Γιατροί στην Πάτρα χειρούργησαν κρατούμενο χωρίς να του βγάλουν τις χειροπέδες

Με επιστολή τους προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, κρατούμενοι των Φυλακών Πατρών καταγγέλουν την απαράδεκτη μεταχείριση ασθενούς συγκρατούμενού τους από τους φρουρούς, αλλά κυρίως από τους γιατρούς του νοσοκομείου που πραγματοποίησαν και παραβρέθηκαν στην επέμβαση ανοικτής κοιλίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την καταγγελία ο ασθενής κρατούμενος Δ.Κ. μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και χειρουργήθηκε με τοπική αναισθησία, χωρίς να του αφαιρεθούν οι χειροπέδες. Επειδή η επέμβαση ήταν ανοικτής κοιλίας, ο ασθενής έπρεπε να κρατάει τα χέρια του σηκωμένα ψηλά, γιατί αν τα κατέβαζε θα ακουμπούσαν στην κοιλιά, εφόσον ήταν δεμένα με τις χειροπέδες.

Επίσης, οι γιατροί δεν φρόντισαν να τοποθετήσουν το ειδικό σεντόνι-διαχωριστικό που εμποδίζει τον ασθενή να βλέπει τη διαδικασία της επέμβασης. Όλο αυτό το βασανιστήριο, για τον ασθενή κρατούμενο, κράτησε για μια ολόκληρη ώρα.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που δημοσίευσαν οι κρατούμενοι από τις Φυλακές Πατρών, μέσω της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΌ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ .

Προς κ. Διοικητή του
Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών

Πάτρα, Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Την Παρασκευή 10/03/2017 γύρω στις 11.00 π.μ. διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Πατρών, από τις φυλακές Πατρών, ο κρατούμενος Δ.Κ., 25 ετών, για προγραμματισμένο χειρουργείο που αφορούσε τομή στην κοιλιακή χώρα, με χρήση έξι ενέσιμων δόσεων και τοπική αναισθησία.

Ο κρατούμενος, κατά την ώρα της χειρουργικής επέμβασης παρέμεινε δεμένος με χειροπέδες, στην κλασική στάση χεριών “προσευχή”, επί μία ώρα, μιας και αδυνατούσε λόγω του σημείου που γινόταν η τομή να κατεβάσει τα χέρια του στη στάση ανάπαυσης. Να προσθέσουμε πως οι γιατροί δεν είχαν τοποθετήσει το γνωστό διαχωριστικό που εμποδίζει τη θέα του ασθενούς στη διαδικασία της επέμβασης.

Εκφράζουμε λοιπόν την έντονη δυασαρέσκειά μας για τέτοιου είδους απάνθρωπες συμπεριφορές που για εμάς συνιστούν εκβιαστικό βασανισμό για τον ασθενή-κρατούμενο, ο οποίος φοβάται να αντιδράσει αφού προέχει η υγεία του.

Προφανώς και δεν εκπλαγήκαμε από τη συμπεριφορά των μπάτσων, που δικαιώνουν με αυτά, αλλά και με πολλά περισσότερα, τον χαρακτηρισμό “μπάτσος” καθημερινά. Άλλωστε το 80% αυτών χρυσαυγίζει. Αναμενόμενο.

Μένουμε όμως εμβρόντητοι από τη δική σας συμπεριφορά και συγκεκριμένα των “γιατρών¨ που παρίσταντο στην εγχείρηση. Λυπούμαστε πραγματικά, εμείς οι “άθλιοι” των φυλακών, που για κάποιους υποτίθεται πως στερούμαστε ευαισθησιών και συναισθημάτων! Λυπούμαστε και νιώθουμε αποτροπιασμό για λογαριασμό σας. Λυπούμαστε που ένα μάτσο μορφωμένοι επιστήμονες, γιατροί με πιστοποιημένη γνώση, επέτρεψαν στον εαυτό τους να χειρουργήσει έναν ασθενή (πρώτα απ’ όλα) και έπειτα κρατούμενο, με δεμένα χέρια σηκωμένα ψηλά για να μην ακουμπήσουν στην ανοικτή κοιλιά του την ώρα της επέμβασης!

Ο όρκος του Ιπποκράτη που έδωσαν εξισώνεται στη συνείδησή μας με τον όρκο ενός ψευδομάρτυρα στο δικαστήριο!

Θέλουμε λοιπόν να πιστεύουμε πως δεν θα επιτρέψετε να συμβεί ξανά τέτοιο περιστατικό που να πρσοβάλλει όλους μας, και εσάς ως επιστημονικό κλάδο, που υποτίθεται πως είστε απαλλαγμένοι εξ ορισμού από τέτοιου χειρίστου είδους στερεότυπα και αγκυλώσεις.

Κλείνοντας, θέλουμε να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά, τη λύπη μας και τη ντροπή μας για το εν λόγω περιστατικό και σας ευχόμαστε να βρείτε την Αριστοτελικη μεσότητα.

ΟΜΑΔΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΤΡΩΝ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο