Μας δουλευουν

Μπορει το Υπουργειο Οικονομικων να φορολογει το επιδομα ανεργιας και να λεηλατει τις χαμηλες συνταξεις, μπορει το υπουργειο αναπτυξης να προετοιμαζει το εδαφος για Γερμανικες επενδυσεις με ορους χειροτερους απο το αποικιοκρατικο καθεστως που διεπει τις εξορυκτικες δραστηριοτητες, μπορει ακομη το Δημοσιο να προσφευγει κατα της αποφασης της Ευρωπαικης Επιτροπης που υποχρεωνει τους Κουτρα και Μπομπολα να επιστρεψουν 15.4 εκατ. ευρω και μαλιστα εντοκα, δεν μπορει ομως να φορολογησει τηνυπεραξια που παραγεται απο την πωληση μετοχων εταιρειων εισηγμενων σε οποιοδηποτε χρηματηστηριο του κοσμου

Και εξακολουθει να θεωρει ότι δεν έχει φοροδοτική ικανότητα ο έλληνας πωλητής που πούλησε μια ολόκληρη επιχείρηση που είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο του εξωτερικού, αποκομίζοντας κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ή ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ.

Στα χαρτιά οι φόροι υπάρχουν. Στην πράξη δεν εφαρμόζονται, καθώς το υπουργείο Οικονομικών καταφεύγει από παράταση σε παράταση, επικαλούμενο «τεχνικές δυσκολίες». Η τελευταία αναβολή σε δύο βασικές διατάξεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος δόθηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ακόμη και σήμερα, η υπεραξία από την αγοραπωλησία μετοχών δεν φορολογείται, εκτός και αν οι εταιρείες είναι εκτός χρηματιστηρίου (για τις μη εισηγμένες η νομοθεσία προβλέπει φόρο υπεραξίας, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 20%). Ολόκληρες εταιρείες αλλάζουν χέρια, με αποτέλεσμα να «κλειδώνουν» υπεραξίες εκατομμυρίων και ο πωλητής το μόνο που πληρώνει είναι το 0,15% επί του συνολικού τιμήματος. Μέχρι και το τέλος του 2011, απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος το κέρδος από την πώληση μετοχών εταιρειών που είναι εισηγμένες, είτε στο ελληνικό χρηματιστήριο είτε σε χρηματιστήριο του εξωτερικού. Κανονικά, από την 1η Ιανουαρίου 2012, η υπεραξία από την πώληση μετοχών, ακόμη και αν αυτές είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, πρέπει να φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Δηλαδή, ο πωλητής εισηγμένης σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο του κόσμου εταιρείας, πρέπει να πληρώνει φόρο ο οποίος θα φτάνει ακόμη και στο 45% επί του κέρδους, καθώς αυτό προβλέπει η φορολογική κλίμακα. Βέβαια, δεν μένουν ούτε τρεις μήνες μέχρι να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη και ακόμη δεν έχει υπάρξει ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το υπουργείο Οικονομικών. Το άρθρο 38 του κώδικα φορολογίας εισοδήματος προβλέπει ότι πρέπει να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τη διαδικασία επιβολής του φόρου από τις αρχές του 2012.

Δειτε σχετικα

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο