία έλαβε για πρώτη φορά τη σύμβαση παραχώρησης το 1999 . Η Gabriel κατέχει το 80 % της τοπικής θυγατρικής εταιρείας Rosia Montana Gold Corporation, ενώ η ρουμανική κυβέρνηση κατέχει το υπόλοιπο .

Η Rosia Montana πιστεύεται ότι είναι μια περιοχή με τα πλουσιότερα κοιτάσματα στην Ευρώπη με 314 τόνους χρυσού και 1.500 τόνους αργύρου και μεταλλευτική δραστηριότητα, που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα . 

(πηγή :http://www.popularresistance.org/romania-says-no-to-europes-largest-gold-project/)

(μετάφραση Sylvia)

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments