10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Uninstalling #PASOK. Please wait… ███████████████████░ 99%

Μια καταιγίδα εξελίξεων στην πολιτική προέκυψε σήμερα, σαν επακόλουθο της αναγγελίας δημοψηφίσματος από τον GAP.

-Την ανεξαρτητοποίησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, εκφράζοντας την αντίθεση της με τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη Βουλή.

Πρόκειται για τη γνωστή βενιζελική βουλευτή που παντρεύτηκε το Συγγελίδη με προίκα μερικές χιλιάδες περιπολικά Citroen στους μπάτσους.

Μετά τα γιαούρτια και τις γιούχες θυμήθηκε να πει πως ” γνωρίζοντας ότι δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν, αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών, τούτη τη στιγμή εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το σύνταγμα το έθνος έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή την βιωσιμότητα της χώρας”.’

 

-Επίσης χθες το βράδυ, ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Νίκος Μπίστης γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και προτίθεται να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.Πρόκειται για τον γνωστό αλήθωρο πρώην Τσιριζαίο που θελε να φάει κι αυτός από το μπαμπά-πασόκ

-Η Εύα Καιλή, αρχικά είπε πως θα παραιτηθεί, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του κυνοβουλίου δημοσίευσε μια επιστολή:

Αγαπητέ Πρόεδρε, στην συνεδρίαση της Κ.Ο. χθες, δεν μας δόθηκε ο λόγος, ετσι καταθέτω την παρακάτω επιστολή, για να εκφράσω την δική μου άποψη. Η διακυβέρνηση μας χαρακτηρίστηκε από Ιστορικά διλήμματα, με κρισιμότερο εκείνο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ. Εφόσον δεν ζητήθηκε τότε η συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, και καθώς το ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνει την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτή την προοπτική μέσω δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες σας τα τελευταία δυο χρόνια. Το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσας, για μια νέα κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και Συνεργασίας, με Πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της Συμφωνίας. Θεωρώ αυτονόητο αγαπητέ Πρόεδρε, οτι τα σχέδια περι Δημοψηφίσματος θα εγκαταλειφθούν άμεσα και ρητά, και θα προταχθεί το Εθνικό Συμφέρον της Ελλάδας. Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προτάξω το κομματικό ή το προσωπικό μου συμφέρον, από το Εθνικό. Ουτως ή άλλως και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Εθνος, καλούμαστε όλοι να αναλαβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω.

(δείτε στο https://www.facebook.com/Kaili.Eva/posts/10150364740377368  την επιστολή αλλά και όλα τα σχόλια από κάτω, αξίζει)

Πρόκειται για τη Βενιζελικιά πασπίτισα που δεν πρόλαβε να δουλέψει όταν από τα θρανία πήγε στη βουλή περνώντας μια βόλτα από το κανάλι MEGA σαν παρουσιάστρια.

 

-Πολιτική παρέμβαση έκανε και η Βάσω Παπανδρέου, η οποία ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η θέση αυτή της Βάσως Παπανδρέου σημαίνει ότι αν φτάσουμε στην Παρασκευή η ίδια δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

-Την παραίτηση του GAP μετά την εξαγγελία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ζητούν έξι στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.

-Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και από άλλους βολευτές που μάλλον μαζεύτηκαν κατόπιν “φιλικών συζητήσεων” με τον πρόεδρο της βουλής.

 

-Με εντολή του Μπεγλίτη-και παράτυπα, αφού απαιτείται απόφαση του ΚΥΣEA-ξηλώθηκε όλη η στρατιωτική ηγεσία

 

-Ο Βενιζέλος τελικά αρωστησε, λένε, και έχει περιομφαλικό και επιγάστριο άλγος, το οποίο μετά από εξετάσεις αποδόθηκε σε ήπια φλεγμονώδη αντίδραση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Πληροφορίες της στήλης ανέφεραν πως έφαγε 3 πιάτα μακαρόνια και βαρυστομάχιασε, ωστόσο δεν δόθηκε πειστική εξήγηση γιατί προτίμησε μια κλινική δίπλα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ !


 

Στα διεθνή μέσα επικρατεί κλίμα πανικού.

-Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο έχουν πέσει μετά την ανακοίνωση σοκ, ότι η Ελλάδα θα διεξαγάγει δημοψήφισμα στο ένα νέο πακέτο βοήθειας ως λύσει του χρέους της.
Ο δείκτης FTSE μειώθηκε κατά 3,4 τοις εκατό, τα Dax της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 5,3 τοις εκατό, ο Dow Jones έπεσε 2,3 τοις εκατό και το CAC-40 της Γαλλίας έχασε 4,7 τοις εκατό.
Οι αγορές στην Ασία μειώθηκαν επίσης με το κλείσιμο της Nikkei της Ιαπωνίας με την πτώση 1,7 τοις εκατό, το Hang Seng του Χονγκ Κονγκ χάνει 2,5 τοις εκατό και στην Αυστραλία ο S & P / ASX ρίχνει 1,5 τοις εκατό.

-Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, το δημοψήφισμα του Παπανδρέου επιτείνει την ανησυχία των αγορών τη στιγμή που όλοι ψάχνουν με αγωνία σταθερότητα.

-Στο Παρίσι γίνεται έκτακτο υπουργικό συμβουλιο με θέμα την αποσταθεροποίηση που προκάλεσε η αναγγελία του δημοψηφίσματος

-Ηδη, ο GAP κλήθηκε εσπευσμένα στη διάσκεψη των G-20 !!!

 

 


Για την ιστορία

Οι πρώτες απώλειες για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήλθαν το Μάιο του 2010, ως απόρροια του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την έγκριση του Μνημονίου. Η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου ψήφισαν “παρών” και διεγράφησαν. Ωστόσο δεν παραιτήθηκαν από τη Βουλή. Λίγους μήνες αργότερα, οι δύο τελευταίοι ίδρυσαν το “Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών” (από το οποίο αποχώρησε πρόσφατα ο Βασ. Οικονόμου, ιδρύοντας δική του πολιτική κίνηση -τους “Ελεύθερους Πολίτες”). Η Σοφία Σακοράφα παρέμεινε ανεξάρτητη και διατηρεί επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση βγήκε πληγωμένη και από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο που αφορούσε στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, το Δεκέμβριο του 2010. Εγκρίθηκε με 156 ψήφους, αλλά οδήγησε στην έξοδο από την κοινοβουλευτική ομάδα του Βαγγέλη Παπαχρήστου, ο οποίος το καταψήφισε.

Τον Ιούνιο του 2011 ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Λιάνης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της θετικής ψήφου στο Μεσοπρόθεσμο.

“Όχι” στο Μεσοπρόθεσμο είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Δεν παρέδωσε την έδρα του.

Απώλειες για το κυβερνών κόμμα έφερε και η ψηφοφορία για τα μέτρα που ζητήθηκαν προκειμένου να εγκριθεί από την τρόικα η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Η πρώην υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, αρνήθηκε να ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διεγράφκαι ανεξαρτητοποιήθηκε. Είχε προηγηθεί η παραίτηση από τη Βουλή του Θωμά Ρομπόπουλου, ο οποίος επίσης είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τις προωθούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Από τη Βουλή είχε παραιτηθεί, τον περασμένο Ιούνιο και ο Γιώργος Φλωρίδης, διαφωνώντας με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτική πρωτοβουλία προσωπικοτήτων “Κοινωνικός Σύνδεσμος”.

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο