«Κλειδώνει» το 40% το πολιτικό Ισλάμ στην Τυνησία

Με 136 από τις 217 έδρες της εθνοσυνέλευσης της Τυνησίας να έχουν κατανεμηθεί ως σήμερα, το κόμμα του πολιτικού Ισλάμ, En-Nahda, καταλαμβάνει τις 56, ως αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται το κεντροαριστερό CPR (Κονγκρέσσο για τη Δημοκρατία), που καταλαμβάνει 20 έδρες, με αμέσως τρίτο το κόμμα του εκατομμυριούχου και ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης Χεκμί Χαμντί, «Aridha Chaabia – Λαϊκή Απαίτηση», με 18 έδρες.

Το σοσιαλιστικό Ettakatol καταλαμβάνει 12 έδρες προς το παρόν, ενώ τις υπόλοιπες μοιράζονται μικρότερα κόμματα.

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών είναι ο καταποντισμός του PDP, που – ενώ θεωρούνταν ρυθμιστής των εξελίξεων – καταλαμβάνει ως τώρα μόνον 6 έδρες. Αναλυτές και γνώστες της κατάστασης στην Τυνησία αποδίδουν την ήττα στη μετριοπαθή του στάση, όσον αφορά στις πολιτειακές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Εκπρόσωποι του En-Nahda, σε δημόσιες τοποθετήσεις δήλωσαν την πρόθεση του κόμματος να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να επεξεργαστεί την ατζέντα της διαμόρφωσης μεταβατικής κυβέρνησης και νέου συντάγματος.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon
Μετάβαση στο περιεχόμενο