Η τρόικα έκανε ντου στην Ευελπίδων

 

«Με ιδιαίτερη έκπληξη ο νομικός κόσμος της χώρας πληροφορήθηκε το γεγονός της σημερινής επίσκεψης εκπροσώπων της «τρόικας» στο Πρωτοδικείο Αθηνών και της συνάντησής τους με την ηγεσία αυτού και το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα μέλη της «τρόικας» ζήτησαν στατιστικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.
Το ζήτημα που ανακύπτει από την εν λόγω επίσκεψη είναι καθαρά θεσμικό, καθώς διαπιστώνουμε με θλίψη μία άνευ προηγουμένου ωμή παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία της οποίας αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται συνταγματικά.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε το λόγο και την ιδιότητα υπό την οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθιστώντας μάλιστα τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης δικαστές απολογούμενους αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί εν γένει στον κλάδο μας, προβαίνοντας σε χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις, ενέργειες οι οποίες ουδόλως αρμόζουν σε μια ομάδα ανθρώπων «έξωθεν» προερχόμενη, δίχως την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση.
Η άσχημη πορεία των δημοσιονομικών μας ως χώρας και η ανάγκη δανεισμού από το μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-Ε.Κ.Τ. δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την περιέλευσή μας σε κατάσταση πλήρους υποτέλειας και την εν τοις πράγμασι εκχώρηση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών, η οποία πλέον παρατηρείται – με την ανοχή της Κυβέρνησης – οδηγώντας σε ανεπίτρεπτες και επικίνδυνες για το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τις κατακτήσεις του καταστάσεις συνταγματικής εκτροπής.
Η σημερινή εξέλιξη δεν μπορεί παρά να φέρνει στο μυαλό του κάθε πολίτη το μετεπαναστατικό παρελθόν της Ελλάδας και την εγκατάσταση από τις τότε μεγάλες δυνάμεις του Βαυαρού νομομαθούς Μάουρερ ως μέλους της Αντιβασιλείας, επιφορτισμένου με την οργάνωση της Δικαιοσύνης, προσώπου που έφτασε να υπογράψει – με απόλυτη μυστικότητα και χωρίς προηγουμένως να ειδοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο – τη διαταγή σύλληψης του Κολοκοτρώνη.
Η μακραίωνη δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας καθιστά ανεπίτρεπτη κάθε προσπάθεια ανομιμοποίητης παρέμβασης στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ενός από τους πυλώνες του ίδιου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από τοποτηρητές που φιλοδοξούν να καταλύσουν θεσμούς σε μια διαπιστωμένη πλέον προσπάθεια κερδοσκοπίας και διαφύλαξης των συμφερόντων των δανειστών μας. Η Δημοκρατία και η κοινωνία μας δεν αντέχουν περαιτέρω προσβολές που μας γυρνούν χρόνια πίσω, σε καταστάσεις ανελευθερίας και πλήρους υποτέλειας.
Η κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης και τα σχετικά προβλήματα είναι σε όλους μας γνωστά. Οι Δικηγόροι ως συλλειτουργοί στην απονομή της Δικαιοσύνης δέχονται να συνδιαλέγονται μόνο με θεσμούς και εξουσίες συνταγματικά αναγνωρισμένους που απολαμβάνουν συνταγματικής νομιμοποίησης, όπως είναι η δικαστική κοινότητα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις επί κάθε σχετικού ζητήματος. Κρούουμε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τις ολέθριες συνέπειες που αναμένεται να έχουν παρεμβάσεις όπως η σημερινή, καλώντας κάθε αρμόδιο φορέα να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες της στάσης και των πράξεών του και δηλώνοντας πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα πρωτοστατεί αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας, την αποφυγή εκτροπών και την προστασία εντέλει των συμφερόντων των πολιτών. Οι Έλληνες Δικαστές οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.».

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο