10 χρόνια

Η αντιτρομοκρατική ‘υποδέχθηκε’ 345 μετανάστες στην Κύπρο.

                                    Το μικρό καϊκι που μετέφερε τους μετανάστες από τη Συρία

 

Μέσα σε ένα μικρό πλοιάριο νοτιοδυτικά της Πάφου, επέβαιναν 345 πρόσφυγες από τη Συρία, με τελικό προορισμό την Ιταλία, έχοντας να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς ανέμους και τη θαλασσοταραχή που επικρατούσαν χθες στη θαλάσσια περιοχή. Το πλοιάριο εξέπεμπε σήμα κινδύνου από τις 6:25πμ, ενώ βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία στάλθηκε μετά τις 1μμ.

Ανάμεσα στους ενήλικες υπάρχουν και 53 παιδιά.

Το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia που είχε σταλεί για να μεταφερει τους μετανάστες στη Λεμεσό, κατεύθασε στο λιμάνι γύρω στις 20:30. Κι ενώ γύρω στα 50 άτομα αποβιβάστηκαν μετά από προτροπή της αστυνομίας, οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να κατεβούν από το πλοίο, απαιτώντας τη μεταφορά τους στη χώρα που ήταν ο τελικός προορισμός τους.

b2ap3_thumbnail_syria5.jpg

Οι πρόσφυγες στο Λιμάνι Λεμεσού

Με ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στο σκάφος, ξεκίνησαν, όπως λένε τα καθεστωτικά μέσα, πολύωρες  ‘διαπραγματεύσεις’ με τη βοήθεια διερμηνέα για διευκόλυνση της επικοινωνίας, που διήρκησαν μέχρι τις 5 το πρωί. Κι επειδή το αίτημα των μεταναστών δεν επρόκειτο να ικανοποιηθεί, μέλη της αντιτρομοκρατικής εισέβαλαν στο πλοίο κάνοντας επίδειξη δύναμης και αντιμετωπίζοντας τους μετανάστες με τακτικές εκφοβισμού, αιφνιδιάζοντας τους, διαχωρίζοντας τους άνδρες από τις γυναίκες και  ακινητοποιώντας τους άνδρες στο πάτωμα. Tα καθεστωτικά μέσα ανανοηματοδοτούν το γεγονός ως ‘επιτυχής διάσωση’ και επίλυση του προβλήματος εκκένωσης του πλοίου, αγνοώντας πως πάνω απ’ όλα μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

b2ap3_thumbnail_20140926-084412.jpg

Η μεταφορά των ανθρώπων έχει ξεκινήσει στο κέντρο φιλοξενίας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε χθες το απόγευμα πως μετά την μεταφορά των μεταναστών στο χώρο κράτησης προσφυγων, υπάρχει και η πιθανότητα να σταλούν πίσω στη χώρα τους, αν κάτι τέτοιο επιτραπεί από τις διενθείς συμβάσεις.

Αυτή τη στιγμή, οι μετανάστες μεταφέρονται με λεωφορεία σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κοκκινοτιμιθιά. Στο χώρο ήδη βρίσκονται 61 πρόσφυγες που είχαν αποβιβαστεί νωρίτερα από το πλοίο.

Πηγές

http://www.sigmalive.com/news/local/164744

http://www.sigmalive.com/news/local/164918

http://www.sigmalive.com/news/local/164932

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/220231/stin-kokkinotrimithia-metaferontai-oi-metanastes-eikones

http://left.gr/news/kypros-me-epemvasi-tis-astynomias-i-apovivasi-ton-prosfygon-apo-ti-syria

Φωτογραφίες Ανδρέας Λαζάρου/ Γιάννης Νησιώτης

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο