Ισραηλινό πλοίο, εμποδίζεται πάλι να δέσει στο Όκλαντ, μετά από διαδηλώσεις 5 ημερών.

 

Ενημέρωση: Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς όλες τις ανατροπές και τις διαδρομές στο τρέχον μακρύ περιπετειώδες μυθιστόρημα του Zim Piraeus, του φορτηγού πλοίο ισραηλινής ιδιοκτησίας φορτηγό, που προσπαθεί να φορτώσει και να ξεφορτώσει στο λιμάνι του Όκλαντ από το περασμένο Σάββατο. Η παρακάτω έκθεση αντανακλά την κατάσταση όπως την κατέγραψα από τις 5 μ.μ. την Τετάρτη. Αλλά μόλις λίγα λεπτά αφότου την έγραψα, όπως ήμουν έτοιμος να φύγω για να συμμετάσχω σε μία ακόμη ημέρα κινητοποιήσεων, πληροφορήθηκα ότι το το φορτηγό πλοίο, βρέθηκε πάλι εν πλω με κατεύθυνση δυτικά και με προορισμό το Vostochny, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρωσίας στην ανατολική ακτή και το ανατολικό άκρο του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου. Αφού απέπλευσε και πέρασε από το Golden Gate στη συνέχεια, ξαφνικά έκανε στροφή πίσω πίσω προς το λιμάνι του Όκλαντ – κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, ότι πρόκειται να φύγει, αλλά έτσι δείχνουν τα πράγματα μέχρι αυτή την στιγμή. (Τετάρτη, 18:15 PDT).

Πέντε ημέρες μετά αφού το ισραηλινό φορτηγό πλοίο Zim Piraeus, είχε προγραμματιστεί να δέσει στο λιμάνι του, Όκλαντ για μια στάση διανυκτέρευσης, ώστε να ξεφορτώσει και να φορτώσει, ακόμη δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει για τις δραστηριότητές του στην περιοχή του κόλπου, χάρη στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες από διαδηλωτές, που απαιτούν δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη και την  αλληλεγγύη πολλών λιμενεργατών.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=S6ErB8Oyv4o","width":"800","height":"450"}

Το περασμένο Σάββατο, όταν το πλοίο ήταν αρχικά προγραμματισμένο να δέσει, αντ ‘αυτού παρέμεινε στη θάλασσα για να αποφύγει περισσότερους από 3.000 διαδηλωτές,  οι οποίοι κατέβηκαν στο λιμάνι του Όκλαντ, έτοιμοι να εμποδίσουν και να αποτρέψουν τους λιμενεργάτες από την εκφόρτωση και την επαναφόρτωση του ισραηλινού πλοίο. Την Κυριακή, όταν το πλοίο τελικά προσπάθησε να κινηθεί προς το λιμάνι, εκατοντάδες διαδηλωτές επέστρεψαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στο λιμάνι, μαζί με λιμενεργάτες, μέλη του ιστορικά προοδευτικού Συνδικάτου των Λιμενεργατών Local10, oι οποίοι και αρνήθηκαν να εργαστούν στο πλοίο.

The Zim Piraeus n June (Photo: Sakis Antoniou/MarineTraffic.com)

Το αδιέξοδο συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, όταν η Zim line, προσπάθησε να κάνει ένα εκπληκτικό κόλπο: με τη βοήθεια του ισραηλινού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, διέρευσε δήθεν ότι το πλοίο αποχωρεί από το Οκλάντ και βάζει πλώρη για το Λος Άντζελες.

Οι διαδηλωτές ήταν επιφυλακτικοί – μερικοί μάλιστα είχαν αποκαλύψει, ότι η Zim στην πραγματικότητα είχε σκοπό να οδηγήσει το πλοίο σε διαφορετική προβλήτα μέσα στο λιμάνι του Όκλαντ – αλλά όταν υπηρεσίες θαλάσσιας παρακολούθησης έδειξαν, ότι το πλοίο πράγματι κινούνταν έξω από το λιμάνι του Όκλαντ, αφήνοντας πίσω τα ρυμουλκά του, περνώντας κάτω από τις γέφυρες Bay και Golden Gate, και έβγαινε στον Ειρηνικό, οι διοργανωτές της εκστρατείας «εμποδίστε το ισραηλινό πλοίο», δημοσίευσαν μια δήλωση στο Facebook για μεγάλη νίκη της εκστρατείας.
Χιλιάδες υποστηρικτές άρχισαν να χαίρονται με ό, τι φαινόταν να είναι μια εξαιρετική νίκη.

Αλλά οι διαδηλωτές παρακολουθούσαν παρ ‘όλα αυτά την πορεία του πλοίου μέσω των δικτυακών τόπων όπως το MarineTraffic.com, και αργότερα το απόγευμα κάτι εξαιρετικό συνέβη: το πλοίο ξαφνικά έκανε μια στροφή 180 μοιρών πλέοντας πίσω στο Όκλαντ! Προφανώς το σύνολο των ελιγμών ήταν ένα τέχνασμα που προοριζόταν να απομακρύνει το κίνημα διαμαρτυρίας από τη φρουρά και να επιτρέψει στο πλοίο να δέσει σε διαφορετική προβλήτα, όπου οι ιδιοκτήτες προφανώς ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να εκφορτώσουν με την ησυχία τους. Επιπλέον, πλήρωσαν για να φέρουν ένα πλήρωμα λιμενεργατών, που   αρχικά είχε προσληφθεί για να εργαστούν σ’ένα διαφορετικό πλοίο και τους οδηγησαν με το λεωφορείο μέσα στο λιμάνι, στο νέο αγκυροβόλιο που προοριζόταν για το ισραηλινό πλοίο, ακριβώς για να βεβαιωθούν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν διαδηλωτές.

 Αυτά τα κόλπα ήταν μόνο μερικώς επιτυχή, ωστόσο: το γεγονός έγινε γρήγορα γνωστό   μεταξύ των διαδηλωτών, και πολλοί απο μας προχωρήσαμε βιαστικά προς το λιμάνι για να δημιουργήσει για  ξανά. Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε το βράδυ και τις πρωινές ώρες (έφυγα γύρω στις 1:30 π.μ.). Με αστυνομία – αυτή τη φορά από το τμήμα του Alameda County Sheriff, όχι την αστυνομία του Oakland – αναγκάζοντας μας να ανοίξουμε ένα δρόμο μέσα από την συγκέντρωση μας , μερικά αυτοκίνητα πέρασαν ανάμεσά μας, άλλα όμως επέστρεψαν πίσω όταν μας άκουγαν να φωνάζουμε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Ήταν σαφές ότι ορισμένες εργασίες γίνονταν στο πλοίο, αλλά υπήρξαν αναφορές ότι ορισμένοι εργαζόμενοι επιβράδυναν επίτηδες και ότι κάποιοι ήταν έτοιμοι να φύγουν μετά το μεσημεριανό διάλειμμα τους, αν θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε μια αρκετά μεγάλη και μαχητική διαδήλωση. Υπήρξε επίσης μια μεγάλη σύγχυση – λόγω του ότι η περιοχή εκφόρτωσης, έχει πολλές πύλες, ευρέως διάσπαρτες, και παρόλο που είχαμε διαδηλωτες σε όλες αυτές, δεν ήταν απολύτως σαφές το πώς να αναπτύξουμε τις δυνάμεις μας. Και ξέρω, πως δεν ήμουν μόνο εγώ,  που υπέφερα απο κόπωση, πλήξη, και διάφορους πόνους,  μετά από τις πολλές ώρες που βαδίζαμε σε κύκλους και χωρίς καμία ιδέα για το τι ακριβώς επρόκειτο να επιτύχουμε.

Συνέχιζα όμως να σκέφτομαι τους φίλους μου στη Γάζα και τις απείρως μεγαλύτερες προκλήσεις και τα βάρη που αντιμετωπίζουν, και αυτό με έκανε να συνεχίσω. Και νομίζω ότι όλοι όσοι ήταν εκεί αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι, να μείνουν πιστοί στην δράση αυτή και να κρατήσουν ψηλά το λάβαρο της δικαιοσύνης και τη σημαία της Παλαιστίνης για να τα δει ο κόσμος – ανεξάρτητα από το πρακτικό αποτέλεσμα. Μερικοί άνθρωποι έμειναν κατά την διάρκεια της νύχτας, περισσότεροι ήρθαν το πρωί, κάνοντας βάρδιες και διατηρώντας το ηθικό ψηλά.  

     Το ιδιαίτερα όμορφο πράγμα σε αυτήν την εκστρατεία BLOCK THE BOAT, είναι ότι είναι πραγματικά μια ευρεία συλλογική διαμαρτυρία και προσπάθεια ομάδων και ατόμων, με πολλές και ποικίλες εμπειρίες στη ζωή και την πολιτική. Αλλά είμασταν εκεί μαζί για ένα λόγο: ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

    Η προσπάθεια συγκέντρωσε ακόμη και κάποια αρκετά αξιοπρεπή κάλυψη σε τουλάχιστον ένα από τους σημαντικότερους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς .

Περίπου στις 9 το πρωί το πλοίο αναχώρησε από τη δεύτερη θέση του, αλλά αντί να πλεύσει έξω από τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και προς τον επόμενο προορισμό του, κατευθύνθηκε νοτιότερα στον όρμο και στη συνέχεια, απλά σταμάτησε. Δεν είμαστε σίγουροι για το τι θα επακολουθήσει – η υποψία είναι ότι θα επιστρέψει σύντομα στο λιμάνι του Oakland, ίσως για την πρώτη υπολογισμένη θέση πρόσδεσής του, ίσως για να τελειώσει την εκφόρτωση, εάν η εργασία δεν ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, ίσως για να φορτώσει τα κοντέηνερς που είναι προγραμματισμένο να μεταφέρει στον επόμενο προορισμό των ταξιδιών του.

Ο συνασπισμός  «Block the Boat», οι διοργανωτές της διαδήλωσης του Σαββάτου και της διαμαρτυρίας της Κυριακής, δεν συμμετέχουν στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, αλλά πολλά άτομα και αυτόνομες ομάδες είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία έως ότου το πλοίο τελικά φύγει. Από τη στιγμή που θα φύγει,  πιθανότατα θα έχει ολοκληρώση την εκφόρτωση και την φόρτωση των εμπορευμάτων.
Αλλά όλοι, όσοι συμμετείχαμε στις διαμαρτυρίες των τελευταίων πέντε ημερών, θεωρούμε πως αυτό που συνέβη, αποτελεί μια νίκη  ιστορικών διαστάσεων: έχουμε καθυστερήσει το πλοίο για πέντε ημέρες, έχουμε αναμφίβολα κοστίσει στους Ισραηλινούς  εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, τουλάχιστον, επιπλέον τέλη σύνδεσης, τους μισθούς του πληρώματος, και άλλα πολλά ακόμη, τους αναγκάσαμε να καταφύγουν σε τεχνάσματα για να μας αποφύγουν, έχουμε τονίσει τη σαφή σύνδεση μεταξύ των αγώνων των Παλαιστινίων και των μην προνομιούχων ομάδων σε αυτή τη χώρα, κυρίως με τους ανθρώπους του Ferguson, και το πιο σημαντικό, έχουμε δείξει στον κόσμο και ιδιαίτερα στους Παλαιστίνιους, ότι η υποστήριξη των δικαιωμάτων τους, η τακτική του μποϊκοτάζ, η απόσυρση επενδύσεων και οι κυρώσεις, σε μια ποικιλία των μορφών, συνεχίζουν να αυξάνονται, ακόμη και εδώ στην κοιλιά του κτήνους .

Πιο κάτω είναι η δήλωση τον διοργανωτών της εκστρατείας «Block the boat», που την θεωρούν μια ιστορική νική, καθώς και μια λίστα με τα μέλη των οργανώσεων που καταδεικνύει το εύρος της κίνησης:

     20 Αυγ 2014

mabrukoakland
     Ο μεγαλύτερος αποκλεισμός ισραηλινού πλοίου στην Ιστορία
    Το πλοίο ZIM υποχρεώθηκε να πλεύσει μακριά από το  Όκλαντ!

ΗΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΘΑΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ

Ηεκστρατεία Block the Boat οργανώθηκεαπόένανσυνασπισμόαυτόνομωνακτιβιστώνκαθώςκαιαπότιςπαρακάτωοργανώσεις :

AF3IRM
Al-Awda New York
All African People’s Revolutionary Party (AAPRP)
American Friends Service Committee
American Muslims for Palestine
ANSWER Coalition
APEN: Asian Pacific Environmental Network
Arab Youth Organizing (AYO)
AROC: Arab Resource & Organizing Center
ASATA: Alliance of South Asians Taking Action
Bay Area Women in Black
BAYAN-USA
Bay Area CodePink
Bay Area Latin America Solidarity Coalition
Berkeley Fellowship of Unitarian Universalists Social Justice Committee
Black Organizing Project (BOP)
Black Organizing Leadership and Dignity (BOLD)
Black Workers For Justice
Catalyst Project
CodePink Washington
Committee for Open Discussion of Zionism (CODZ)
Communist Party of San Francisco
Critical Resistance – LA
Critical Resistance – Oakland
Critical Resistance – Portland
Descoloniza a Oakland/Decolonize Oakland
Free Palestine Movement
Freedom Archives
Friends of Deir Ibzi’a
Fuerza Mundial/Pueblos en Movimiento
General Union of Palestine Students – SFSU
Global Women’s Strike
Gray Panthers of San Francisco
Green Party of Alameda County
Haiti Action Committee
International Action Center
International Jewish Anti Zionist Network
International Solidarity Movement – West Bank/Gaza
International Socialist Organization
International Tribunal of Conscience for Camilo
ISM-Nor Cal
IWW Bay Area Branch
Jewish Against Genocide
Jews for Palestinian Right of Return
Justice for Palestinians
La Voz de [email protected] trabajadores/Worker’s Voice
Labor for Palestine
Lake Merritt Neighbors Organized for Peace
Malcolm X Grassroots Movement
Marcha Patriotica (Colombia) – California chapter
Middle East Children’s Alliance (MECA)
Movement Generation
National Lawyers Guild SFBA Chapter
Noam Chomsky
NorCal Friends of Sabeel
Occupy SF Action Council
ONYX Organizing Committee
The Palestine-Israel Action Committee
Palestine General Federation of Trade Unions
Palestinian Youth Movement
Queers Undermining Israeli Terror
Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network
San Francisco Green Party
School of the Americas Watch East Bay
Socialist Alternative – Bay Area Branch
Socialist Organizer
SOUL: School of Unity and Liberation
Southern Anti-Racism Network
Stanford Students for Justice
Stop the War Machine
Students for Justice in Palestine – Cal
Totally Radical Muslims
UAW Local 2865 (Academic Student Workers at the University of California)
US Campaign to End the Israeli Occupation
US Campaign for the Academic and Cultural Boycott
US Palestinian Community Network
Veterans For Peace Chapter 69
World Can’t Wait Bay Area
Workers World Party
Xicana Moratorium

 Για πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, ακολουθήστε το χάσταγκ #BlocktheBoat στο Twitter.

(πηγή http://mondoweiss.net/2014/08/israeli-extraordinary-protest.html?utm_content=bufferee363&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer)

(μετάφραση, προσαρμογή Sylvia)

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο