Τ. Θεοφίλου | Συγκεντρωτικά οι 11 δικάσιμοι: Κανένα στοιχείο, καμία απόδειξη, ένα κατηγορητήριο κατασκεύασμα της Αντιτρομοκρατικής

Μετά από 11 δικάσιμους και καθώς η εκδίκαση του εφετείου πλησιάζει στο τέλος της, γίνεται ξεκάθαρο ότι το κατηγορητήριο που οδήγησε τον Τάσο Θεοφίλου στη φυλακή είναι από τα πιο σαθρά που έχουν δει οι δικαστικές αίθουσες.

Καμία απόδειξη εναντίον του, κανένας μάρτυρας κατηγορίας δεν εξέφρασε ούτε το παραμικρό εις βάρος του.

Μια εισαγγελέας που προσπαθεί απεγνωσμένα πλέον να προφυλάξει το κύρος της Αντιτρομοκρατικής που έπεσε σε αντιφάσεις, παρατυπίες και αποδεδειγμένα πλέον κατασκεύασε κατηγορίες, τις οποίες μάλιστα προώθησε στα ΜΜΕ, ώστε να κανιβαλίσουν εναντίον ενός αθώου, με καθαρή μεθόδευση να ποινικοποιηθούν οι πολιτικές του απόψεις.

Παρακάτω όσο πιο συγκεντρωτικά γίνεται τα όσα παρουσιάστηκαν στις 11 αυτές δικάσιμους και  αποδεικνύουν ότι ο Τάσος Θεοφίλου διανύει τον 5ο χρόνο φυλάκισης χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Αντιφάσεις της Αντιτρομοκρατικής :

→ Χαρδαλιάς της Αντιτρομοκρατικής: Είχαν δει τον Θεοφίλου δύο φορές χωρίς να γνωρίζουν ποιος είναι μία με τον Σακκά στο σουβλατζίδικο «Σάββας» στην Καλλιθέα και μία υποτίθεται στο Αγρίνιο.

Παρόλο που δεν ήξεραν ποιος είναι τον εντόπισαν δύο χρόνια μετά, όταν δέχτηκαν το περιβόητο ανώνυμο τηλεφώνημα που έλεγε ότι  «κάποιος με το όνομα Τάσος που σχετίζεται με την τρομοκρατία κυκλοφορεί στο κέντρο της Αθήνας και συμμετείχε στην ληστεία της Πάρου»

1. Το ανώνυμο τηλεφώνημα :

Χαρδαλιάς : η αντιτρομοκρατική δεν έχει αναγνώριση ούτε ηχογράφηση κλήσης, ενώ τα στοιχεία κρατούνται σε πρόχειρες    σημειώσεις οι οποίες μετά καταστρέφονται.

Χαρδαλιάς : στόχος της αντιτρομοκρατικής ήταν η προσαγωγή του Θεοφίλου προκειμένου να ανακριθεί, και η “τυχαία” αντίστασή του κατά της αρχής (σ.σ. κατηγορία για την οποία τελικά αθωώθηκε σε άλλο δικαστήριο) αποτέλεσε λόγο για να του αποσπάσουν γενετικό υλικό DNA και να το “ταυτοποιήσουν” με το γενετικό υλικό που βρέθηκε στο καπέλο.

2. Γιατί το καπέλο δεν φαίνεται πουθενά στις φωτογραφίες από τη ληστεία;  

– Χαρδαλιάς της Αντιτρομοκρατικής: επειδή το περισυνέλεξαν άμεσα καθώς «δίπλα έσκαγε το κύμα και είχε κόσμο».

Το σημείο της τράπεζας όπου έγινε η ληστεία είναι πλατεία κανένα κύμα δεν σκάει κοντά κι απέχει πολύ από την ακτή, ενώ γύρω από τη σορό του Μίχα είχαν μπει κορδέλες της ΕΛ.ΑΣ. οπότε και δεν υπήρχε πρόσβαση.

3.  To DNA στο καπέλο :

–   Πρόεδρος : πώς γίνεται ένα καπέλο να έχει γενετικό υλικό ενός ατόμου και ούτε καν του πωλητή του καταστήματος;

–    Χαρδαλιάς: “μπορεί να το καθάρισε αυτός που το φόρεσε”

–    Πρόεδρος : “καθάρισε του πωλητή αλλά άφησε το δικό του;”

Ο Χαρδαλιάς ενώ αρχικά εκθείαζε την μέθοδο του DNA και ισχυρίστηκε ότι το δείγμα βρέθηκε “καθαρό” – σταμάτησε να έχει γνώμη και γνώση, απαντώντας συνεχώς “δε γνωρίζω”.

→ Μπαγατέλας Παναγιώτης της Αντιτρομοκρατικής :

Παρόλη τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αστυνομικών στις παρακολουθήσεις κανένα από τα άτομα που εθεάθησαν στις δυο αυτές περιπτώσεις (Καλλιθέα, και Αγρίνιο) δεν φωτογραφήθηκε – ούτε ζητήθηκε σχετικό υλικό από τις κάμερες καταστημάτων.

Κι όμως  ο Μπαγατέλας αναγνώρισε τον Θεοφίλου μετά από δύο χρόνια στην ΓΑΔΑ όταν είχε πλέον συλληφθεί μετά από το “ανώνυμο τηλεφώνημα” στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Αναφορικά με την παρουσία στο Αγρίνιο η υπεράσπιση προσκόμισε σχετική απόδειξη όπου το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Θεοφίλου υπέγραψε την παραλαβή ενός Router από κατάστημα του ΟΤΕ στην Λ. Αλεξάνδρας.

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική όμως ο Θεοφίλου μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο μέρη και στο Αγρίνιο και στην Αθήνα.

Γεώργιος Μαρινόπουλος της Αντιτρομοκρατικής:
είδε τον Θεοφίλου στο ψητοπωλείο Σάββας στην Καλλιθέα και 2 ημέρες αργότερα στο Αγρίνιο. Μπορεί οι συναντήσεις τους όπως κατάλαβε από τις κινήσεις των προσώπων να ήταν απλώς φιλικές.

Μαρινόπουλος: Η λήψη του βιολογικού υλικού από τον Θεοφίλου έγινε κατά την προσαγωγή του και πριν αυτή μετατραπεί σε σύλληψη.
Παράτυπη επομένως η λήψη DNA με καθαρή σκοπιμότητα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Από τις παρακολουθήσεις δεν διαπίστωσαν καμία παράνομη ενέργεια από τον Θεοφίλου.

Μάρτυρες κατηγορίας : Κανείς δεν αναγνώρισε τον Θεοφίλου ως έναν από τους ληστές.

1. Καλακόνας – προϊστάμενος της τράπεζας:  Δεν αναγνώρισε τον Θεοφίλου ούτε ως προς τη φωνή, ούτε ως προς την εμφάνιση.

2. Πέππα – υπάλληλος τράπεζας η οποία ήλθε στην πιο στενή επαφή με τον ληστή που φορούσε το καουμπόικο καπέλο και με τον οποίο το κατηγορητήριο προσπαθεί να ταυτίσει τον Θεοφίλου:

Δεν αναγνώρισε τον Θεοφίλου ως προς τον ληστή με το καουμπόικο καπέλο ούτε ως προς τη φωνή ούτε ως προς το σωματότυπο.

Αναφορικά με την φράση “δεν παίρνουμε λεφτά από πολίτες” που αποδόθηκε στους ληστές προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είχαν πολιτικά κίνητρα η κ. Πέππα διευκρίνισε ότι ουδέποτε ειπώθηκε, αλλά εκείνη είπε ότι τα λεφτά πάνω στον γκισέ ήταν του πελάτη και οι ληστές επέλεξαν μετά να μην τα πάρουν.

3. Παντελαίος – υπάλληλος της τράπεζας: δεν αναγνώρισε τον Θεοφίλου ως έναν από τους δράστες της ληστείας

Ο ληστής με το καουμπόικο καπέλο, είχε άτριχα χέρια και πρόσωπο, σε αντίθεση με τον Θεοφίλου που στις φωτογραφίες τόσο της αστυνομίας όσο και των δημοσιογράφων φαίνεται να έχει τρίχες στα χέρια και το πρόσωπο που σίγουρα δε μπορεί κάποιος να αποκτήσει μέσα σε 4-5 μέρες που μεσολάβησαν από τη ληστεία έως τη σύλληψη.

– Πρόεδρος: Εσείς είδατε το χέρι, πως δεν είχε τρίχες [στη ληστεία];

– Παντελαίος: Ναι.

4. Παφίτης – ταξιτζής, φίλος και συνάδελφος του Δ. Μίχα – που ήταν σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο της συμπλοκής: Δεν αναγνώρισε τον Θεοφίλου στο πρόσωπο κανενός δράστη.

5. Γεώργιος Νάσσιος – σπιτονοικοκύρης του Θεοφίλου στη Λαμία :

«Ήταν ιδιαίτερα φιλικό παιδί, μιλούσαμε όποτε πήγαινα για το ενοίκιο, μου ‘χε πει για τους δικούς του που ζούσαν Θεσσαλονική.. Δεν κατάλαβα ότι ήθελε να κρύψει κάτι.

Ο κ. Νάσσιος  με την κατάθεση του στο δικαστήριο έδειξε τη σαφή πρόθεση της αντιτρομοκρατικής να δημιουργήσει ένα εγκληματικό προφίλ για τον Τάσο Θεοφίλου.

Έχει υπογράψει τις αρχικές του καταθέσεις χωρίς να τις διαβάσει, οπότε αποτυπώθηκαν πράγματα που ουδέποτε είπε και ήλθαν σε αντίθεση με όσα είπε στη ζωντανή διαδικασία του δικαστηρίου.

– Νάσσιος: Να σας πω την αλήθεια υπέγραφα και δε διάβαζα, είχαμε ανάκριση πρωί – μεσημέρι – βράδυ.
Ένας από την αντιτρομοκρατική με έπαιρνε κάτω σε μια γκαρσονιέρα εκεί. Μ’ έπαιρνε, μ’ έβαζε κάτω, λέει “για πες μας” έλεγε. Μια ξεκίναγε απ’ όλο το θέμα. Μια από το τέλος ανέβαινε προς την αρχή. Μια από τη μέση προς τα κάτω. Την άλλη από την αρχή. Τέτοια επί μια εβδομάδα.

Μία φορά υπέγραψα στην αστυνομία. Δεν ξέρω. Γράφανε γράφανε εκεί αυτά που έλεγα εγώ μια εβδομάδα. Και τελευταία μέρα μου λέει “θα ρθεις το βράδυ κάτω στην ασφάλεια να υπογράψεις αυτά που έχεις πει όλη τη βδομάδα”.

– Πρόεδρος: Τα διαβάσατε πριν τα υπογράψετε;

– Νάσσιος: Ήταν ένα πάκο τέτοιο [δείχνει μεγάλο πάχος]. Δε διάβασα τίποτα.

– Πρόεδρος: Δεν τα διαβάσατε αυτά που υπογράψατε;

– Νάσσιος: Όχι.

6. Αλέξανδρος Σακίκης, ήταν στην Πάρο για δουλειά, βρέθηκε στο χώρο της ληστείας:

Δεν αναγνωρίζει τον Θεοφίλου στο πρόσωπο κανενός από τους ληστές.

Το άτομο  που είδε να σημαδεύει προς το μέρος του Μίχα φορούσε μακρυμάνιη μπλούζα σε αντίθεση με τον ληστή με το καουμπόικο καπέλο (με τον οποίο η πολιτική αγωγή και η εισαγγελία προσπαθούν να ταυτίσουν τον Θεοφίλου) και ήταν το μοναδικό άτομο που φορούσε κοντομάνικο

7. Σκουλούδης Νικόλαος, βοηθός ηλεκτρολόγος του Σακίκη:

Ένας από τους ληστές ήρθε δίπλα τους κοιτάχτηκαν δυο τρεις φορές, δεν αναγνωρίζει στον κατηγορούμενο τα μάτια του ληστή με τον οποίον κοιτάχτηκαν.

Δεν είδε καπέλο να έχει πέσει κάτω κατά την διάρκεια του χρόνου που αποχωρούσαν οι ληστές και έγινε η συμπλοκή με τον Μίχα.

Είδε ένα σκάφος με 3 άτομα να πηγαίνει προς τη Νάξο ενώ είχε έντονα καιρικά (8-9 μποφόρ όπως ανέφερε).

Κάλεσε το λιμεναρχείο σχετικά με το σκάφος. Το λιμεναρχείο μόλις διαπίστωσε ποιοι ήταν μέσα τους άφησε να φύγουν χωρίς περαιτέρω έλεγχο.
Γεγονός που κινεί ερωτηματικά καθώς οι έρευνες της αστυνομίας δεν επικεντρώθηκαν στην Πάρο και δεν προχώρησαν σε καμία περαιτέρω εξέταση της συγκεκριμένης καταγγελίας.

– Πρόεδρος: Είπατε ότι είδατε τα μάτια του.

– Σκουλούδης: Ναι είχα δει και το παιδί [σ.σ. τον Τάσο Θεοφίλου]. Τον είχα δει και την προηγούμενη φορά. Δε τον θυμάμαι.

– Πρόεδρος: Μοιάζουν;

– Σκουλούδης: Τουλάχιστον τα μάτια δε τα ξεχνάς. Ειδικά σε ένα τέτοιο περιστατικό.

Πρεδρος: Οπότε δε σας θυμίζουν κάτι τα μάτια του;

– Σκουλούδης: Τον είχα δει και την προηγούμενη φορά. Δε μου θυμίζει κάτι.

– Σκουλούδης: Θυμάμαι που κοιταχτήκαμε στα μάτια 2-3 φορές. Αν είχε μπλε μάτια [σ.σ. όπως ο Θεοφίλου] θα το θυμόμουν.

8. Σάμιος Φανούριος, πελάτης της τράπεζας που βρισκόταν μέσα την ώρα της ληστείας : 

Δεν αναγνωρίζει τον Θεοφίλου.

Και τότε, όταν δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του Θεοφίλου στην τηλεόραση, δεν αναγνώρισε κανέναν από τους δράστες στο πρόσωπό του.

Κανείς γενικά στην Πάρο που βρέθηκε μπροστά στη ληστεία και στη συμπλοκή, όταν το θέμα πήρε διαστάσεις στα ΜΜΕ και δημοσιοποιούνταν φωτογραφίες του κατηγορουμένου δεν εξέφρασε σε συζητήσεις, ότι τους θυμίζει κάποιον από τους δράστες.

9 – 10. Μαργαρίτης Σταμάτιος και ο αδερφός του Μαργαρίτης Ιωάννης, έχουν φούρνο κοντά στην Τράπεζα:

Δεν αναγνωρίζουν κανέναν από τους δράστες στο πρόσωπο του Θεοφίλου, δεν είδαν καπέλο στο χώρο της ληστείας.

11. Γεωργοπούλου Καλλιόπη, εργαζόμενη τότε στην Πάρο. Βρισκόταν έξω από την τράπεζα: Δεν αναγνωρίζει τον Θεοφίλου.

Δεν της έδειξαν ποτέ κανένα πειστήριο προς αναγνώριση, ούτε θυμάται να είδε να πέφτει κάποιο καπέλο από τους δράστες.

Σημείωση : Σε κανέναν από τους μάρτυρες κατηγορίας δεν έδειξαν ποτέ φωτογραφία του κατηγορούμενου αφού είχε συλληφθεί όταν κατέθεσαν ξανά στον ανακριτή, ούτε ποτέ τους παρουσίασαν κάποιο πειστήριο από το χώρο της ληστείας, καπέλο ή κινητό.

12. Ελένη Τσαγκάνη : η μοναδική μάρτυρας κατηγορίας που αναφέρει, ότι στην πρώτη της κατάθεση στην Πάρο της έδειξαν κάποιο καπέλο για ν’αναγνωρίσει.

> Πήρε μόνη της τηλέφωνο στην αστυνομία καθώς είχε δει κάποιον, ενώ πήγαινε να πιει καφέ στην πλατεία, πάνω στο γεφυράκι, τον οποίο θεώρησε ύποπτο και που σύμφωνα με την περιγραφή της φορούσε λινό μακρυμάνικο σακάκι και καπέλο.

> Η ίδια δεν ήταν παρούσα στο σημείο της συμπλοκής έξω από την τράπεζα, δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο επομένως για την ληστεία και τη δολοφονία.

→ Αποτέλεσε μια ιδιάζουσα περίπτωση μάρτυρος καθώς είναι φίλη με την αδερφή του θύματος την κ. Μίχα, κι ενώ ΔΕΝ ήταν παρούσα στη συμπλοκή είναι η μοναδική στην οποία υποτίθεται ότι έδειξαν ένα καπέλο, το οποίο όμως η αστυνομία σε κανέναν άλλον μάρτυρα κατηγορίας δεν παρουσίασε, ούτε καν στους τραπεζοϋπαλλήλους που ήρθαν σε άμεση επαφή με τους ληστές.

Παραδέχτηκε πως στην μετέπειτα κατάθεσή της, στον εφέτη ανακριτή τον Οκτώβριο του 2012, της έδειξαν φωτογραφίες του κατηγορουμένου που είχε ήδη συλληφθεί.

Δεν τον αναγνώρισε αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφεί πουθενά στην κατάθεσή της, ούτε καν έχει αναφερθεί ότι της έδειξαν φωτογραφίες.

→ Οδηγήθηκε σε αντιφάσεις ως προς το καπέλο: Της το έδειξαν κρατώντας το χωρίς να είναι σε σακούλα από κοντινή απόσταση.

– Παπαδάκης: Πώς σας το έφεραν; Με τα χέρια έτσι;

– Τσαγκάνη: Ε, τι να κάνουμε τώρα;

– Παπαδάκης: Λέω αν ήταν σε καμιά σακούλα σε καμιά συσκευασία.

– Τσαγκάνη: Δεν…δεν…μπορεί να το βγάλαν και να μου το δείξαν σε μια σακούλα ήταν μέσα.

– Παπαδάκης: Σε μια σακούλα ήταν και το έβγαλαν από τη σακούλα;

– Τσαγκάνη: (προκλητικά και ειρωνικά) Ε μάλλον, ε μάλλον.

Παρέμβαση της Προέδρου :

– Πρόεδρος : Συγνώμη το έβγαλαν το καπέλο από τη σακούλα;

– Πρόεδρος : Ήταν μέσα στη σακούλα ή βγήκε από τη σακούλα;

– Τσαγκάνη : Δεν μπορώ να σας το πω αυτό.

13. Εμμανουηλίδου Φωτεινή – κάτοικος Πάρου, παρούσα στη συμπλοκή έξω από την τράπεζα.

Στην συγκεκριμένη μάρτυρα είχε αναφερθεί η κ. Μίχα αδερφή του θύματος και είχε καταθέσει ότι αυτή της είχε πει πως το θύμα συνεπλάκη μ’ έναν από τους ληστές που φορούσε καουμπόικο καπέλο και ότι εκείνος τον πυροβόλησε.

Στην κατάθεσή της όμως η κ. Εμμανουηλίδου δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο, ούτε ανέφερε ότι είδε τι φορούσε αυτός που συνεπλάκη με το θύμα. 

Δεν αναγνώρισε σε κανέναν από τους δράστες τον Θεοφίλου, ούτε είδε καπέλο να πέφτει στο σημείο της συμπλοκής.

14. Γαβαλάς Βασίλης κάτοικος της Πάρου, βρισκόταν στην πλατεία έπινε καφέ στο γραφείο που βρισκόταν, άκουσε ότι γίνεται ληστεία και κάποιους πυροβολισμούς και βγήκε έξω:

Ο ληστής σύμφωνα με την κατάθεσή του, πάνω στον οποίο έπεσε ο Μίχας,  φορούσε μπλε ρούχα, φορούσε καπέλο αλλά όχι καουμπόικο.

Στον κ. Γαβαλά δόθηκε από κάποιον από όσους είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο της συμπλοκής, ένα κινητό που υποτίθεται ότι είχε πέσει από τους ληστές και το παρέδωσε στην αστυνομία που ήρθε αργότερα. Το ΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΗΚΕ ποτέ ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ.

15. Μπατιστάτος, κάτοικος Πάρου:

Είδε τον Μίχα να ‘χει πιάσει έναν από τους ληστές και να παλεύει μαζί του.

Ο δράστης όπως κατέθεσε, είχε κοντό μαύρο μαλλί και μάλιστα ο κ. Μπατιστάτος την ώρα που κατέθετε, έδειξε έναν αστυνομικό με έντονα μαύρα κοντά μαλλιά, που καθόταν δίπλα στον Θεοφίλου στο δικαστήριο και είπε “Να, σαν του αστυνομικού”.

Δεν είδε πουθενά καπέλο στο χώρο όπως αναφέρει, ούτε του έδειξαν ποτέ όταν κατέθετε κάποιο καπέλο.

16. Ντετζονάι Άγκε, καθαρίστρια ξενοδοχείου στην Πάρο:

3 μέρες πριν την ληστεία είχε πάει κάποιος στο ξενοδοχείο, για να νοικιάσει ένα δωμάτιο, ο οποίος φορούσε καουμπόικο καπέλο και είχε γραμμή μούσι στο πηγούνι (όπως ο ληστής με το καουμπόικο καπέλο), ήταν πολύ ψηλός με φαρδιές πλάτες ηλικίας περίπου 39 με 40 ετών.

Δεν αναγνωρίζει τον Θεοφίλου.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ: εμφανείς κατά την προβολή του στο δικαστήριο οι διαφορές του ληστή με το καουμπόικο καπέλο και τον Θεοφίλου.

Ο σωματότυπος του ληστή με το καουμπόικο καπέλο είναι εμφανώς διαφορετικός από εκείνον του κατηγορουμένου, είναι πολύ πιο σωματώδης, με φαρδιές πλάτες.

Η μύτη του δράστη είναι στρογγυλή και χαρακτηριστικά διαφορετική με του Θεοφίλου που είναι γαμψή, ενώ το πηγούνι του είναι επίσης διαφορετικό.

Επιπλέον πάνω στο καπέλο – έτσι όπως παρουσιάζεται από το κλειστό κύκλωμα της τράπεζας – φαίνεται ένα μαύρο στίγμα, που επίσης δεν υπάρχει πάνω στο πειστήριο που παρουσιάστηκε στην τράπεζα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ :

Φωτογραφίες και  ευρήματα του χώρου της ληστείας.

>  Στα έγγραφα σημειώνεται ότι τα ευρήματα φωτογραφήθηκαν, δεν υπάρχει πουθενά φωτογραφία του καπέλου που υποτίθεται βρέθηκε στον χώρο, φωτογραφήθηκαν κάλυκες, γυαλιά, θραύσματα, μέχρι και τ’ αποτσίγαρα στο δρόμο.

>Παράλληλα, το καπέλο δεν επιδεικνύεται σε κάνεναν μάρτυρα για αναγνώριση, ούτε καν στους υπαλλήλους της τράπεζας που ήρθαν σε άμεση επαφή με τους ληστές.

>Το καπέλο ξαφνικά εμφανίζεται σε φωτογραφία σε γραφείο στην Αθήνα.

> Στα ευρήματα επίσης αναφέρεται και ένα κινητό τηλέφωνο που δεν διερευνήθηκε ποτέ.

> Σύμφωνα με τα έγγραφα, πήραν βιολογικό υλικό από το θύμα, το οποίο είχε και σημάδια πάλης.

> Το βιολογικό υλικό που βρέθηκε στο θύμα δεν ταυτοποιήθηκε μ’εκείνο του Θεοφίλου.

> Όταν συνελήφθη ο Θεοφίλου δεν υπήρχε πάνω του κανένα σημάδι πάλης.

> Ανάμεσα στα έγγραφα υπάρχουν πρωτοσέλιδα από τον κίτρινο τύπο όπως του Πρώτου Θέματος. Ξεκάθαρη προσπάθεια για  δημιουργία εντυπώσεων.

> Στη δικογραφία του Θεοφίλου, εμπεριέχονται έγγραφα από δικογραφίες άλλων προσώπων που κατηγορούνται για συμμετοχή στους Πυρήνες και που είναι άσχετα με την παρούσα δίκη.

Αρκετά από τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη απαλλαγεί από τις κατηγορίες, ενώ δεν γίνεται πουθενά αναφορά στο όνομα του Θεοφίλου.

> Η αντίσταση για την οποία τον κατηγόρησαν και που εξαιτίας της υποτίθεται πήραν το βιολογικό του υλικό δεν υφίσταται ως κατηγορία. Ο Θεοφίλου αθωώθηκε από την κατηγορία.

Μεθόδευση από την αντιτρομοκρατική, ώστε να κατασκευαστεί μια κατάσταση που θα τους επέτρεπε να του αποσπάσουν DNA.

Ευχάριστο διάλειμμα : Η εισαγγελέας επισημαίνει ως ύποπτο και ζητά να διαβαστεί ο τίτλος ενός βιβλίου που βρέθηκε στο σπίτι του Θεοφίλου στη Λαμία.

Τίτλος βιβλίου : «Ο κίνδυνος είναι η δουλειά μου».

(Τι κι αν υποτίθεται πως έχουμε τελειώσει με την ενοχοποίηση των βιβλίων από τη μεταπολίτευση,  ευτυχώς διαπιστώθηκε ότι το  βιβλίο είναι ένα νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα και δεν χρειάστηκε να το πετάξει η κ. εισαγγελέας στην πυρά)

Μάρτυρες υπεράσπισης :  

Έκθεση της ΔΕΕ για την εργαστηριακή εξέταση του DNA :

 ♦ Ευγενία Κολοβού, διδάκτορας χημικός :

→ Το καπέλο φαίνεται σε φωτογραφία να βρίσκεται εκτός σακούλας και δίπλα σε άλλα πειστήρια που συγκεντρώθηκαν από το χώρο της ληστείας. Γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες επιμόλυνσης.

→ Η εξέταση του βιολογικού υλικού του Θεοφίλου και του δείγματος από τη σάρωση του καπέλου έγινε την ΙΔΙΑ μέρα στο ΙΔΙΟ εργαστήριο και από τον ΙΔΙΟ αναλυτή.

→ Η ΔΕΕ έχει ΕΝΑ εργαστήριο όπου γίνονται οι εξετάσεις πειστηρίων και βιολογικού υλικού των υπόπτων.

→  Η μέθοδος ανάλυσης του DNA δεν έχει σχεδιαστεί για σαρώσεις σαν αυτή που έκαναν στο καπέλο, αλλά για κηλίδες που αποκόπτονται από το σώμα.

→  Οι άνθρωποι μοιραζόμαστε κοινά αλληλόμορφα.

→ Βρίσκουμε βιολογικό υλικό ανθρώπων σε αντικείμενα που δεν έχουν πιάσει ποτέ.

→ Ο συγκεκριμένος τρόπος εξέτασης που ακολουθεί η ΔΕΕ είναι αντιεπιστημονικός.

→ Δεν μπορεί λόγω του φτωχού υλικού που λαμβάνεται με τη σάρωση από το πειστήριο να οδηγηθεί κάποιος επιστήμονας σε σοβαρά και πόσο μάλλον τόσο σίγουρα και αμετάκλητα συμπεράσματα, όπως δηλώνει η έκθεση της εργαστηριακής ανάλυσης του DNA από τη ΔΕΕ.

→ Είναι πολλοί οι πιθανολογικοί δρόμοι που μπορεί ν’ακολουθήσει ένα βιολογικό υλικό.

→ Το DNA είναι κάτι που μεταφέρεται. Μπορεί να βρεθεί DNA ενός ανθρώπου πάνω σ’ ένα αντικείμενο που δεν έχει πιάσει ποτέ.

 → Το DNA ως πειστήριο θεωρείται απολύτως επισφαλές.

Φύτρου, βιολόγος – γενετίστρια με διδακτορικό στη γενετική:

→ Δεν εξέτασαν το υλικό που πήραν από το καπέλο για να δουν αν έχουν πάρει κύτταρα.

→ Αν δεν έχω πάρει κύτταρα, μπορεί το αποτέλεσμα που θα βγει αργότερα να είναι αποτέλεσμα επιμόλυνσης.

→ Η επιμόλυνση δεν είναι κάτι σπάνιο είναι πολύ συνηθισμένο.

– Πρόεδρος : Τι λέτε ότι μπορεί να μην υπήρχαν και κύτταρα;

– Φύτρου : Αυτό είναι πολύ πιθανόν [……]

→ Όσο πιο ευαίσθητη η μέθοδος, τόσο πιο πιθανή η επιμόλυνση.

→ Προκλητικό και αντιεπιστημονικό ότι μπήκε στην ίδια αντίδραση το πλούσιο υλικό που πάρθηκε από τον κατηγορούμενο απ’ το σώμα του, με το φτωχό υλικό που πάρθηκε από το καπέλο, χωρίς μάλιστα να αναλυθεί για να ξέρουν, αν πήραν κύτταρα και να κριθεί αξιόπιστο.

Μπήκαν λοιπόν αυτά τα δύο στην ίδια αντίδραση, στο ίδιο εργαστήριο από το ίδιο άτομο.

→ Η δευτερογενής μεταφορά του DNA επιστημονικά θεωρείται δεδομένη, δεν είναι κάτι σπάνιο.

→ Δεν έκαναν καμία επανάληψη στην εξέταση. Θεωρείται απαραίτητο να γίνονται επαναλήψεις γι’αποφυγή λαθών.

→ Το εργαστήριο της ΔΕΕ έχει πιστοποίηση αναλυτικού εργαστηρίου και όχι βιοχημικού, την οποία μάλιστα απέκτησε το 2013 ενώ το 2012 που έγινε η εν λόγω εξέταση ΔΕΝ είχε καμία πιστοποίηση.

→ Καθοριστικός παράγοντας, η υποκειμενικότητα της ερμηνείας, γι’αυτό και δεν πρέπει να εξετάζονται μαζί το πειστήριο με το υλικό του υπόπτου, ο αναλυτής επηρεάζεται καθώς ξέρει τι ψάχνει.

Ο αναλυτής έχει την ευχέρεια να ορίσει τις κορυφές στον πίνακα, γι’αυτό και δεν επιτρέπεται επιστημονικά, να γνωρίζει τι ψάχνει, θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό και τηρείται διεθνώς να μην έχει γνώση του τι ψάχνει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι ο αναλυτής είχε το προφίλ του υπόπτου και έψαχνε να το βρει.  

Άρα : Η ανάλυση των δειγμάτων δεν θα έπρεπε να χει γίνει μόνο ξεχωριστά λόγω του κινδύνου της επιμόλυνσης αλλά θα έπρεπε να χει γίνει και τυφλά, αυτό ακόμη πιο σημαντικό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της προσωπικής ερμηνείας των ηλεκτρογραφημάτων.

 

→Το εργαστήριο της ΔΕΕ δεν έχει προβλέψει για κανονισμούς που προστατεύουν τη μεταφορά DNA.

To 2012 δεν είχε καν πιστοποίηση για γενικό εργαστήριο.

→ Οι επιστήμονες που κάνουν τις αναλύσεις είναι αστυνομικοί βαθμοφόροι. Ακροβατούν ανάμεσα στην δίωξη και την επιστήμη.

Παπαδάκης : Ακόμη κι αν υποθετικά πούμε ότι σ’ ένα καπέλο που βρέθηκε στην Πάρο υπάρχει πάνω το DNA του Θεοφίλου, αυτό καθιστά αναμφίβολο ότι ο ένας από τους δράστες των εγκλημάτων στην Πάρο είναι ο Θεοφίλου;

– Φύτρου: Όχι βέβαια. Δεν καθιστά καν βέβαιο ότι φόρεσε το καπέλο, πόσο μάλλον ότι είναι ο δράστης. Ούτε καν.

→ Το δείγμα από τον Θεοφίλου δεν το πήραν βιολόγοι, αλλά απλοί αστυνομικοί.

Όταν κάποιος δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις, δεν ξέρει πώς να το πάρει, ούτε πώς να το προστατέψει, γεγονός που επιδρά σαφώς στην αξιοπιστία του υλικού.

 

♦  Ειδικός πραγματογνώμων ψηφιακών πειστηρίων, Γεώργιος Καραθανάσης : συνέταξε έκθεση εργαστηριακής ανάλυσης και συγκριτικής εξέτασης των ψηφιακών πειστηρίων, κι ο οποίος διδάσκει ακριβώς το αντικείμενο αυτό σε σχολή δικαστών:

> Εξέφρασε την  ισχυρή βεβαιότητα ότι ο ληστής με το καουμπόικο καπέλο και ο Θεοφίλου είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα.

> Εντοπίζει διαφορές ανάμεσα στο καπέλο που φοράει ο ληστής στο βίντεο και στο καπέλο που έχει φωτογραφηθεί ως πειστήριο, ως προς την ύφανση και το χρώμα.

♦  Συγγραφέας Γιώργος Αλεξάτος :  συναντήθηκε στα Εξάρχεια με τον Θεοφίλου μια μέρα πριν τη ληστεία για να συζητήσουν για τα κείμενα που έγραφε και την ενδεχόμενη έκδοσή τους.

Επιβεβαίωσε ότι ο Θεοφίλου ήταν μαύρος από τον ήλιο και αξύριστος – σε αντίθεση με τον ληστή της τράπεζας.

Θυμόταν χαρακτηριστικά ότι τα χέρια στα δάχτυλα του Θεοφίλου προς την περιοχή των νυχιών υπήρχε μεγάλη ποσότητα μπογιάς.

♦  Μάρτυρες από το στέκι μεταναστών και ιδιοκτήτης γειτονικής καφετέριας:

Ο Θεοφίλου βοηθούσε σε εργασίες στο χώρο του στεκιού.

Θυμούνται όλοι ότι ήταν μαζί τους την Παρασκευή 10 Αυγούστου την ημέρα της ληστείας, γιατί ήταν η τελευταία μέρα που θα έκλεινε μετά το στέκι.

“Θυμάμαι χαρακτηριστικά, ότι ήμασταν μαζί γιατί ήταν η τελευταία μέρα που έκλεινε ο χώρος. Ο Τάσος βοηθούσε στα βαψίματα στα φρεσκαρίσματα του χώρου και στις μεταφορές”.

Μάρτυρας που έκανε μαθήματα Ελληνικών στο στέκι μεταναστών σε συνεργασία με τον Τάσο Θεοφίλου :

Τον είχε δει λίγες ημέρες νωρίτερα από την ληστεία στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

Την ημέρα που τον είδε είχε γένια ενώ είχε πολύ σκούρο χρώμα δέρματος (σε αντίθεση με τον δράστη της ληστείας) καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “όλοι μαυρίζουν στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ”.

♦  Σκηνοθέτις Μητσάκη Δήμητρα, η οποία οπτικοποίησε ένα από τα γραπτά του Τάσου Θεοφίλου στην ταινία μικρού μήκους “Finishes” (https://www.youtube.com/watch?v=aWU2OBzU4pY).

Εξήγησε την κατοχή του περιβόητου αλεξίσφαιρου γιλέκου που βρήκαν στο σπίτι του.

Του είχε δώσει 500€ ζητώντας του να προμηθευτεί υλικά makeup, περούκες και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο για το γύρισμα.

Λόγω της σύλληψης του Θεοφίλου αλλά και της τελικής κατάσχεσης των υλικών τα γυρίσματα τελικά ακυρώθηκαν και η ταινία έγινε σε μορφή animation (http://www.imdb.com/title/tt3953756/?ref_=ttfc_fc_tt).

Επιβεβαίωσε ότι ήταν μαυρισμένος από τον ήλιο και αξύριστος.

Η δίκη συνεχίζεται στις 6 Απριλίου αίθουσα 100Α στον 4ο όροφο στις 9π.μ.
Αναμένεται να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και να ξεκινήσει η απολογία του Τάσου Θεοφίλου.

Σύλβια Βαρνάβα

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο