Χαλκιδική: Ουράνιο σε Στρατώνι και Αρναία

alt

ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΟΓΕΝΕΤΙΚΗ-ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το δημοσίευσε η Πρωτοβουλία Ενάντια στις Βλαπτικότητες. Η μελέτη αυτή αναφέρεται και στο  ΙΓΜΕ: έρευνες για ουράνιο μέχρι …το 2001;;;

Στα αποτελέσματα των ερευνών που εντόπισαν “εκμεταλλεύσιμες ποσότητες ουρανίου στο Στρατώνι” είχε αναφερθεί με ενθουσιασμό ο Δρ Αρβανιτίδης του ΙΓΜΕ, στη διημερίδα του ΤΕΕ Θράκης για τις εκμεταλλεύσεις χρυσοφόρων κοιτασμάτων (Κομοτηνή- Οκτώβριος 2000). Η λεπτομέρεια ότι η μεταλλογενετική-μεταλλευτική περιοχή ανατολικής Χαλκιδικής είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ και την εποχή εκείνη ανήκε στην TVX δεν φαίνεται να απασχόλησε κανέναν.

Δηλαδή: το κρατικό ΙΓΜΕ έκανε μεταλλευτικές έρευνες  στη Χαλκιδική για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δεν θα μπορούσε να τα εκμεταλλευτεί με κανέναν τρόπο το Δημόσιο αφού ο νόμιμος δικαιούχος τους είναι η ιδιωτική εταιρεία- ιδιοκτήτρια της περιοχής. Φυσικά οι έρευνες αυτές αυξάνουν την “αξία” της μεταλλευτικής περιοχής για λογαριασμό των ιδιοκτητών. Τρία χρόνια αργότερα, όταν το Δημόσιο βρέθηκε (για μισή ώρα περίπου) να είναι ιδιοκτήτης αυτής της έκτασης, την πούλησε για …11 εκατομμύρια ευρώ!

Η μεταλλοφορία του ουρανίου “αναπτύσσεται σε τομές ρηγμάτων  και πρέπει να αναζητηθεί στο σύστημα των ρηγμάτων που έχουν διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ”, εκεί δηλαδή που εμφανίζεται και η γνωστή μεταλλοφορία μικτών θειούχων. Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για το Στρατώνι και την Αρναία αφού η καλή εταιρεία που έχουμε τώρα δηλώνει καθαρά ότι θα εκμεταλλευτεί “το συνολικό μεταλλευτικό δυναμικό των Μεταλλείων Κασσάνδρας”!

Με τις υγείες σας!

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο