10 χρόνια

28/10/11: Τί μέρα κι αυτή…

28/10/11: Τί μέρα κι αυτή…

του Τσαντίλα

Η 28 Οκτωβρίου 2011 η αλήθεια είναι ότι μας κέντρισε το ενδιαφέρον

Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα ότι δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η 28η Οκτωβρίου γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης Από τις πρώτες κιόλας επετείους υπήρχε πολιτική και ιδεολογική φόρτιση της γιορτής με αντιμαχόμενες πλευρές να έχουν αντίθετες απόψεις πάνω στο περιεχόμενο της. Αξίζει εδώ να θυμηθούμε μια σκηνή από την πολύ ενδιαφέρουσα ταινία “Μάθε παιδί μου γράμματα”.

Αλλιώς βλέπουν την γιορτή οι εθνοφασίστες που με απίστευτο θράσος αποκαλούν τον δικτάτορα Μεταξά “πρωθυπουργό” (εκτός από το ΛάΟΣ που το περιμέναμε έτσι τον αποκάλεσε και η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Πιππιλή σήμερα στο Mega). Αλλιώς την βλέπουν την γιορτή οι φυλακισμένοι από τον Μεταξά κομμουνιστές που απελευθερώθηκαν για να πολεμήσουν τον φασισμό και μετέπειτα μαζί με την πλειονότητα του λαού επάνδρωσαν τον Ε.Λ.Α.Σ.

Το γεγονός ότι όλοι τρέφουμε δέος και σεβασμό για αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για να προστατεύσουν πρώτα απ’ όλα τις οικογένειες τους στα μετόπισθεν δεν αναιρεί το ότι υπάρχουν πολλές αφηγήσεις για την ημέρα και τη σημασία της. Άλλες κοντά στην πραγματικότητα, άλλες όχι. Για την ιστορία ο Μεταξάς ήταν φασίστας, οπαδός του Μουσολίνι και ο λόγος που αναγκάστηκε να πει με βαριά καρδιά το ΌΧΙ ήταν το πάγιο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας να μη τα βάζει, για λόγους ευνόητους, με τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της Μεσογείου (το Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή).

Τα ιστορικά των εορτασμών της 28ης τα αναλύει πολύ καλύτερα ένα καταπληκτικό άρθρο στον Παραλληλογράφο.

Φτάσαμε λοιπόν στο 2011. Η κοινωνία βράζει είναι ένα γεγονός. Το παράδοξο ότι συνεχίζουμε να γιορτάζουμε τον αντιφασιστικό αγώνα με φασιστικού τύπου παρελάσεις που καθιέρωσε ο φασίστας Μεταξάς συνεχίζεται.

Ανά την Ελλάδα είχαμε κάποιες κινητοποιήσεις όπου έγιναν παρελάσεις.  Χιλιάδες κόσμου σε πάρα πολλές πόλεις διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην ασκούμενη πολιτική.
Στην Θεσσαλονίκη αποχώρησε ο κ. Παπούλιας και ματαιώθηκε το στρατιωτικό μέρος της παρέλασης. Δείτε και εδώ (Ελευθεροτυπία).

Ποίοι όμως ήταν αυτοί οι ταραξίες που έκαναν αυτές τις κινητοποιήσεις;

Από τη μια έχουμε κάποιες ομάδες αριστερών και αναρχικών που δεν γουστάρουν γενικά τις παρελάσεις και λογικά θα ήθελαν να παρέμβουν στην ημέρα συνδυάζοντας το αντιμιλιταριστικό με το αντικαπιταλιστικό πρόταγμα. Πράγμα που έχουν κάνει στο παρελθόν πολλές φορές.

Αυτοί έχουν ως στόχο την παρέλαση.

Από την άλλη έχουμε κάποιες άλλες ομάδες αριστερών και πατριοτοαριστερών που αν και λογικά θα διαφωνούν με τις παρελάσεις βάζουν, για χάρη της κοινής αποδοχής, το αντιμιλιταριστικό πρόταγμα στην άκρη και επέλεξαν σήμερα να κάνουν παρεμβάσεις με πατριωτικά και αντιμνημονιακά αιτήματα στο κλίμα του νέου ΕΑΜ. Κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν αλλά με τελείως διαφορετικές λογικές και στόχους (αποκατάσταση της εθνικής αντίστασης κτλπ).

Υπάρχουν επίσης και κάποιοι που και αυτοί εφορμόμενοι από πατριωτικά ή και εθνικιστικά αισθήματα επέλεξαν σήμερα να διαμαρτυρηθούν για την νέα τροϊκανή κατοχή.

Α και για να μη ξεχνιόμαστε έχουμε και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που μάλλον είναι οι πιο αξιοπρεπείς από όλους και επέλεξαν με τους δικούς τους τρόπους (μη γυρίζοντας το κεφάλι, μαύρα περιβραχιόνια, συνθήματα) να διαμαρτυρηθούν για τον μαρασμό της δημόσιας παιδείας στην Ελλάδα.

Και βεβαίως υπήρχαν σωματεία με απολυμένα και εξαγριωμένα μέλη, πολύς χύμα κόσμος που απλώς έχει αγανακτήσει με τα όσα γίνονται και διάφοροι πέρα-βρέχει ποδοσφαιρόφιλοι (Ηρακλής π.χ.)

Αυτοί ασχέτως αν συμφωνούν ή όχι με τις παρελάσεις σήμερα δεν είχαν ως στόχο τους την παρέλαση αλλά τους πολιτικούς του μνημονιακού μπλοκ που παρίσταντο σε αυτές!

Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν το αναμενόμενο. Όπου πάνε οι του ΠΑΣΟΚ τρώνε γιούχα. Είτε πάνε σινεμά, είτε πάνε για φαγητό, είτε πάνε σε κάποια εκδήλωση, είτε πάνε στην παρέλαση ο κόσμος άμα τους βρει δεν τους αφήνει σε χλωρό κλαρί. Αυτό ακριβώς έγινε και σήμερα. Μόνο που αντί να είναι σε κάποιο γραφικό ταβερνάκι να τρώνε ψάρια ήταν ως “άρχοντες του τόπου” στην παρέλαση…

Ο ισχυρισμός μου αυτός αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στα περισσότερα μέρη της χώρας όταν οι κυβερνητικοί αποχώρησαν η παρέλαση συνεχίστηκε κανονικά ενώ εκεί που δεν έγινε ήταν είτε λόγω άνωθεν πολιτικής εντολής είτε ως παράπλευρη απώλεια (ή ωφέλεια – όπως το δει κανείς) της σύγκρουσης μεταξύ διαδηλωτών και κυβερνητικών παραγόντων. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα έγινε τμήμα της παρέλασης. Τα πολιτικά αγήματα παρέλασαν κανονικά. Παρέλασαν όμως και πρώην αξιωματικοί του στρατού με τα οχήματα τους με πολύ μικρό μέρος του κόσμου να αντιδρά σε αυτό, αντίθετα οι περισσότεροι τους χειροκροτούσαν έστω και χλιαρά και τους άνοιγαν τον δρόμο.

Θα ήθελα πάρα πολύ να είχαν ακυρωθεί οι παρελάσεις επειδή ο κόσμος κατάλαβε επιτέλους ότι πρόκειται για μεγάλη μπαρούφα και τις μπλόκαρε… Αλλά δυστυχώς δεν έγιναν έτσι τα πράγματα. Ο κόσμος αυτό που ήθελε ήταν να κράξει τους μνημονιακούς και αυτό έκανε.

Το γελοίο της υπόθεσης ξεκινά από τα κανάλια. Άρχισαν λένε ότι οι διαμαρτυρόμενοι είναι ενάντια στο έθνος και έχουν μπλοκάρει τις παρελάσεις ενώ ταυτόχρονα έδειχναν σκηνές από την εξελισσόμενη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.. Μιλάμε για πολύ γέλιο… Παράλληλα παρέλασαν μέσα σε μισή ώρα όλοι οι βουλευτές του ΛάΟΣ από όλα τα κανάλια της TV φωνάζοντας για τους άεθνους σαλτιμπάγκους που καταστρέφουν τις εθνικές μας εορτές. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και η κυβέρνηση και η ΝΔ. Οι δεξιοί βέβαια τα ρίξανε και στη κυβέρνηση που δεν κατάφερε να μαζέψει τους ταραξίες. Α και για να μη ξεχνιόμαστε εννοείται πως για όλο αυτό το μπάχαλο φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ...(αλίμονο).

Μακάρι να ήταν  άεθνοι σαλτιμπάγκοι σαν του λόγου μου όλοι οι παρευρισκόμενοι αλλά δυστυχώς δεν ήταν έτσι….
Αυτό που δεν τολμούν να παραδεχτούν οι μνημονιακοί (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΛάΟΣ,ΔΗΣΥ) είναι ότι ο κόσμος που διαμαρτυρόταν δεν ήταν ενάντια στις παρελάσεις, υπέρ του ΕΑΜ ή ξέρω και εγώ τι άλλο. Ήθελε απλά να τους κράξει!! Τους φτύνουν δηλαδή και αυτοί νομίζουν ότι βρέχει!

Είναι απλά τραγελαφικό να βλέπεις να προσδίδουν οι εθνικιστές του ΛάΟΣ στις σημερινές κινητοποιήσεις χαρακτηριστικά που δεν είχαν και οι ίδιοι απεχθάνονται όπως ένα αντιεθνικιστικό και αντιμιλιταριστικό πρόταγμα, μόνο και μόνο για να μη φανεί ότι ο κόσμος πραγματικά τους συχαίνεται!

Πέρα από το αστείο της υπόθεσης: Είναι τόσο γατζωμένοι στην εξουσία και τόσο πιστοί στο καθήκον τους να εξυπηρετήσουν της ελληνική και ξένη αστική τάξη που δεν διστάζουν να αναγεννήσουν ένα επικίνδυνο εμφυλιακό κλίμα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Δεν ανησυχώ όμως τόσο. Η προσπάθεια τους θα πέσει στο κενό. Έχουμε όλοι καταλάβει ότι ο εσωτερικός εχθρός δεν είναι η όποια Αριστερά (γιατί έχουμε και πολλές) αλλά οι ίδιοι και οι εντολείς τους Έλληνες και ξένοι εφοπλιστάδες, τραπεζίτες κτλπ. Ή για να θέσουμε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση ο εχθρός είναι ο ίδιος μας ο εαυτός που θέλει να εκμεταλλευτεί τον άλλον. Η ίδια η λογική που λειτουργούμε.

ταξικά τα μέτρα
ταξική και η πάλη
εμπρός για ανυπακοή
και κοινωνία άλλη

alt

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο