10 χρόνια

Ρέθυμνο: κατάληψη πανεπιστημίου και παρέμβαση στα γραφεία «Γευσίνους»

Κείμενο Κατάληψης

Μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο από την αρχή της κρίσης. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε πλήρη σύμπραξη με τις υπόλοιπες μνημονιακές δυνάμεις, μας παρουσιάζουν απέναντι στην κρίση τον μονόδρομο της εφαρμογής των νέων σκληρών μέτρων. Αυτά τα μέτρα, υπό τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντείνουν την ανεργία και την επισφαλή εργασία, προωθούν το ξεπούλημα του δημοσίου, τις μεγαλύτερες περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθεί παράλληλα τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και έπειτα πνίγει τα θύματα του πολέμου στη Μεσόγειο.

Σε αυτά τα πλαίσια και η εκπαίδευση συνολικά μπαίνει στο στόχαστρο .Τόσο η δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχρηματοδοτούνται και υποστελεχώνονται ολοένα και περισσότερο. Αυτή ακριβώς η κατάσταση επικρατεί και στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου με αποτέλεσμα να απειλείται η ίδια η λειτουργία του με το ενδεχόμενο της διακοπής του να είναι πλέον πραγματικό. Με την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου μια τεράστια μερίδα φοιτητών βρέθηκε χωρίς δωρεάν σίτιση (μόλις 1 στους 8 φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση!) και στέγαση καθώς αυξήθηκε και η τιμή του εισιτηρίου για την μεταφορά μας στο πανεπιστήμιο. Έτσι λοιπόν, η συνέχιση των σπουδών μας και η παραμονή μας στην πόλη καθίσταται αδύνατη. Επιπλέον το πανεπιστήμιο νομιμοποιεί την μαύρη και απλήρωτη εργασία μέσω των μη αμειβόμενων πρακτικών για τους φοιτητές δείχνοντάς μας ξεκάθαρα πως θα είναι και το εργασιακό μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Μετά από συνεχείς πιέσεις προς όλους τους φορείς και χωρίς να έχουμε ουσιαστική απάντηση, αποφασίστηκε μέσω της γενικής μας συνέλευσης η κατάληψη του ιδρύματος ως μέσο πάλης για την επίλυση των προβλημάτων μας. Η εμπειρία του φοιτητικού κινήματος έχει δείξει ότι οι φοιτητές όταν αγωνίζονται μπορούν να νικούν. Το ίδιο ακριβώς φαίνεται και στους μεγάλους νικηφόρους αγώνες που δίνουν οι κάτοικοι στο Ρέθυμνο και στα βουνά της Κρήτης ενάντια στις ΒΑΠΕ. Σ’ αυτήν την προοπτικής νίκης καλούμε όλα τα πληττόμενα και αγωνιζόμενα κομμάτια της τοπικής κοινωνίας να δώσουμε μαζί τη μάχη της προάσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το Συντονιστικό Κατάληψης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου διεκδικεί :

Αύξηση της χρηματοδότησης του πανεπιστήμιου. Άμεση πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.
Να δοθούν πίσω οι κάρτες σίτισης στους 700 φοιτητές που έχασαν το δικαίωμα δωρεάν σίτισης. Δωρεάν σίτιση για όλους. Δημόσια λειτουργία της λέσχης με κρατική χρηματοδότηση
Αμειβόμενες πρακτικές με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα μας από τα ΚΤΕΛ για την μείωση της τιμής του εισιτηρίου και της κάρτας. Εισφορά του δήμου και της περιφέρειας. Δωρεάν μεταφορές για όλους.
Να παραχωρηθούν δημόσια κτίρια για φοιτητικές εστίες.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 26/10 ΣΤΙΣ 14.30 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ-ΡΕΘΥΜΝΟ

Παρέμβαση στα γαφεία ”Γευσίνους” (από mpalothia)

Παρέμβαση από φοιτητές έγινε στα γραφεία του «Γευσίνους» (εταιρεία catering με έδρα στο Ρέθυμνο) που του έχει παραχωρηθεί εδώ και χρόνια η εκμετάλλευση της σίτισης των φοιτητών, όπως και η εκμετάλλευση πολλών κυλικείων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Για την συγκεκριμένη εταιρεία έχουν ακουστεί πολλά παράπονα από τους φοιτητές.

Η παρέμβαση ξεκίνησε αυθόρμητα μετά το κλείσιμο της λέσχης του πανεπιστημίου από τον ιδιοκτήτη του «Γευσίνους» με το αιτιολογικό της κατάληψης του πανεπιστημίου που ξεκίνησε πριν από 3 μέρες. Από την πρώτη μέρα της κατάληψης με παρεμβάσεις στα ταμεία, η σίτιση ήταν δωρεάν για όλους τους φοιτητές. Η απάντηση του εν λόγω εκμεταλλευτή ήταν να κλείσει εκδικητικά σήμερα το μεσημέρι την λέσχη μέχρι να τελειώσει η κατάληψη και να ανακοινώσει στους υπαλλήλους που απασχολούνταν στη λέσχη, πως δεν θα πληρώνονται όσες μέρες θα είναι κλειστά.

Μετά από αυτή την ενέργεια και περίπου στις 13:30, 70 περίπου φοιτητές κατέβηκαν από το κατειλημμένο πανεπιστήμιο στην περιοχή της Σαρακήνας που βρίσκονται τα γραφεία και ζήτησαν συνάντηση με τον ιδιοκτήτη. Αυτός απουσίαζε και μπήκαν κάποιοι στα γραφεία από ένα ανοιχτό παράθυρο και συνέχισαν την παρέμβαση. Οι εργαζόμενοι στα γραφεία παρέμειναν μέσα και συνέχισαν να δουλεύουν σε όλη την διάρκεια της παρέμβασης – ειδοποίησαν τον ιδιοκτήτη και μετά από μισή ώρα ήρθε και συναντήθηκε μαζί τους. Στη συνάντηση έλεγε δικαιολογίες για το κλείσιμο της λέσχης και για τα χρήματα που χάνει.

Δέκα λεπτά μετά τον ιδιοκτήτη κατέφθασαν και οι τοπικοί μπάτσοι ντυμένοι σα ΜΑΤ (κράνη, ασπίδες κτλ) με το λεωφορείο από τη σχολή αστυφυλάκων, μαζί με ανώτερους αξιωματικούς και αρκετούς ασφαλίτες. Ο περισσότερος κόσμος ήταν έξω και αμέσως ξεκίνησαν να φωνάζουν αντιμπατσικά και εργατικά συνθήματα. Ένας ανώτερος αξιωματικός ξεκίνησε να απειλεί πως θα τους μαζέψουν όλους και θα τους πάνε μέσα και το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει τον παλμό και την ένταση σε βαθμό που αναγκάστηκαν να τραβήξουν πιο πάνω το λεωφορείο και τους ντυμένους σα ΜΑΤ μπάτσους και μόνο ασφαλίτες παρέμειναν απέναντι από τα γραφεία.

Αργότερα  στα γραφεία κατέφθασαν και 2 κοσμήτορες του πανεπιστημίου για να συζητήσουν με τον ιδιοκτήτη και τους φοιτητές. Αρχικά ξεκίνησαν τις συνεννοήσεις με τον ιδιοκτήτη και τους μπάτσους καθώς οι φοιτητές δεν δέχονταν να μιλήσουν με κανένα όσο βρίσκονταν τα «ντυμένα» ΜΑΤ στην περιοχή. Μόλις αποσύρθηκαν, ξεκίνησε η συνομιλία με τους κοσμήτορες και τον ιδιοκτήτη αποφασίστηκε η λήξη της παρέμβασης, αφού ο ιδιοκτήτης δέχτηκα να ανοίξει αμέσως την λέσχη και να την κρατήσει ανοιχτή και με δωρεάν παροχή σίτισης καθ όλη την διάρκεια της κατάληψης. Επίσης οι φοιτητές επιμένουν οι εργαζόμενοι στη λέσχη να πληρώνονται κανονικά όλες τις μέρες λειτουργίας της λέσχης και θα βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν παρασπονδίες από την μεριά του ιδιοκτήτη.

Θα γίνει συνέλευση του συντονιστικού της κατάληψης του πανεπιστημίου Ρεθύμνου στις 17:00

 

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο