10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Eλσίνκι: κατάληψη του πανεπιστημίου υπέρ της αμεσοδημοκρατικής διαχείρισης του ιδρύματος και κατά της λιτότητας

Το πανό γράφει ”πανεπιστημιακοί εργάτες”

Περιληπτικά:
-Οι διαμαρτυρίες των Φινλανδών μεγαλώνουν ενόσω η λιτότητα αυξάνεται
-30,000 εργάτες σε απεργία διαδήλωσαν σε μία από τις κεντρικές πλατείες την Παρασκευή
-Η μεγαλύτερη κατάληψη στην ιστορία της Φινλανδίας λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στο Ελσίνκι και φαίνεται πως μπορεί να εξαπλωθεί.
-Η γενική εκπαιδευτική απεργία προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή σε γενικές συνελεύσεις 200-300 ατόμων.

Η μεγαλύτερη κατάληψη πανεπιστημίου στην ιστορία της χώρας συμβαίνει αυτή τη στιγμή από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, όταν 30,000 εργάτες κατέβηκαν στους δρόμους παρά τη βροχή, στη μεγαλύτερη ίσως διαδήλωση που έγινε στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Η διαδήλωση ήταν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας τα οποία επηρεάζουν τους εργαζόμενους με την μείωση των αδειών, την μη καταβολής μισθού κατα τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας καθώς και την μη- πληρωμή υπερωριών.  Παρά τις υποσχέσεις στις πρόσφατες εκλογές πως δεν θα επηρεαζόταν η παδεία και έρευνα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως οι περικοπές θα συντελέσουν στις μαζικές απολύσεις χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται στα πανεπιστήμια ενώ τα ιδρύματα θα στηρίζονται όλο και περισσότερο στη χρηματοδότηση ιδιωτικών εταιριών. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία απειλούν την δωρεάν εκπαίδευση αλλά και την έρευνα αφού τα πανεπιστήμια θα επιβάλουν περιορισμούς στην ελευθερία του πνεύματος.

b2ap3_thumbnail_fin1_20150923-202834_1.jpg

Η κατάληψη έχει ελκύσει πάνω από 300 φοιτητές, προσωπικό του πανεπιστημίου και πολίτες που διοργάνωσαν γενικές συνελεύσεις που αποτελούν κάποιες από τις μεγαλύτερες ακτιβιστικές συγκεντρώσεις στο χώρο της ανώτατης παιδείας στη Φινλανδία. Οι δύο κεντρικές ιδέες της κατάληψης είναι ο αγώνας κατά των περικοπών στην παιδεία αλλά και της λιτότητας γενικότερα, καθώς και το αίτημα για ένα αμεσοδημοκρατικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ένα νέο κοινωνικό κίνημα διαμορφώνεται στην αντίσταση κατά της αλλοίωσης που προκάλεσε ο νεοφιλελευθερισμός στο Σκανδιναβικό κοινωνικό κράτος.

Οι καταληψίες όπως και οι υποστηρικτές αυτή τη στιγμή διοργανώνουν μια πανεθνική εκπαιδευτική απεργία που θα περιλαμβάνει όσα περισσότερα ιδρύματα και όσους περισσότερους συμμετέχοντες γίνεται. Στην ανακοίνωση της κατάληψης αναφέρεται πως οι διαμαρτυρίες είναι μέρος ενός ”διεθνούς πανεπιστημιακού κινήματος που αντιστέκεται κατά της λιτότητας και της εμπορευματοποίησης της παιδείας”.

Αυτή η αντεπίθεση κατά του νεοφιλελεύθερου εκπαιδευτικού συστήματος είναι μέρος μιας παγκόσμιας τάσης που εκτείνεται από τη Χιλή μέχρι τον Καναδά.  Παράλληλα, τα σχέδια των Φινλανδών συμπίπτουν με την περίοδο που προετοιμάζονται τέτοιες δράσεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες για εξάπλωση των καταλήψεων και σε άλλα πανεπιστήμια, αφού ακούγεται πως το πανεπιστήμιο Aalto σύντομα θα τεθεί υπό κατάληψη. Αρκετά σωματεία έχουν εκφράσει τη στήριξή τους για την άμεση αυτή δράση, ένα από αυτά είναι και η Ένωση Καθηγητών Πανεπιστημίων. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και της δημόσιας ασφάλειας απέναντι στις ιδεολογικές επιθέσεις της κυβέρνησης θα εντατικοποιηθεί.

πηγή Anti-cuts.com

Translation:BlackCat

0
0
votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο