10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Ορκίζεται η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Παλαιστίνη

unity-govt-hamas-fatah-story-top-580x326.jpg

Τελετή ορκομωσίας της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Παλαιστίνης, θα πραγματοποιηθεί  την Τρίτη 2 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα προσωρινό όργανο που θα λειτουργήσει για έξι μήνες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα ορκίσει  15 με 17 υπουργούς , κάποιους πιθανόν μέσω  βίντεο από τη Γάζα. Το Ισραήλ έχει ήδη ενημερώσει τον Αμπάς ότι θα μποϊκοτάρει τη νέα κυβέρνηση.  Ο Νετανιάχου πιέζει τις ξένες κυβερνήσεις να μην αναγνωρίσουν τη νέα κυβέρνηση, υπό το πρόσχημα ότι “θα ενισχύσει την τρομοκρατία”.

Η Χααρέτζ αναφέρει ο Ραμί Χαμντάλα θα ηγηθεί στη νέα κυβέρνηση.  Ο Χαμντάλα ήταν πρωθυπουργός στο παρελθόν αλλά δεν είχε αναγνωρισθεί από τη Χαμάς.   

   “Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης θα γίνει τη Δευτέρα 2 Ιουνίου”, δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια συνάντησης με  φιλο – Παλαιστίνιους ακτιβιστές από τη Γαλλία. “Οι Ισραηλινοί μας ενημέρωσαν σήμερα ότι πρόκειται να μας μποϊκοτάρουν αμέσως μόλις σχηματίσουμε κυβέρνηση”.    “Πρόκειται να παρακρατήσουν τα χρήματά μας”, είπε , αναφερόμενος στις μηνιαίες μεταφορές . “Πρόκειται για δικά μας χρήματα, όχι για ενισχύση από το Ισραήλ , και δεν θα μείνουμε σιωπηλοί . Θέλουν να μας τιμωρήσουν επειδή κάνουμε μια συμφωνία με τη Χαμάς, η οποία αποτελεί μέρος του λαού μας … Εμείς ( η κυβέρνηση )   αναγνωρίζουμε το Ισραήλ,  καταγγέλουμε τη βία και  αναγνωρίζουμε τις διεθνείς συμφωνίες”, είπε , επαναλαμβάνοντας τους όρους της διεθνούς κοινότητας  που αφορούν στη Χαμάς . “Πρόκειται για μια τεχνοκρατική κυβέρνηση.  Δεν έχει καμία σχέση με την Φατάχ , τη Χαμάς ή καμία άλλη παράταξη”.

Ο Αμπάς ισχυρίστηκε ότι η Παλαιστίνη θα αντιδράσει σε κάθε επίθεση από το Ισραήλ, ως αποτέλεσμα του ενοποιητικού σχηματισμού των κυβερνήσεών της. Τον Απρίλιο ο Ρασίντ Χαλίντι είπε ότι ήρθε η ώρα για τους Παλαιστίνιους να υψώσουν το ανάστημά τους και  να στραφούν προς την Ευρώπη και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο . Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι το είδος των αντιδράσεων ( «Σχέδιο Β» ) στο οποίο αναφέρεται ο Αμπάς,   αν και οι ΗΠΑ είναι απολύτως σθεναρά εναντίον του. Υπάρχουν επίσης ομάδες στην ισραηλινή κυβέρνηση που υποστηρίζουν ότι το  Σχέδιο Β  περιλαμβάνει την μονομερή προσάρτηση της περιοχής C, το 60 % της Δυτικής Όχθης .

Όταν η Χαμάς και η Φατάχ υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία συμφιλίωσης τον Απρίλιο,  το  Ισραήλ ενοχλημένο ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τις «ειρηνευτικές συνομιλίες» και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαπραγματευτεί με μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Χαμάς . Κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ο Νετανιάχου επανέλαβε τη θέση του:    “Καλώ όλα τα υπεύθυνα στοιχεία στη διεθνή κοινότητα να μην  αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος του οποίου είναι μέρος η Χαμάς  ή το οποίο στηρίζεται στην Χαμάς. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που καλεί για την καταστροφή του Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να την αγκαλιάσει. Αυτό δεν θα ενισχύσει την ειρήνη, θα ενισχύσει την τρομοκρατία.” 

Αυτή θα είναι η πρώτη παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας που έχει σχηματιστεί από τη στιγμή που ο  ΟΗΕ αναγνώρισε με συντριπτική πλειοψηφία το κράτος της Παλαιστίνης ως κράτος μη-μέλος παρατηρητή του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2012 .

ΠΗΓΗ:  mondoweiss

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο