10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

#GDtrial | «Δεν είμαστε εμείς ρατσιστές, αυτοί είναι αριστεροί, αναρχικοί και μετανάστες»

Με μία δικάσιμο, την 141η, κύλησε η 61η εβδομάδα διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής κατά την οποία συνεχίστηκε ο σχολιασμός εκ μέρους των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης πάνω στις καταθέσεις των μαρτύρων από τις συνδεόμενες δικογραφίες που εξετάστηκαν ως τώρα. Οι μάρτυρες αυτοί κατέθεσαν, όπως είδαμε κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, σχετικά με τις κατηγορίες που αφορούν στην ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=azSH-iQ5FN8","width":"800","height":"450"}

Κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις επιθέσεις

b2ap3_thumbnail_4_20170404-004336_1.jpgΟ συνήγορος πολιτικής αγωγής Μαλαγάρης αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν τα τάγματα εφόδου όπως τα περιέγραψαν οι μάρτυρες από τις συνδεόμενες δικογραφίες (Συνεργείο, Αντίπνοια, επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας, εμπρησμός του «Κουαντρώ», μαχαίρωμα μαθητή στο Π. Φάληρο, επίθεση σε Πακιστανούς στην Ιεράπετρα), με αυτά που έχουν ήδη καταθέσει οι μάρτυρες για τις υποθέσεις της δολοφονίας Φύσσα, της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και αυτής στους αφισοκολλητές του ΚΚΕ στο Πέραμα: ενιαίο ντύσιμο, πειθαρχημένη διάταξη, συγκεκριμένο σημείο εκκίνησης, περιορισμένος χρόνος έναρξης και λήξης, παρουσία ή άμεση γνώση της ηγετικής ομάδας, δήλωση ταυτότητας της επίθεσης.

Εύστοχα παρατήρησε επίσης ότι η ιδιότητα του μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, για παράδειγμα για την Σκορδέλη, δεν κρίνεται από την κατοχή τυπικής ταυτότητας μέλους της οργάνωσης αλλά από τις πράξεις και την συμμετοχή σε οργανωμένες επιθέσεις.

Συμφωνώντας, ο συνήγορος Παπαδάκης προσθέτει ότι το βούλευμα ορίζει (ως συστατικά στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης) την ύπαρξη ομάδας άνω των 3 ατόμων, την επίτευξη κοινών στόχων, την συγκλίνουσα δράση, και την υποταγή της ατομικής βούλησης στη συλλογική. Αναφέρθηκε επίσης στην ατιμωρησία και ασυλία της οποίας έχαιρε για χρόνια η Χ.Α. εκ μέρους των διωκτικών αρχών: «Οι καταθέσεις των μαρτύρων έχουν εισφέρει τουλάχιστον 20 περιστατικά επιθέσεων που έχουν μείνει ακαταδίωκτες και ξεκινάνε πριν από το «Αντίπνοια», κάτι που πολλαπλασιάζει την εγκληματική δράση».

Προσχεδιασμός, επιβράβευση από την ηγεσία και ιδεολογικό κίνητρο

b2ap3_thumbnail_12.jpgΗ συνήγορος Παπαδοπούλου αναφέρθηκε επίσης στην κατανομή των ρόλων μέσα στα τάγματα εφόδου ως στοιχείο που εισέφεραν οι μάρτυρες, ενώ σχολίασε επίσης πως προκύπτει από τις μαρτυρίες ότι οι επιθέσεις ήταν είτε προσχεδιασμένες είτε με μια πρόσφατη αφορμή, πάντα στο πλαίσιο της ιδεολογίας: εναντίον αναρχικών, αντιφασιστών, μεταναστών, ενώ η ηγεσία επιβράβευε τη συμμετοχή στις επιθέσεις.

Σημειώνουμε ότι ακριβώς αυτό το στοιχείο έρχεται στην επιφάνεια και με την νέα δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών εναντίον 24χρονου φοιτητή, με επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του Μιχαλολιάκου, υπεύθυνο «εσωτερικής ασφαλείας» της «κεντρικής διοίκησης» της Χρυσής Αυγής και μετακλητό υπάλληλο στο γραφείο του αρχηγού στη Βουλή, Χρήστο Ζέρβα: μόλις λίγες ώρες μετά το σπάσιμο της βιτρίνας του καταστήματος της ΧΑ («πρόσφατη αφορμή» – χωρίς, ασφαλώς, να υπάρχει σχέση αιτίου – αιτιατού) και εναντίον ενός στόχου που τους έμοιαζε για αριστερός ή αναρχικός («ιδεολογικό κίνητρο»).

«Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το μαχαίρωμα του Φοίβου Δεμερτζίδη από τον Αποστολόπουλο έξω από το σχολείο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον σχολιασμό της και η συνήγορος πολιτικής αγωγής Τομπατζόγλου.

Ο συνήγορος Ζώτος σημείωσε στον σχολιασμό του πως σκοπός των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής είναι η τρομοκρατία, πράγμα που επετεύχθη στην περίπτωση του «Συνεργείου», όπως εισέφεραν οι μάρτυρες. Σημαντική επίσης κατά τον ίδιο είναι η συμβολή ανθρώπων που υπερέβησαν τον φόβο τους σε τέτοιες επιθέσεις, π.χ.: ο γιατρός που τράβηξε φωτογραφίες από την επίθεση στο «Συνεργείο» και ο τυχαίος περαστικός που βιντεοσκόπησε την μοτοπορεία, καταγράφοντας την παρουσία του βουλευτικού αυτοκινήτου του Λαγού στην ίδια επίθεση, καθώς και ο Μπιλάλης που τηλεφώνησε προσπαθώντας να προειδοποιήσει τους μετανάστες για την επίθεση στη Βαϊνιά Ιεράπετρας.

Υπεράσπιση: «Δεν είμαστε εμείς ρατσιστές, οι μουσουλμάνοι είναι εγκληματίες»

Ο σχολιασμός της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών κινήθηκε στο γνώριμο μοτίβο απόγνωσης: είτε απαξιώνοντας την σημασία των ίδιων των συνδεόμενων δικογραφιών για τις κατηγορίες της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσής της, είτε προσπαθώντας να εφαρμόσουν το τρίπτυχο:

α) οι μάρτυρες ψεύδονται, δεν υπήρξε επίθεση
β) εντάξει, υπήρξε επίθεση αλλά δεν είχε σχέση με την Χρυσή Αυγή
γ) εντάξει, είχε σχέση η Χρυσή Αυγή αλλά τα θύματα το άξιζαν (διότι είναι μουσουλμάνοι, Άραβες, μαύροι, αριστεροί, αναρχικοί, κ.ο.κ.).

Χαρακτηριστικά π.χ. η Τσαμπάζη: «τώρα πια έχουν σταματήσει να είναι τόσοι πολλοί άνθρωποι [σσ: εννοεί μετανάστες σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας], με διαφορετικό πολιτιστικό και κοινωνικό – πνευματικό επίπεδο, που είχαν προβλήματα ένταξης στην ελληνική κοινωνία» τους οποίους η συνήγορος ξεχωρίζει από τους «Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο και δεν τα στέλνουν να πουλάνε ναρκωτικά και να πηγαίνουν στην πορνεία». Και συνεχίζει το παραλήρημα «Δεν έχουμε ακούσει καθόλου τον Ελγαντούρ να λέει ότι είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα εγκλήματα που διαπράττουν οι ομοεθνείς του στην Ευρώπη και οι μουσουλμάνοι στην πατρίδα του κατά των χριστιανικών ναών. Το τζαμί αυτό είναι καθαρά και απόλυτα παράνομο και δεν είναι δυνατόν να ήλεγξε η αστυνομία και να τους έδωσε άδεια αφού δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου». Και κατέληξε λέγοντας «η Σκορδέλη απλώς αντιδρούσε σε όλα αυτά» και «το ότι μετά εντάχθηκε στη ΧΑ δεν σημαίνει ότι είχε ρατσιστικό κίνητρο».

Ο συνήγορος υπεράσπισης Οπλαντζάκης προέβαλε τον γνωστό ισχυρισμό των χρυσαυγιτών για ψευδορκία μαρτύρων, ενώ ο Δημητρακόπουλος, συνήγορος του βουλευτή Αρβανίτη χαρακτήρισε την διευθύντρια του σχολείου όπου έγινε το μαχαίρωμα «αριστερή, εν ενεργεία εκπαιδευτικό», υπονοώντας ίσως κάτι ασύμβατο σε αυτές τις ιδιότητες.

b2ap3_thumbnail_30.jpgΟ Ζωγράφος, υπερασπιστής των βουλευτών Γρέγου και Μίχου, κινήθηκε στην ίδια γραμμή, χαρακτηρίζοντας τους μάρτυρες «καθηγητές που διαδήλωσαν και είπαν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις χωρίς να τους ρωτήσει κανένας», πράγμα ολοσχερώς ψευδές, καθώς έγινε συγκεκριμένη ερώτηση γι’ αυτό από τον συνήγορο Γ. Μιχαλόλια):

Αναφέρθηκε επίσης σε «μαθητές που μετά βίας μιλούσαν ελληνικά» και τέλος «μόνο δάσκαλοι – Θεός φυλάξοι – και μαθητές που μιλάνε με γκρίκλις».

Ο ίδιος παρουσίασε τις εμπρηστικές επιθέσεις που έγιναν εναντίον λατρευτικών χώρων μουσουλμάνων με ανθρώπους μέσα ως περίπου δικαιολογημένες καθώς – αντίθετα με ό,τι κατέθεσαν οι μάρτυρες – «ήταν παράνομοι». Κατόπιν αμφισβήτησε και το ίδιο το περιεχόμενο των φωτογραφιών που δείχνουν σαφέστατα τον Μίχο παρόντα κατά την επίθεση στο Συνεργείο. Ολοκλήρωσε τον σχολιασμό του χαρακτηρίζοντας τον μάρτυρα Ελγαντούρ «πράκτορα» που «ίσως έχει κρυφό πάθος για τη Σκορδέλη».

Ο Παπαδέλλης, συνήγορος Κασιδιάρη, επιχείρησε να εμπλουτίσει… λογοτεχνικά τον σχολιασμό του με αναφορές στον Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο, επανέλαβε τα τετριμμένα επιχειρήματα της υπερασπιστικής γραμμής και έκλεισε αναφερόμενος (φωνάζοντας τόσο που το ηχητικό σύστημα της αίθουσας έκανε παραμόρφωση και δεν ακούγονταν καθαρά όσα έλεγε) σε «πληρωμένες γραφίδες», «σάιτ που έχουν φτιαχτεί ειδικά γι’ αυτήν την υπόθεση» και «διαδικτυακές εκπομπές που μας δικάζουν».

Την ερχόμενη Παρασκευή

Η δίκη θα συνεχιστεί αυτήν την εβδομάδα με δύο δικασίμους, την Πέμπτη 6 Απριλίου στο Εφετείο και την Παρασκευή 7 Απριλίου στον Κορυδαλλό.

Υπενθυμίζουμε τις δικασίμους που έχουν οριστεί για τον Απρίλιο: 6 και 27 Απριλίου στο Εφετείο και 7, 10, 11, 12, 25 Απριλίου στον Κορυδαλλό.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), ως χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://social.omniatv.com/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο