Έκοψαν την παροχή νερού στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων

alt

Χωρίς παροχή νερού βρίσκεται το πάρκο Κύπρου και Πατησίων από τις 17 Αυγούστου. Σύμφωνα με την «Συνέλευση αντίστασης Κυψέλης και Πατησίων» και με μαρτυρίες κατοίκων, συνεργία του δήμου έκοψαν την παροχή, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο καταστροφής δεκάδων δενδρυλλίων που ήδη έχουν αρχίσει να εξασθενούν από την ξηρασία. 

Ο αγώνας των πολιτών για το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, ξεκίνησε όταν στις 26 Ιανουαρίου 2009, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, συνεργεία του δήμου έκοψαν 44 δέντρα (εκ των οποίων τα 12 αιωνόβια), έχοντας ως στόχο την δημιουργία πάρκινγκ, πράγμα που έως τώρα έχει αποτραπεί.

 

Ανακοίνωση από την Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων.

 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Συγκέντρωση – Παρέμβαση, την Πέμπτη 25/8, στις 6 μ.μ.

Το πρωί της Τετάρτης 17 Αυγούστου, με ευθύνη του Δήμου και της ΕΥΔΑΠ, διακόπηκε η παροχή του νερού στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Είναι η τέταρτη φορά που ο Δήμος προχωρά σε μια τέτοια εγκληματική ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ποτίσουμε τα δέντρα σε εποχή ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών.
Να θυμίσουμε ότι όλο το σύστημα ύδρευσης καταστράφηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο το Δήμο στις 26 Γενάρη 2009, όταν συνεργεία του έκοψαν 44 δέντρα του πάρκου (εκ των οποίων τα 12 αιωνόβια) με σκοπό την μετατροπή του σε πάρκινγκ. Από τότε ξέσπασε ένας μακροχρόνιος αυτοοργανωμένος και αδιαμεσολάβητος κοινωνικός αγώνας, από κατοίκους της περιοχής και αλληλέγγυους, που εμπόδισε την κατασκευή πάρκινγκ, κατάφερε να αναδιαμορφώσει το πάρκο – με δέντρα, νερό, παιδική χαρά, παγκάκια κ.λπ. – και να το καταστήσει έναν ελεύθερο δημόσιο χώρο πρασίνου, επικοινωνίας και αντίστασης.
Σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά, εξακολουθούμε να δραστηριοποιούμαστε σταθερά στο χώρο του πάρκου φροντίζοντας τα δέντρα του και ταυτόχρονα υπερασπίζοντας τον ανοιχτό, κοινωνικό χαρακτήρα του ως εστία αγώνα και αντιπληροφόρησης μέσα από τις κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες που φιλοξενεί και τη λειτουργία της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων. Αγωνιζόμαστε συλλογικά ενάντια στη φτώχεια, το φόβο, την εκμετάλλευση και το ρατσισμό συμμετέχοντας σε τοπικούς και ευρύτερους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες.
Κατά συνέπεια η διακοπή νερού από το Δήμο δεν μπορεί να ειδωθεί σαν μια ενέργεια που στοχεύει απλά και μόνο στην ξηρασία του πάρκου, αλλά αποτελεί ξεκάθαρα μια κατασταλτική μεθόδευση που επιχειρεί να κάμψει την ίδια την αντίσταση των αγωνιζόμενων ανθρώπων και να μας αναγκάσει εκβιαστικά να εγκαταλείψουμε το συγκεκριμένο χώρο αγώνα.
Και αυτό συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή που βρισκόμαστε συνεχώς σε αντιπαράθεση με συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών που με τις πλάτες της αστυνομίας επιχειρούν να μετατρέψουν το πάρκο σε “πιάτσα”, καθιστώντας το απρόσιτο για όποιον δεν εμπλέκεται στην μπίζνα των ναρκωτικών. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο πάρκο οφείλεται από τη μία σε μια συνθήκη γενικότερης εξαθλίωσης που επιφέρουν στην πόλη οι αντικοινωνικές πολιτικές του κράτους και από την άλλη σε μια ειδική συνθήκη κατασταλτικής σκοπιμότητας από την πλευρά των Αρχών για την υπονόμευση, τη δυσφήμιση και τη διάλυση του κοινωνικού αγώνα που εστιάζεται στο πάρκο.
Να θυμίσουμε ότι μια βδομάδα πριν τη διακοπή του νερού, σε μια ακόμα προσπάθειά μας να διαφυλάξουμε τον ανοικτό χαρακτήρα του πάρκου, δεχτήκαμε αγριότατη επίθεση από συμμορία διακινητών η οποία αποκρούστηκε από την πλευρά μας και παραμείναμε στο χώρο, τρέποντας αυτούς σε φυγή.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατασταλτικές απόπειρες στο πάρκο συμβαίνουν σε μια περίοδο που το σύστημα, στην προσπάθειά του να επιβάλει άγρια αντιεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα, εντείνει την καταστολή απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις όπου αυτές εκδηλώνονται αδιαμεσολάβητα και αντισυναινετικά, σε γειτονιές και χώρους δουλειάς. Σε επίπεδο δημοτικής εξουσίας το δόγμα της μηδενικής ανοχής συμπυκνώνεται σήμερα στο πρόσωπο του Καμίνη, ο οποίος με την πρόσφατη βίαιη εκκένωση της πλατείας Συντάγματος ξεκίνησε να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του για καταστολή των καταλήψεων σε κτίρια, πάρκα και πλατείες της πόλης.
Από την πλευρά μας δεν θα επιτρέψουμε ούτε αυτή τη φορά στο Δήμο, που ευθύνεται για την καταστροφή του πάρκου και το κόψιμο των δέντρων του, να μας εκβιάζει με τη διακοπή του νερού και να αντιμετωπίζει ένα δημόσιο κομμάτι γης σαν τσιφλίκι του δίνοντας εντολές για την τύχη του.
Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη πράξη διακοπής του νερού και απαιτούμε την άμεση επανασύνδεσή του.
Θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, τα δέντρα του πάρκου, να αγωνιζόμαστε για τον ανοικτό κοινωνικό χαρακτήρα του ενάντια στην τσιμεντοποίηση, την εμπορευματοποίηση, την εμπορία και διακίνηση ουσιών, την απαξίωση και την εγκατάλειψή του.
Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις ευρύτερες κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις μαζί με τοπικές πρωτοβουλίες, συνελεύσεις γειτονιάς και με όλους όσοι αγωνίζονται στους δρόμους για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης ενάντια στη φτώχεια, την καταπίεση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.
ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ!
Συγκέντρωση – Παρέμβαση, την Πέμπτη 25/8, στις 6 μ.μ., στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων
Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων
21 Αυγούστου 2011alt
altaltaltalt


alt


Πληροφορίες από: Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / ΠατησίωνIndymedia

 

Χρήστος Μπαϊραμίδης
Χρήστος Μπαϊραμίδης
Δεν εκπροσωπώ και δεν εκπροσωπούμαι. Telegram: Bairamidis

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο