Τέχνη «στα όρια της αφέλειας», της Ντίνας Δασκαλοπούλου

αναδημοσίευση από efsyn

04/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για το 10ήμερο θεατρικό σεμινάριο και την παράσταση που θα ανέβει σε συνεργασία με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ • «Η Λυσιστράτη θα έκανε μποϊκοτάζ», ανέφεραν στο ψήφισμά τους οι παλαιστινιακές και αντιφασιστικές οργανώσεις

 b2ap3_thumbnail_kakogiannis6.jpg

 Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

Με παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες, περικυκλωμένοι από την αστυνομία, οι διαδηλωτές που μαζεύτηκαν χθες έξω από το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην οδό Πειραιώς καλούσαν τους καλλιτέχνες και το κοινό να μποϊκοτάρουν το 10ήμερο θεατρικό σεμινάριο και τη θεατρική παράσταση που θα ανέβει σε λίγες μέρες σε συνεργασία με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. «Η Λυσιστράτη θα έκανε μποϊκοτάζ», λένε στο ψήφισμά τους οι εννέα παλαιστινιακές και αντιφασιστικές οργανώσεις.

Οι διαδηλωτές «θεωρούν πρόκληση πρώτου βαθμού το ανέβασμα ενός εμβληματικού αντιπολεμικού έργου υπό την αιγίδα της ισραηλινής πρεσβείας». «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον πολιτισμό ως εργαλείο προπαγάνδας. Το καθολικό μποϊκοτάζ δεν στοχεύει στους καλλιτέχνες ούτε στην τέχνη, αλλά στο κράτος του Ισραήλ και τους θεσμούς του», μας λέει ο Αρης Παπαδοκωστόπουλος.

Συνεργάτες

«Τι γνώμη έχετε για τους Ελληνες καλλιτέχνες που συνεργάζονταν με το καθεστώς και τραγουδούσαν στις γιορτές της χούντας; Οι καλλιτέχνες που συνεργάζονται με το καθεστώς λειτουργούν ως πλυντήριο για τα εγκλήματά του. Δεν είναι ένα τυχαίο κράτος το Ισραήλ. Και δεν είναι τυχαίο και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο», συμπληρώνει ο Γ.Κ. που στέκεται δίπλα. «Βρίσκεται στα κατεχόμενα, ο πρώην αντιπρόεδρός του ήταν ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών έκανε καμπάνια υπέρ του πολέμου».

Οι διαδηλωτές ζήτησαν και συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του Ιδρύματος, που διοργανώνει σήμερα στις 12 συνέντευξη Τύπου, για να δώσει τις δικές του εξηγήσεις. Ο σύμβουλος της διοίκησης και υπεύθυνος του προγράμματος, Δημήτρης Γιολάσης, εξήγησε στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ότι «πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιείται εδώ και 3 χρόνια, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ κι όχι από την ισραηλινή πρεσβεία ή το πανεπιστήμιο. Το ίδρυμα δεσμεύεται από οικονομικές ρήτρες που δεν θα του επέτρεπαν να ακυρώσει τη συμφωνία».

Ματωμένα λεφτά

Η θέση του Ιδρύματος προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τους διαδηλωτές: «Εχετε βάψει τα χέρια σας με αίμα για τα χρήματα! Αν τα F16 κατακρεουργούσαν τα δικά σας παιδιά, τις δικές σας μανάδες, θα λέγατε τα ίδια; Κρύβεστε πίσω από αστείες δικαιολογίες: Κάνετε εκδηλώσεις σε συνεργασία με την πρεσβεία ενός κράτους που εφαρμόζει απαρτχάιντ και κάνει γενοκτονία. Θα συνεργαζόσασταν με τον Χίτλερ; Είστε ηθικοί αυτουργοί, είστε φονιάδες, χαμένα κορμιά εσείς κι οι σαμαροβενιζέλοι».

Κι ενώ διαδραματίζονταν όλα αυτά, στο απέναντι πεζοδρόμιο μια ομάδα 8 ατόμων -με μαύρα γυαλιά κι ένας με μαύρη κουκούλα- διαμαρτύρονταν εναντίον των διαμαρτυρόμενων, κρατώντας την αντιφασιστική μαυροκόκκινη, τη σημαία του Ισραήλ κι ένα πανό που έγραφε: «Ούτε δεξιό, ούτε αριστερό, ενάντια σε κάθε αντισημιτισμό»… Η ομάδα προκαλούσε με ύβρεις και χειρονομίες και σύντομα τα πνεύματα οξύνθηκαν, ενώ η σύρραξη αποφεύχθηκε με παρέμβαση των ψυχραιμότερων από τους διαδηλωτές που οργάνωναν τη διαμαρτυρία.

Λίγο αργότερα, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μπήκε στον χώρο και διάβασε στους -συμμετέχοντες στο σεμινάριο- καλλιτέχνες το ψήφισμα, καλώντας τους να αποχωρήσουν από τα μαθήματα. Αλλοι έκπληκτοι, άλλοι προβληματισμένοι, άλλοι σοκαρισμένοι, άλλοι με απροκάλυπτα ειρωνικές εκφράσεις, οι καλλιτέχνες άκουσαν το ψήφισμα, έστρεψαν την πλάτη και ξαναγύρισαν στο μάθημά τους. Κανένας δεν αποχώρησε από το σεμινάριο, κανένας δεν θέλησε να μας πει τη γνώμη του, «αφού το μάθημα ξαναρχίζει αμέσως»… Οι καλλιτέχνες έμοιαζε να άκουσαν το ψήφισμα περισσότερο από υποχρέωση.

Η μόνη που δέχτηκε να μας πει δυο λόγια ήταν η σκηνοθέτις Στέλλα Μαρή: «Νιώθω το πολιτικό τής θεατρικής πράξης. Με πονάει αυτό που συμβαίνει, που είναι οι διαδηλωτές κι οι Παλαιστίνιοι έξω κι εμείς μέσα. Εχουν δίκιο, δεν είχα καν συνειδητοποιήσει ότι είναι το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο που κάνει τα μαθήματα. Ομως, άλλο οι ισραηλινοί πολίτες, άλλο οι πολιτικοί. Δεν θα φύγω από το σεμινάριο, η τέχνη ρίχνει γέφυρες μεταξύ των λαών, δίνει ανάσες συνεννόησης. Πιστεύω στη λειτουργία της τέχνης, μπορεί να είμαι στα όρια της αφέλειας»…


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ:

 

b2ap3_thumbnail_kakogiannis.jpg
b2ap3_thumbnail_kakogiannis2.jpg b2ap3_thumbnail_kakogiannis3.jpgb2ap3_thumbnail_kakogiannis4.jpgb2ap3_thumbnail_kakogiannis5.jpgb2ap3_thumbnail_kakogiannis6.jpgb2ap3_thumbnail_kakogiannis7.jpgb2ap3_thumbnail_kakogiannis8.jpg

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

3 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
3 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο