Αποποινικοποίηση χρήσης ναρκωτικών

 

alt

 

Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το οποίο αποσκοπεί στην αποποινικοποίηση της ατομικής χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, κεντρικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η “θεραπευτική αντιμετωπίση του εθισμένου χρήστη”.

Ο αρμόδιος Υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε: .

Αν και, όπως προβλέπει το ν/σ, δεν τιμωρείται όποιος για δική του αποκλειστική χρήση προμηθεύεται ή κατέχει με οποιονδήποτε τρόπο ναρκωτικά σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, τιμωρείται με κράτηση μέχρι 3 μηνών και πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ, όποιος καλλιεργεί φυτά κάνναβης. Η διαπίστωση του σκοπού, αν καλλιεργούνται για προσωπικό σκοπό ή όχι, γίνεται με συνεκτίμηση του είδους, της καθαρότητας και της ποσότητας του συγκεκριμένου ναρκωτικού, σε συνδυασμό με τη συχνότητα χρήσης, τον χρόνο χρήσης, την ημερήσια δόση και τις ιδιαίτερες ανάγκες χρήσης του συγκεκριμένου δράστη. (το οποίο ίσως στην εν λόγω περίπτωση λειτουργήσει και υποκειμενικά, από πλευράς Αρχών)

Ακόμη, όποιος κάνει χρήση ναρκωτικών σε δημόσιο χώρο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και με πρόστιμο μέχρι 2.000 ευρώ. (παράγραφος που απευθύνεται κυρίως σε ηρωινομανείς.) ενώ, με φυλάκιση μέχρι 3 ετών θα τιμωρείται όποιος καταρτίζει πλαστή, νοθεύει ή χρησιμοποιεί πλαστή ιατρική συνταγή χορήγησης ναρκωτικών με σκοπό τη χρήση τους από τον ίδιο.

Σε περίπτωση που κάποια υπόθεση οδηγηθεί εκ των πραγμάτων στη Δικαιοσύνη, τότε δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η ιατρική γνωμάτευση (έκθεση πραγματογνωμοσύνης) αλλά θα χρησιμοποιείται κάθε αποδεικτικό μέσο που θα προσκομισθεί στο δικαστήριο (παρακολούθηση προγραμμάτων απεξάρτησης, χορήγηση υποκατάστατων κ.λπ.).

Από την άλλη πλευρά, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών χαρακτηρίζεται κακούργημα και τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, ή με κάθειρξη 5-20 ετών και με χρηματική ποινή μέχρι 600.000 ευρώ.

Ελαφρώς ήπιότερη αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη θα έχουν οι διακινητές μικροποσότητας ναρκωτικών ή προμήθειας ναρκωτικών σε συγγενείς (πατέρας για το παιδί κλπ) και το γνωστό «κέρασμα».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο επίσης, εισάγεται το δικαίωμα στα δικαστήρια να επιβάλλεται ως εναλλακτικό μέτρο της ποινής η απεξάρτηση – θεραπεία.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος, πώς αυτή δεν είναι η τελική μορφή του νομοσχέδιου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (opengov.gr) κι ίσως τεθεί σε περαιτέρω επεξεργασία.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο