Ανακοινώθηκε σύναψη μακροπρόθεσμης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών οργανώσεων

 


αναδημοσίευση από indifadagr

 

mission
Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την Τρίτη λίγο πριν τις 7μμ τη σύναψη μακροπρόθεσμης εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Αμπάς είπε ότι η συμφωνία τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα στις 7μμ. Το ισραηλινό Κανάλι 10 μετέδωσε δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων που έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ενημερώσει τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας για τη συμφωνία και ότι συμφωνούν με την εκεχειρία. 
Νωρίτερα το Maan είχε μεταδώσει ότι στις 7μμ ο Αμπάς θα έδινε στη δημοσιότητα όλες τις σχετικές λεπτομέρειες και τους όρους της συμφωνίας, ωστόσο το τηλεοπτικό του διάγγελμα ήταν σύντομο. 

Μία καλά πληροφορημένη παλαιστινιακή πηγή εξήγησε ότι η Αίγυπτος θα εκδώσει ανακοίνωση καλώντας σε καθολική και αμοιβαία εκεχειρία μαζί με το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων της Γάζας για την εισαγωγή οικοδομικών υλικών. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, συμφώνησαν με τη σύναψη εκεχειρίας, το ίδιο και το Ισραήλ υπογράμμισε.

Η πηγή επιβεβαίωσε ότι τα συνοριακά περάσματα θα ανοίξουν σε συνδυασμό με μια εκτεταμένη κατάπαυση του πυρός. Επιπλέον, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεσμεύτηκε να σταματήσει τις στοχευμένες δολοφονίες αγωνιστών της παλαιστινιακής αντίστασης και ηγετικών στελεχών των οργανώσεων. Επίσης, θα διευρυνθεί η αλιευτική ζώνη.

Ένας γύρος συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους πρόκειται να ξεκινήσει στο Κάιρο μετά από ένα μήνα για να συζητηθούν τα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, Αμπού Μουτζαχίντ, δήλωσε επίσης στο Maan ότι απόψε θα τεθεί σε εφαρμογή μια μόνιμη εκεχειρία και ότι η συμφωνία θα βασίζεται στην ανακωχή του 2012 και θα περιλαμβάνει το μόνιμο άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων της Γάζας, πράγμα που σημαίνει τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας, την ανοικοδόμηση της Λωρίδας, την άρση της «νεκρής ζώνης» και τη διεύρυνση της αλιευτικής ζώνης.

ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ

Στο λογαριασμό του στο Twitter ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ είχε γράψει νωρίτερα ότι «οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν. Φτάσαμε σε συνεννοήσεις που στεφανώνουν την ακλόνητη στάση του λαού μας και το θρίαμβο της αντίστασής μας. Περιμένουμε μια δήλωση που θα θέσει το σημείο μηδέν και θα τερματίσει την επίθεση».

Σύμφωνα με μεσημεριανό δημοσίευμα του Maan, σε έκτακτη σύσκεψη της παλαιστινιακής ηγεσίας στις 7μμ στη Ραμάλα επρόκειτο ο Αμπάς να ανακοινώσει μια πολιτική πρωτοβουλία για να απαιτήσει την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας στην εν εξελίξει επίθεση στη Γάζα και την ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Στη σύσκεψη επρόκειτο να συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις από τις τελευταίες επισκέψεις του Αμπάς στο Κατάρ και στο Κάιρο, ενώ το Σαββατοκύριακο φέρεται να συνομίλησε και με αξιωματούχους από την Ιορδανία και την Αλγερία.

Τη Δευτέρα ο ανώτατος αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Wasel Abu Yusef, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η παλαιστινιακή ηγεσία πρόκειται να απαιτήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να θέσει οριστική προθεσμία για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Η παλαιστινιακή ηγεσία ετοιμάζεται «να πάει στο ΣΑ του ΟΗΕ για [να ζητήσει] να υλοποιηθεί ο τερματισμός της [ισραηλινής] κατοχής». Το πιθανότερο είναι ότι οι ΗΠΑ, που παραδοσιακά αντιτίθενται σε οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να θεωρηθεί αντι-ισραηλινή, θα ασκήσουν βέτο σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Αλλά στην περίπτωση ενός πιθανού αμερικανικού βέτο, οι Παλαιστίνιοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν με ταχείς διαδικασίες αίτημα ένταξης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, είπε ο Abu Yussef. Ο υπουργός Εργασίας Ahmad al-Majdalani δήλωσε επίσης την Κυριακή στο AFP ότι η ηγεσία «εργάζεται για τη διοργάνωση μιας διεθνούς συνόδου για να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της κατοχής».

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες είχε έρθει στη δημοσιότητα μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ένα νέο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Γάζα.

Τη Δευτέρα, επίσης, η Αίγυπτος πρότεινε μία νέα εκεχειρία που θα άνοιγε βασικά συνοριακά περάσματα στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, αλλά γινόταν επίσης και λόγος για μια πιθανή νέα συμφωνία εκεχειρίας που θα προέβλεπε την επιστροφή των αποστολών στο Κάιρο για την επανέναρξη των συνομιλιών πάνω σε μία αιγυπτιακή πρόταση για έναν πιο μακροπρόθεσμο τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο Daud Shihab, εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ, επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη τέτοιες προσπάθειες και δήλωσε ότι «η επιτυχία των συνομιλιών για να επιτευχθεί εκεχειρία εξαρτάται από το αν θα γίνουν σεβαστές οι παλαιστινιακές απαιτήσεις». Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Sami Abu Zuhri, επιβεβαίωσε επίσης ότι «γίνονται προσπάθειες σύναψης μιας συμφωνίας» χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Από πλευράς Ισραήλ δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο, για την αιγυπτιακή πρόταση της Δευτέρας με τον εκπρόσωπο του Νετανιάχου, Μαρκ Ρέγκεβ να λέει ότι «δεν άλλαξε» η θέση του Ισραήλ που αρνείται τις διαπραγματεύσεις υπό τα πυρά των όπλων. Ωστόσο, ο υπουργός Επιστημών του Ισραήλ, Yaakov Peri, παρατηρητής στο συμβούλιο ασφαλείας και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ, δήλωσε ότι αν σταματήσει η εξαπόλυση ρουκετών μάλλον οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν, αλλά πιθανότατα όχι άμεσα. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για θέμα ωρών. Νομίζω ότι αυτή τη φορά το Ισραήλ θα προσπαθήσει να διασφαλίσει για  περισσότερες ώρες ή πάνω από μία μέρα ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει» δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού. «Αν μια εκεχειρία …διαρκέσει, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο πρωθυπουργός να δώσει εντολή στην αποστολή να επιστρέψει στις συνομιλίες του Καΐρου» είπε σε άλλη συνέντευξη στο δημόσιο ραδιόφωνο. «Γενικά, θα συμφωνήσουμε να ανοίξουμε τα συνοριακά περάσματα» δήλωσε αναφερόμενος στα εμπορικά συνοριακά περάσματα του Έρεζ και του Κερέμ Σαλόμ για ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία το Ισραήλ «προτίθεται επίσης να αυξήσει». Αναφορικά με το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, «αυτή είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από τους Αιγύπτιους» αν και το Ισραήλ θα υποστήριζε την ανάπτυξη προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής στον τερματικό σταθμό, δήλωσε, προσδιορίζοντας το σχήμα μιας αρχικής συμφωνίας. Αλλά μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία με το Ισραήλ να διευκολύνει την ανοικοδόμηση της Γάζα ως αντάλλαγμα για τον αφοπλισμό της, είναι «πολύ μακριά» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε, επίσης τη Δευτέρα, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο διορισμός της πρώην δικαστή της Νέας Υόρκης Μέρι Μακ Γκόουαν Ντέιβις στην εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ για τη Γάζα. Η Ντέιβις υπήρξε μέλος και της προηγούμενης ομάδας που ερεύνησε την επίθεση του 2008-2009, τα πορίσματα της οποίας απέρριψε το Ισραήλ. Δικαστής στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης από το 1986 έως το 1988, θεωρείται καταξιωμένη εμπειρογνώμονας στο μεταβατικό και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Το 2004 και 2005 εργάστηκε στην εισαγγελία του Αφγανιστάν και έχει επίσης εμπλακεί σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου στη Σιέρα Λεόνε, στην Καμπότζη και στη Ρουάντα. Η επιτροπή -της οποίας ηγείται ο Καναδός διεθνής νομικός Γουίλιαμ Σάμπας και στην οποία συμμετέχει και ο Ντούντου Ντιένε από τη Σενεγάλη, πρώην ελεγκτής του ΟΗΕ για το ρατσισμό στην Ακτή του Ελεφαντοστού- θα πρέπει να προσκομίσει τα πορίσματά της στο συμβούλιο μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Το Ισραήλ έχει καταγγείλει εκ προοιμίου την έρευνα ως προκατειλημμένη εναντίον του, όπως έκανε και με προηγούμενες έρευνες του ΟΗΕ.

Πηγές: Maan, Maan2, AFP, AFP2AFP3Maan3

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο