10 χρόνια

Ξεκινάνε οι δίκες για την έκδοση των 5 διαδηλωτών στις ιταλικές αρχές #free5

b2ap3_thumbnail_mplokostinekdosi-732x1024.jpg

 

Ξεκινάνε οι δίκες για την έκδοση των 5 διαδηλωτών στις ιταλικές αρχές.


Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Εφετείο Αθηνών καλεί η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους 5 Αγωνιστές Φοιτητές.

Οι εκζητούμενοι , για την ίδια υπόθεση, θα εκδικαστούν σε 3 δίκες που θα διεξαχθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες:

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, 11π.μ.
Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, 10 π.μ.
Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, 9.30 π.μ.

 

Τα γεγονότα

Πρωτομαγιά στο Μιλάνο

Την 1/5/2015 κατά την διάρκεια πολυήμερου ταξιδιού τους στο Μιλάνο οι 5 φοιτητές συμμετείχαν στην διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς, που είχε ως σημείο αιχμής την εναντίωση στη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Expo 2015, η οποία διεξάγονταν εκείνες τις μέρες στην πόλη, και η οποία δημιουργούσε ένα ασφυκτικό οικονομικό και κοινωνικό κλίμα εις βάρος των κατώτατων κοινωνικών στρωμάτων του Μιλάνου.

Στις 2/5/2015, μια μέρα μετά τη διαδήλωση, και με μόνο κριτήριο την έξοδό τους από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, προσήχθηκαν από την ιταλική αστυνομία στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών σε καφετέρια στην οποία καθόντουσαν. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς την παρουσία διερμηνέα, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

 

Το ευρωπαίκό ένταλμα σύλληψης

6 μήνες μετά  οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου προχωράνε στην δίωξη 10 διαδηλωτών σε Ιταλία και Ελλάδα σχετικά με την απεργία της Πρωτομαγιάς. Έτσι 5 έλληνες φοιτητές με λευκά μητρώα βρίσκονται στην θέση να αντιμετωπίζουν ένα Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης – διαδικασία που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για υποθέσεις βαριάς εγκληματικότητας όπως σωματεμπορία και εμπόριο ναρκωτικών.

 

Η σύλληψη

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου η ελληνική αστυνομία εισβάλει στα σπίτια 5 φοιτητών στην Αγ.Παρασκευή δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου, με το οποίο ζητά την σύλληψη και την έκδοση τους στην Ιταλία. Οι φοιτητές είναι γνωστοί στην πόλη για την πολιτική και κοινωνική τους δράση ως μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγ.Παρασκευής ενώ παράλληλα είναι ενεργοί στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και στις εργατικές διεκδικήσεις.

Είναι η πρώτη φορά απ’ όταν θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που ζητείται έκδοση πολιτών από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο, για λόγους που ανάγονται στην πολιτική τους δράση. Γίνεται φανερό ότι έχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή και εξαιρετικά ανησυχητική προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης, της πολιτικής δραστηριότητας και της διεθνιστικής αλληλεγγύη.

 

Διαβάστε: Κείμενο των 5 εκζητούμενων από τις ιταλικές αρχές φοιτητών

Περισσότερες πληροφορίες: http://free5.gr/

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο