Οι Ζαπατίστας φώτισαν τα μονοπάτια της Τσιάπας για τους αγνοούμενους μαθητές της Ayotzinapa

Polhó, Τσιάπας. Με κεριά και σιωπηλοί, άνδρες,  παιδιά και γυναίκες του Στρατού των Ζαπατίστας της Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN) κινητοποίηθηκαν και πάλι για τους φοιτητές, τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς του αγροτικού σχολείου  Raúl Isidro Burgos  στην Ayotzinapa.
Όπως είπαν στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν στις 19 Οκτωβρίου, θα “φώτιζαν” τα μονοπάτια, που υπάρχουν στις πλαγιές των λόφων στις κοινότητες στις πέντε περιφέρειες στις οποίες βρίσκονται οι Caracoles των Ζαπατίστας .

Ταξιδεύοντας κάποιος στους δρόμους της περιοχής του Los Altos, μπορούσε να δει ομάδες από τουλάχιστον εκατό ανθρώπους στο Oventic, το Polhó, το Ακτεάλ και το Yabteclum.

Πανό που είχε τοποθετηθεί μπροστά απο την εκκλησία στο Polhó, έγραφε :«Να βρεθούν ζωντανοί οι 43 μαθητές που λείπουν, τιμωρία των υπευθύνων για τις δολοφονίες και τις απαγωγείς», ενώ ένα άλλο έγραφε : «Στηρίζουμε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους συγγενείς του του αγροτικού σχολείου  Raúl Isidro Burgos  στην Ayotzinapa, του Guerrero του Μεξικού».

Photo: @Aldabi
Παράλληλα, οι Ζαπατίστας απαιτούσαν επίσης την “άνευ όρων απελευθέρωση” του Mario Λούνα και του Fernando Jiménez, που είναι οι αυτόχθονες της φυλής Γιακί, που κρατούνται στην Sonora, λόγω της αντίδρασής του ενάντια στην δημιουργία και την λειτουργία του Ανεξάρτητου Υδραγωγείου και  οι οποίοι συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο.

Σε ανακοινωθέν της 19ης Αυγούστου, που υπογράφεται από τον Εξεγερμένος Υποδιοικητή Moisés, οι Ζαπατίστας, δήλωναν:

“Αν και μικρό, το φως μας θα είναι ένας τρόπος για να αγκαλιάσουμε αυτούς που λείπουν σήμερα και των οποίων η απουσία πονάει. Αφήστε το φως να δείξει, ότι δεν είμαστε μόνοι στον πόνο και το θυμό που παρατηρείται στα εδάφη του Μεξικού.”

“Ο πλούσιος άνθρωπος ονειρεύεται να σβήσει το πρώτο φως. Είναι ανώφελο όμως, τώρα υπάρχουν πολλά φώτα και όλα είναι τα πρώτα», λέει η Τέταρτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα, που εκδόθηκε από τον EZLN το 1996. 

foto-5-copy

Photo: @Aldabi
Η κινητοποίηση των Ζαπατίστας πραγματοποιήθηκε  την ίδια στιγμή με την διαδήλωση  χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωσαν στο Μεξικό. Πανοραμικές φωτογραφίες από την Federal District δείχνουν ένα τεράστιο σύνθημα, ζωγραφισμένο με λευκό χρώμα στο έδαφος της πλατείας του Zocalo, που έλεγε: Ήταν το Κράτος “.

Τα μέλη του Εθνικού Κογκρέσου Ιθαγενών διάβασαν μια δήλωση στο Zocalo, την οποία  υπέγραφε επίσης ο EZLN  και προειδοποιούσε ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίηση έως ότου οι μαθητές του αγροτικού σχολείου βρεθούν και οι Γιακί Ινδοί απελευθερωθούν. Καταδείκνυαν την κυβέρνηση του Μεξικού ως «ναρκό κράτος» και την κατηγορούσνα ότι χρησιμοποιεί “τρομοκρατία” σε βάρος του πληθυσμού.

Επίσης, στο Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας, οκτώ χιλιάδες άτομα με κεριά κινητοποιήθηκαν απαιτώντας την ασφαλή επιστροφή των φοιτητών του αγροτικού σχολείου.

Εν τω μεταξύ, στο Las Abejas de Acteal, οι αυτόχθονες της φυλής tsotsil, υποστηρικτές της Έκτης Διακήρυξης της Ζούγκλας Λακαντόνα, κινητοποιήθηκαν και εξέδωσαν ανακοίνωση στις 22 Οκτωβρίου στην οποία συνέκριναν την εξαφάνιση των φοιτητών του αγροτικού σχολείου με  τη σφαγή της 2ης Οκτωβρίου του 1968, με το θάνατο των παιδιών από το νηπιαγωγείο ABC και τη σφαγή των 45 ανθρώπων που ζούσαν ανάμεσά τους στις 22 Δεκεμβρίου το 1997, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ernesto Zedillo.

«Γνωρίζουμε τον πόνο, τον έχουμε ζήσει», αναφέρει η ανακοίνωση τους, «λέμε και πάλι, με όλο το σεβασμό, ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, εμείς δεν θα επιτρέψουμε άλλους θανάτους, περισσότερες σφαγές, εξαφανισμένους άνθρωπους στο Μεξικό μας».

(Το ρεπορτάζ έγινε συλλογικά από τον Koman Ilel, τους Kolectivo Zero, το Ραδιόφωνο Ñomdaa και το Mas de 131. Φωτογραφίες: @Aldabi)

(πηγή :http://floweroftheword.wordpress.com/)

(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο