Προσπαθούν να αποτρέψουν την προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης κατά της “χρυσής επένδυσης” της Χαλκιδικής

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα “περιβαλλοντικού” πραξικοπήματος στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

O Δήμαρχος Αριστοτέλη (Χρ. Πάχτας) και μερίδα κατοίκων (“Πολίτες Αριστοτέλη”)  ζητούν “επανεξέταση” της οριστικής και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗΣ απόφασης του ΔΣ του Συλλόγου για προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση Μεταλλείων Χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική! Είναι προφανές ότι προσπαθούν να ανατρέψουν την απόφαση του Συλλόγου “μεταπείθοντας” ορισμένα μέλη του Δ.Σ.

Ο σημερινός Πρόεδρος του ΔΣΘ έχοντας μειοψηφήσει στην πρώτη απόφαση, αντί να περιοριστεί σε μία απλή διανομή των εγγράφων “προς γνώση” των μελών του Συμβουλίου, όρισε εισηγητή και το έθεσε στη σημερινή ημερήσια διάταξη, προφανώς για “επανεξέταση”… η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ αντιδρά ζητώντας να μη γίνει καν συζήτηση…διότι το θέμα κρίθηκε ύστερα απο βασανιστική και επίπονη διαδικασία 3 μηνών…

Το θέμα θα συζητηθεί , σήμερα στις 8.30 μμ στα γραφεία του Συλλόγου στον 4ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου, στην πτέρυγα που βλέπει προς τον ΟΤΕ… Στη συζήτηση θα παραβρεθεί και η αντιπολίτευση του Δήμου Αριστοτέλη η οποία είναι αντίθετη στο Επενδυτικό Σχέδιο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Τηλ 6944722216, email [email protected]

ΙΕΡΙΣΣΟΣ 19/10/11

Προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Κύριο Ν. Βαλεργάκη και τα μέλη του ΔΣ

Αξιότιμε κύριε Βαλεργάκη, κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την απόφαση του Συλλόγου σας την 6/10/11 να καταθέσετε προσφυγή στο ΣΤΕ για την υπόθεση της αδειοδότηση επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.

Έμαθα, ότι πρόκειται αύριο 20/10/11 να επανέλθετε στο ζήτημα αυτό μετά από την επιστολή που λάβατε εκ μέρους της “Κίνησης Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη”, όπως επίσης και για την επιστολή του Δημάρχου κ Παχτα για να παραβρεθεί στο Συμβούλιο σας και να σας ενημερώσει σχετικά ,επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά το μέλλον της περιοχής μας και όχι μόνο.

Επειδή πράγματι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όντως το μέλλον της Βόρειας Χαλκιδικής οι δε επιπτώσεις του θα επηρεάσουν αρνητικά και την υπόλοιπη Χαλκιδική, θεωρώ ότι πρέπει να παραβρεθώ και εγώ προκειμένου να ακουστεί και η άλλη άποψη από αυτήν που εκφράζεται από τον Δήμαρχο , δεδομένου με τις οι τελευταίες δημοτικές εκλογές η υπόθεση αυτή τέθηκε ως κυρίαρχο ερώτημα στον λαό της περιοχής .

Θέλω να γνωρίζετε ότι η θέση του συνδυασμού μας δεν ήταν , ούτε είναι ενάντια στην μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Θεωρούμε ότι τα μεταλλεία είναι εθνικός πλούτος και χωροθετούνται από την φύση . Τα τελευταία 8 χρόνια ως Δήμαρχος στήριξα την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Έχουμε όμως αντίρρηση στην επέκταση της δραστηριότητας στις Σκουριές, γιατί από το Βουνό αυτό τροφοδοτούμαστε με νερό σε ολόκληρη την περιοχή από το Στρατώνι μέχρι την Ουρανούπολη . Στο νερό έκτος από την ζωή μας, βασίζεται και όλη η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που απασχολεί σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενους.

Έχουμε επίσης αντίρρηση στη καθετοποίηση της βιομηχανίας με εργοστάσιο Χρυσού επειδή πρόκειται για μια βαριά χημική βιομηχανία που η εγκατάσταση της και μόνο ,θα μετατρέψει την περιοχή σε Λαύριο και Πτολεμαΐδα ,που ως γνωστό κανείς δεν σχεδιάζει τις διακοπές του.

Το όφελος της εθνικής οικονομίας από μια τέτοια επένδυση είναι αμφισβητούμενο . Οι θέσεις εργασίας που υπόσχεται επένδυση μάλλον δεν αφορούν τον ντόπιο πληθυσμό όμως σκόπιμα διαδίδεται για να δημιουργήσει ελπίδες σε ανθρώπους που πράγματι όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πλήττονται από την ανεργία που έφτασε σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια.

Για ενημέρωση σας, ο συνδυασμός μας στον πρώην Δήμο Σταγίρων Ακάνθου όπου είναι εγκατεστημένη σήμερα όλη η μεταλλευτική δραστηριότητα, έλαβε το 62,5% , επίσης στον πρώην Δήμο Παναγίας, όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι νέες δραστηριότητες, έλαβε 55%. Στο πρώην Δήμο Αρναίας, όπου δεν υπάρχουν ούτε πρόκειται ΑΜΕΣΑ να υπάρχουν μεταλλευτικές δραστηριότητες, λάβαμε το 25% και το συνολικό αποτέλεσμα ήταν 48.7 με 51,3 %

Δεν είναι λοιπόν κυρίαρχη η άποψη της τοπικής κοινωνίας υπέρ της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας το αντίθετο, οι περιοχές που έχουν στον τόπο τους η πρόκειται να έχουν μεταλλευτική δραστηριότητα με τα πλεονεκτήματα που επικαλούνται και τα μειονεκτήματα που υπάρχουν ,είναι συντριπτικά αντίθετος .

Με εκτίμηση
Μ. Βλαχόπουλος
Πρώην Δήμαρχος Σταγίρων Ακάνθου

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο