#GDtrial | «Αυτή η δομή πάει μέχρι τον αρχηγό, τον Μιχαλολιάκο»

Με καλεσμένη την Ελευθερία Τομπατζόγλου, μέλος της πολιτικής αγωγής που παρίσταται για την υπόθεση του Παύλου Φύσσα, το βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV εξέτασε τα τεκταινόμενα κατά την 47η και 48η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής, την περασμένη Παρασκευή (δικάσιμοι 108-110).

Για δεύτερη φορά φέτος, το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει την ακροαματική διαδικασία λόγω ψύχους, καθώς η αίθουσα του Εφετείου δεν είχε θέρμανση. Και παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται αστείο, είναι ενδεικτικό της σημασίας που δεν δίνει η επίσημη Ελληνική Πολιτεία σε αυτή την καθοριστική για το πολίτευμα και την δημοκρατία μας δίκη, αναγκάζοντας την Πρόεδρο να πει επί λέξει ότι «Έχουμε τον χειμώνα μπροστά, δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι», ένα μήνυμα με πολλούς θεσμικούς αποδέκτες.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=4EzJ_amlp-Y","width":"800","height":"450"}

Σώθηκαν επειδή συσπειρώθηκαν

Οι μάρτυρες και πολιτικώς ενάγοντες Λεκοδημήτρης και Καραμπέρης ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους ενώπιον του δικαστηρίου, στη διάρκεια αυτών των τριών δικασίμων. Πρόκειται για δύο εργαζόμενους που δεν ανήκουν στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αλλά ήταν παρόντες και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από το τάγμα εφόδου της ΧΑ, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο Πέραμα.

Οι περιγραφές των Λεκοδημήτρη και Καραμπέρη είναι συγκλονιστικές και αποκαλυπτικές, καθώς και οι δύο είχαν διαφορετικές θέσεις και λίγο διαφορετικές αναμνήσεις από την δολοφονική – όπως την αποκάλεσαν και οι δύο – επίθεση που δέχθηκαν εκείνο το βράδυ.

b2ap3_thumbnail_109-6.jpg

Συγκεκριμένα, βρίσκονταν μόνοι τους, λίγο πιο μακριά από την ομάδα τους, προσπαθώντας να αναρτήσουν αφίσες σε κολώνες φωτισμού. Και ενώ δεν είχαν την δυνατότητα να ακούσουν τον «διάλογο» των επικεφαλής των ταγμάτων (Χατζηδάκη και Πανταζή) με τον Πουλικόγιαννη όπως οι προηγούμενοι μάρτυρες, είχαν καλύτερη οπτική γωνία.

Αμφότεροι οι Λεκοδημήτρης και Καραμπέρης κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι εάν είχαν επιλέξει να αποκοπούν από την ομάδα τους και να τρέξουν για να γλιτώσουν, θα είχαν υποστεί χειρότερα, καθώς απομονωμένοι θα ήταν ευκολότερο να χτυπηθούν από το τάγμα εφόδου. Απέδωσαν το γεγονός ότι σώθηκαν στη συσπείρωση της ομάδας τους, ανάμεσα στα αυτοκίνητα και στην τύχη, ότι τα φονικά καρφιά των ροπάλων δεν βρήκαν κάποιον απευθείας στο κεφάλι.

b2ap3_thumbnail_108-15.jpg

Δολοφονική επίθεση

Στις πολλαπλές ερωτήσεις τόσο από την Έδρα, όσο και από τους συνηγόρους υπεράσπισης στη γραμμή ότι, εφόσον δεν υπήρξε τελικά δολοφονία, μήπως δεν ήταν αυτός ο σκοπός της επίθεσης – με την υπερασπιστική γραμμή να τείνει προς τον «απλό εκφοβισμό» – όλοι οι μάρτυρες μέχρι τώρα έχουν απαντήσει κάθετα ότι ο σκοπός ήταν ξεκάθαρα δολοφονικός. Το ότι δεν πέτυχε ήταν ευτύχημα, αλλά όσον αφορά τα τάγματα εφόδου, που είδαν έναν άνθρωπο στο δρόμο να αιμορραγεί, χτυπημένος στο κεφάλι, υπήρχε η εντύπωση ότι είχαν πετύχει τον δολοφονικό στόχο τους.

Μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε η ανατριχιαστική εικόνα του τι συνέβη, καθώς ο μάρτυρας Λεκοδημήτρης κατέθεσε ότι «Δεν είχαμε καταλάβει ότι 50 άτομα ήταν στα στενά και μας περίμεναν».

b2ap3_thumbnail_110-19.jpg

Εξάλλου, όπως ανέδειξε ο Καραμπέρης σε μία από τις σχετικές ερωτήσεις που δέχθηκε, όταν χτυπάς κάποιον στο κεφάλι με ρόπαλο, και όχι στο σώμα ή στα πόδια του, προσπαθείς να τον δολοφονήσεις.

Ο επόμενος στον κατάλογο μάρτυρας, ο Ζύμαρης, τόνισε πως, πριν την επίθεση, άκουσε – μεταξύ υβρεολογίου και άλλων απειλών – να λένε ότι «Θα σας σκοτώσουμε». Ο ίδιος, απαντώντας στον Εισαγγελέα γιατί θεωρεί ότι δεν υλοποιήθηκε ο δολοφονικός σκοπός, εξήγησε ότι «Νομίζανε ότι είχαν σκοτώσει ήδη, τον Σωτήρη, ότι υπήρχε νεκρός, μετά συνέχισαν να χτυπάνε. Φανταστείτε ότι μετά, εμείς ψάχναμε να δούμε ποιος ζούσε και ποιος πέθανε. Δεν πεθαίνουν όλοι αμέσως, μπορεί κάποιος να ‘χε εσωτερική αιμορραγία, οπότε αυτό που θέλανε το κάνανε.»

b2ap3_thumbnail_109-9.jpg

Γραμμή από την ηγεσία

Εν γνώσει της ηγεσίας της ΧΑ, σύμφωνα με όλους τους μάρτυρες, ήταν κάθε κίνηση των ταγμάτων εφόδου, πόσο μάλλον εφόσον επρόκειτο για επίθεση σε κοινοβουλευτικό κόμμα. Στην Αρχή του Αρχηγού (Führerprinzip) που διαπνέει τη ΧΑ απέδωσε τις εντολές για την επίθεση ο Ζύμαρης.

Σε μπαράζ σχετικών ερωτήσεων, και οι τρεις μάρτυρες ανέφεραν ότι κανείς στη ΧΑ δεν τολμά να κάνει κάτι χωρίς έγκριση από τον πυρηνάρχη Λαγό (ο οποίος εξάλλου είχε προαναγγείλει το χτύπημα), αλλά και γενικότερα, από τον στενό ηγετικό πυρήνα της ΧΑ και τον αρχηγό, Μιχαλολιάκο. Σε αυτό συνάδουν και τα μηνύματα που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, όπου ο Λαγός φέρεται να λέει ξεκάθαρα ότι «τους μακελέψαμε».

Όπως εξήγησε η Ελ. Τομπατζόγλου την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της εκπομπής, αναφερόμενη στο σκέλος της εγκληματικής οργάνωσης, στη δικογραφία περιλαμβάνεται η τηλεφωνική σύσκεψη που έγινε μεταξύ των ηγετικών στελεχών της ΧΑ και του Δεβελέκου, όταν εκείνος κλήθηκε να καταθέσει, με αφορμή την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τον «δασκαλεύουν» τι πρέπει να πει και πώς να το πει.

b2ap3_thumbnail_108-11.jpg

Παράλληλα, όπως εξήγησε η κα. Τομπατζόγλου, το επιχείρημα της ΧΑ ότι τα στοιχεία με τα οποία κατηγορείται η ηγεσία της είναι αποσπασματικές δηλώσεις κλπ, δεν ευσταθεί καθώς, όπως θα δούμε όταν φτάσει η ώρα για τα αναγνωστέα, μεταξύ άλλων, πρόκειται για βίντεο που η ίδια η ΧΑ έχει δώσει στη δημοσιότητα, δελτία ειδήσεων με τον Μιχαλολιάκο τον ίδιο να υμνεί τα τάγματα εφόδου κλπ. (Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο στο τέλος της ανάρτησης.)

Για την απόπειρα παραλληλισμού του ΚΚΕ με τη ΧΑ που γίνεται από την υπεράσπιση, μίλησε η κα. Τομπατζόγλου, εξηγώντας τις ερωτήσεις σχετικά με τις «εντολές» για αφισοκόλληση που απασχόλησαν το δικαστήριο. Εξήγησε ότι η ιεραρχία από μόνη της δεν είναι κάτι το μεμπτό. Οι εντολές για την τέλεση εγκληματικών πράξεων όμως είναι, και αυτό ακριβώς εξετάζει το δικαστήριο στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, όπως πολλάκις έχει εξηγήσει και η Πρόεδρος, όταν οι ερωτήσεις των συνηγόρων ξεφεύγουν από αυτό το σκοπό.

b2ap3_thumbnail_110-15.jpg

Νέα στοιχεία

Στην 110η δικάσιμο, ξεκίνησε η κατάθεση του μάρτυρα και πολιτικώς ενάγοντα Ζύμαρη, η οποία δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί την Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου. Η κατάθεσή του μπορεί να χαρακτηριστεί πολλαπλώς πολύτιμη καθώς προσφέρει νέα στοιχεία που δεν είχαν αναφερθεί μέχρι τώρα. Μεταξύ αυτών, η αναφορά του στην ηλικιωμένη γυναίκα που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην επίθεση και η οποία προέτρεπε την Αστυνομία – όταν έφτασε – να κυνηγήσει τους δράστες, χωρίς βεβαίως να εισακουστεί, με αποτέλεσμα να διαφύγουν όλοι οι δράστες.

Απορίας άξιο – ή ενδεικτικό του τρόπου διαχείρισης της υπόθεσης από την ΕΛΑΣ – είναι και το ότι η γυναίκα αυτή, δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει και τα στοιχεία επαφής της δεν υπάρχουν καν στη δικογραφία.

b2ap3_thumbnail_110-14.jpg

Ένα επιπλέον στοιχείο είναι η περιγραφή από τον Ζύμαρη ενός όπλου που είδε να χρησιμοποιούν οι δράστες: έφερε ένα μεταλλικό σκέλος, σαν κιγκλίδωμα σπιτιού, το οποίο είχε προστεθεί σε κοντάρι για να κατασκευαστεί ένα αυτοσχέδιο φονικό όπλο.

Ο Ζύμαρης είναι ο πρώτος μάρτυρας που αναγνώρισε τον κατηγορούμενο Καστρινό, ενώ όπως και άλλοι πριν από αυτόν, είχε αναγνωρίσει και τους δύο επικεφαλής των ταγμάτων επίθεσης (Χατζηδάκη, Πανταζή).

Συμπληρώνοντας όσα είχαν αναφέρει και όλοι οι προηγούμενοι μάρτυρες, ο Ζύμαρης περιέγραψε την εμφανή στρατιωτική δομή και το συντονισμένο της επίθεσης, την οποία αποκάλεσε ενέδρα, επεξηγώντας το ως: «Γρήγορο χτύπημα, όπλο, συντεταγμένα ήρθανε, συντεταγμένα φύγανε και, ενέδρα το γρήγορο, το ξάφνιασμα, ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».

b2ap3_thumbnail_108-20.jpg

Ερωτήσεις εσωτερικής κατανάλωσης;

Στα παραλειπόμενα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί η ερώτηση της Βελέντζα, εκ των συνηγόρων της υπεράσπισης, για το μέγεθος της βούρτσας που χρησιμοποιούσαν στην αφισοκόλληση. Γενικότερα, οι ερωτήσεις της συγκεκριμένης συνηγόρου δεν έδιναν την εντύπωση ότι βοηθούν στην ομαλή συνέχιση της διαδικασίας, ενώ πολλές φορές ανάγκασε την Έδρα να παρέμβει.

Επιχείρηση εκ μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης να ιδεολογικοποιήσουν την υπόθεση της επίθεσης ενάντια στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ, παρατηρήθηκε στο δικαστήριο. Χαρακτηριστικές ήταν λόγου χάριν οι ερωτήσεις του κ. Παπαδέλλη. Η Πρόεδρος αναγκαζόταν να ρωτά – ρητορικά – ποια σχέση έχουν οι ερωτήσεις του με την υπόθεση που εκδικάζεται.

Αντικομμουνιστικό παραλήρημα βίωσαν οι μάρτυρες μέσω των ερωτήσεων του συνηγόρου υπεράσπισης Ρουσσόπουλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, ήθελε να του σχολιάσουν τη συνθήκη της Βάρκιζας και τις σχέσεις του ΚΚΕ με τη ΓΣΕΕ, για να τον επαναφέρει στην τάξη η Πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο Ρουσόπουλος ρωτούσε για σχολές Ασιατικών πολεμικών τεχνών και απορούσε πώς βιοπορίζεται ο Πουλικόγιαννης. Απορίας άξιο είναι γιατί δεν ρώτησε τον ίδιο τον Πουλικόγιαννη, που κατέθετε επί 4 συνεδρίες.

b2ap3_thumbnail_109-11.jpg

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στην ΟΑΚΚΕ, οι ισχυρισμοί της οποίας για το ΚΚΕ είναι ιδιαίτερα προσφιλείς στους υπερασπιστές των Χρυσαυγιτών. Ωστόσο, η ερώτηση του Οπλαντζάκη εάν ο μάρτυρας Λεκοδημήτρης γνωρίζει Γερμανικά, αν μη τι άλλο, ήταν πρωτότυπη.

Απορία προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένοι συνήγοροι ρωτούν επανειλημμένα τους μάρτυρες πώς είναι σίγουροι ότι δέχθηκαν επίθεση από Χρυσαυγίτες, κάτι που έχει απαντηθεί δεκάδες φορές και, δεδομένης της αναγνώρισης συγκεκριμένων δραστών, θεωρείται πέραν πάσης αμφιβολίας.

Στο πλαίσιο των ατελέσφορων ερωτήσεων πρέπει να εντάξουμε και εκείνες του Γ. Μιχαλόλια, εάν τα κράτη όπου εφαρμόστηκε ο κομμουνισμός είχαν ψηλά μεροκάματα και εάν η πώληση ψαριών στο δρόμο γίνεται από ασφαλισμένους πωλητές. Σύμφωνα με την κα Τομπατζόγλου, πρόκειται για ερωτήσεις εντυπωσιασμού του κοινού της ΧΑ, το οποίο είναι σταθερά πολυπληθές (50-60 άτομα εντός της αίθουσας του Εφετείου).

b2ap3_thumbnail_110-21.jpg

Την ερχόμενη Παρασκευή

H δίκη συνεχίζεται με δύο δικασίμους την τρέχουσα εβδομάδα, την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει διακοπή λόγω εορτών, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία (50η εβδομάδα).

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), ως χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

 

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=C78iEMdndjs","width":"800","height":"450"}

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο