Ενιαίο κέντρο καθοδήγησης της προπαγάνδας για αύξηση θητείας από εκδότες-καναλάρχες!

Ενιαίο κέντρο καθοδήγησης της προπαγάνδας για αύξηση θητείας από εκδότες-καναλάρχες!

 

 «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά η αγάπη μένει» έλεγε το γνωστό λαϊκό άσμα, μόνο που στην περίπτωση μας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με ολίγη συμπολίτευση ή συγκυβέρνηση από ΛΑΟΣ, εναλλάσσονται στην εξουσία για να ασκήσουν την ίδια πολιτική, αλλά η διεφθαρμένη και διαπλεκόμενη 4η εξουσία που βρίσκεται στα χέρια τραπεζιτών-εφοπλιστών και εργολάβων, συνεχίζει απτόητη το έργο της. Αποκαλύπτοντας το βασικό ρόλο των ΜΜΕ συνολικά στην προπαγάνδιση και άσκηση της αστικής πολιτικής. Η σφραγίδα τους έχει μπει ανεξίτηλα στο Πραξικόπημα των αστικών πολιτικών δυνάμεων, των τραπεζιτών-εφοπλιστών-εργολάβων-καναλαρχών και της Ε.Ε. που έφερε τον Παπαδήμο στην πρωθυπουργία, το οποίο επιχειρεί να προχωρήσει ταχύτατα, απίστευτα βίαιες ταξικές επιλογές εις βάρος του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, δίνοντας ένα χαρακτήρα ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας. Βαφτίζοντας ως «εθνική ανάγκη», τις όπως πάντα, βασικές επιδιώξεις του κόσμου του πλούτου.

Όπως θα θυμόμαστε, προνομιακός συνεργάτης του πρώην ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη, προκειμένου να θέσει αιφνιδιαστικά μέσα στο καλοκαίρι ζήτημα αύξησης της στρατιωτικής θητείας υπήρξαν τα ΜΜΕ, με τις εφημερίδες να κάνουν την αρχή στηριζόμενες σε κάποιες αποκλειστικές συνεντεύξεις, που αργότερα έγιναν αποκλειστικές πληροφορίες από τις πάντα ανώνυμες πηγές του Πενταγώνου. 

Το θέμα σερνόταν, ο ένας δημοσιογράφος αναπαρήγαγε την πληροφορία του προηγούμενου ρεπορτάζ, ο ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης μετρούσε τις αντιδράσεις της νεολαίας και το πολιτικό κόστος, ενώ πότε πότε καλούνταν να επιβεβαιώσει τις φήμες που εντέχνως είχε διαρρεύσει, μιλώντας γενικόλογα. Οι γνωστές απαντήσεις έδιναν συνέχεια στο θρίλερ: θα δούμε, το εξετάζουμε, το μελετούμε, θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις μελέτες που έχουν κατατεθεί, κριτήριο μας είναι η Άμυνα της χώρας και το Αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων,   σκοπός μας δεν είναι ο αιφνιδιασμός της νεολαίας αλλά θα προχωρήσουμε σε σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο με τις Πολιτικές Νεολαίες κλπ. κλπ. κλπ.

Σε καμιά περίπτωση όμως δεν παρουσιάστηκαν οι θέσεις της πολικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές οι περιώνυμες μελέτες του ΓΕΣ που απαιτούσαν την αύξηση της στρατιωτικής θητείας και παρουσίαζαν τους λόγους αυτής της σημαντικής αντιδραστικής στροφής.

Ποτέ δεν ανακοίνωσαν αύξηση της θητείας.

Το μόνο που έμενε ήταν τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, που επιλεγμένα κάθε φορά, αναλάμβαναν να παρουσιάσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να προπαγανδίζουν την απαίτηση υλοποίησης τους. Ακολουθούσαν οι γνωστοί Μιλιταριστές Απόστρατοι στις γνωστές ΔΟΛιες φυλλάδες και στα Μegaλα τηλεοπτικά παράθυρα να μέμφονται την σημερινή νεολαία και να περιγράφουν «την περικύκλωση της ελληνικής φυλής από τους αιμοβόρους γείτονες που θέλουν το κακό της», εκθέτοντας τους λόγους  για τους οποίους  πρέπει να διατηρείτε ένας τόσο μεγάλος και ετοιμοπόλεμος στρατός, φροντίζοντας συνεχώς να πραγματοπποιούνται κολοσσιαίες αγορές όπλων, για να πλουτίζουν οι ξένες πολεμικές βιομηχανίες, ο Κόκκαλης, ο Μυτιληναίος, ο Χούμπαυλης, και να βυθίζεται ο λαός μας στα δάνεια, στα χρέη και στην απόγνωση..

Κυριακάτικα, ένα τέτοιο άρθρο παρουσιάστηκε στη γνωστή φυλλάδα του ανεκδιήγητου «Μαύρη Τρύπα» (αλήθεια, τι έγιναν εκείνες οι καταγγελίες για εκβιασμούς του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, οι βαλίτσες με εκατομμύρια ευρώ που ταξίδευαν ανά την Ευρώπη;) που ξανά έθεσε ζήτημα αύξησης στρατιωτικής θητείας. Αναφερόμαστε στο δημοσίευμα με τίτλο:

Στους 12 μήνες η θητεία, τέλος οι αναβολές  Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΠΡΙΝ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ
. Σε πολλές αλλαγές προσανατολίζεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένει τη μελέτη των επιτελικών στελεχών των τριών Σωμάτων, τα οποία προτείνουν και υποχρεωτική στράτευση πριν από το 20ό έτος ηλικίας
. ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΕΧΟΥΝ χτυπήσει καμπανάκι στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, απαιτώντας την άμεση λήψη αποφάσεων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα
Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν κατά το αμέσως προσεχές διάστημα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι… θα προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών που είχαν γίνει από τον τέως υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος, ως γνωστόν, προσανατολιζόταν να προχωρήσει στην αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς από τις αρχές του 2012.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νέος ένοικος του Πενταγώνου κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δείχνει θετικός στο να αυξήσει τον χρόνο στράτευσης όσων καλούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. «Πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος διερωτήθηκε τι προλαβαίνει να μάθει ένας στρατιώτης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο ίδιος επέρριψε κατηγορηματικώς τα όσα ακούγονται περί «πολιτικού κόστους», θεωρώντας ότι οι πάντες αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης λύσης.
Ταυτόχρονα με την αύξηση της θητείας ο κ. Αβραμόπουλος κρίνει αυτονόητο ότι θα προχωρήσει και η προσπάθεια κατάργησης μονάδων των μετόπισθεν, προκειμένου να ενισχυθεί το ποσοστό επάνδρωσης των μονάδων των πρόσω. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε ζητήσει από τους αρχηγούς των τριών Επιτελείων να προχωρήσουν στην κατάρτιση μιας μελέτης που θα σχετιζόταν με τη θητεία. Πράγματι, η σχετική μελέτη παραδόθηκε στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο έχει και την ευθύνη της κατάρτισης του τελικού σχεδίου που θα προωθηθεί προς την πολιτική ηγεσία.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει παραδοθεί στα χέρια του κ. Αβραμόπουλου το τελικό σχέδιο για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η θητεία να αυξηθεί κατά τρεις μήνες, δηλαδή από τους 9 που είναι σήμερα να πάει στους 12. Ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν στη συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται με το γεγονός ότι από τη στιγμή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν νέες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), σε συνδυασμό με τις απολύσεις όσων ολοκληρώνουν την επταετή θητεία τους, ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα σε ό,τι αφορά την επάνδρωση των μονάδων.
Ήδη οι στρατηγοί έχουν χτυπήσει καμπανάκι προς την πολιτική ηγεσία, απαιτώντας την άμεση λήψη αποφάσεων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Πάντως, στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιοργάνωσης της στρατιωτικής θητείας ο κ. Αβραμόπουλος σκέφτεται να κάνει δεκτό και ένα διαχρονικό αίτημα που έχει διατυπωθεί από τις ηγεσίες των Σωμάτων και έχει να κάνει με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 ή 19 χρόνια. Ο λόγος που προτείνεται ουσιαστικά η κατάργηση των αναβολών αφορά στο ότι αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα μητρώα του ΓΕΕΘΑ, περισσότεροι από 18.000 άντρες έχουν κριθεί ανυπότακτοι.  
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 27/11/2011 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ)

Με συντεταγμένο τρόπο παρουσιάζονται τα ίδια επιχειρήματα, δικαιολογούνται με τον ίδιο τρόπο οι κυρίαρχες συντηρητικές επιλογές που στοχοποιούν την νεολαία και θέλουν να επεκτείνουν το χρόνο της στρατιωτικής θητείας, το χρόνο δηλαδή της δωρεάν εργασιακής της εκμετάλλευσης, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα τους Αναλώσιμους της Πρώτης Γραμμής του επικίνδυνου ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, επιδιώκοντας τη μετατροπή της Ελλάδας σε Ισραήλ των Βαλκανίων. Επίσης, συνδέει την αύξηση της θητείας με την μη πρόσληψη ή απόλυση των ΕΠ.ΟΠ. και πυροβολεί κατά των αναβολών, ζητώντας την κατάργηση τους ώστε να μην υπάρχουν ανυπότακτοι.

Ο αρθρογράφος απαιτεί καλύτερη πολεμική εκπαίδευση, ενώ το κείμενο θέτει ζήτημα Στράτευσης στο 18-19 έτη, χαρακτηρίζοντας το διαχρονικό (αλήθεια, γιατί τίθεται διαχρονικά; Ο εγκάθετος Κουρτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τέτοιο θέμα έθεσε ο πρώην ΥΕΘΑ Β.Μεϊμαράκης, λίγους μήνες λίγο πριν την πτώση της ΝΔ). Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική επιλογή που επιδιώκει η νεολαία όσο πιο νωρίς και χωρίς κοινωνικές-πολιτικές εμπειρίες να μπαίνει στις μυλόπετρες του μιλιταρισμού, της εθνικιστικής προπαγάνδας, της ιεραρχίας και της χακί πειθαρχίας. 

Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γ.Κουρτάκης λέει ψέματα. Παρουσιάζει την κυβέρνηση Παπαδήμου και τον νυν ΥΕΘΑ Αβραμόπουλο ως απλούς συνεχιστές της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, για να αμβλύνει την οργή της νεολαίας στο πρόσωπο τους, υποστηρίζοντας ότι «Η κυβέρνηση φαίνεται ότι… θα προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών που είχαν γίνει από τον τέως υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη», ενώ είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους εξαγγελίες ποτέ δεν είχαν γίνει. Μάλιστα, η προχειρότητα του δημοσιογράφου και η αγωνία του να υπηρετήσει όχι το λειτούργημα του αλλά τις ανάγκες δημοσίων σχέσεων του Αβραμόπουλου, αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι ξεχνά τις δηλώσεις Π.Μπεγλίτη ότι θα συνεργαστεί με την Α.Διαμαντοπούλου για να εξετάσουν από κοινού το ζήτημα των αναβολών, προϊδεάζοντας ότι το όριο των 27-28 ετών θα πέσει στα 24!

Ο παρατηρητής των δημοσιευμάτων δε μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι το άρθρο του  Γ.Κουρτάκη είναι δανεισμένο από τον Γιώργο Μαλούχο, βασικό συντάκτη στο ΒΗΜΑ, που τον Αύγουστο είχε προλάβει να ασχοληθεί με τα προβλήματα της στρατευμένης νεολαίας, πριν η αγωνία του για τη Δημοκρατία τον ωθήσει να απαιτήσει από τον Γ.Παπανδρέου και τον Ευ.Βενιζέλο να κάνουν Δικτατορία, δηλαδή να σχηματίσουν κυβέρνηση με έκτακτες εξουσίες!

Με έντεχνο τρόπο ο δημοσιογράφος από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αντέγραψε όλη τη φιλοσοφία και τα επιχειρήματα του «έγκριτου, φωτισμένου δημοκράτη δημοσιογράφου Γ.Μαλούχου» που γράφει: «ορθή, χρήσιμη χαρακτηρίζεται η απόφαση αύξηση της στρατιωτικής θητείας, η αύξηση πρέπει οπωσδήποτε να γίνει γιατί το απαιτούν άμεσα οι αμυντικές ανάγκες της χώρας, γιατί η αποτελεσματικότητα της στράτευσης υπονομεύεται έντονα από το – ιδιαίτερα άδικο κοινωνικά – σύστημα των απαλλαγών, με την καθιέρωση της καθολικής θητείας στα 18. Με μία ταυτόχρονη ουσιαστικοποίηση του συστήματος εκπαίδευσης, θα εξασφαλίσει, σε συνεχή ροή, όχι μόνον την απαραίτητη επάνδρωση των μονάδων που σήμερα δεν υπάρχει, αλλά και θα συγκροτήσει ένα εξίσου αποτελεσματικό σώμα εφεδρείας, το οποίο επίσης σε μεγάλο βαθμό λείπει ενώ είναι απολύτως απαραίτητο».

Μαλούχος και Κουρτάκης σφυρίζουν αδιάφορα για το άθλιο καθεστώς Πελατειακών σχέσεων των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που γέμισε την Ελλάδα με εκατοντάδες άχρηστα στρατόπεδα για χάρη των τοπικών οικονομικών συμφερόντων και των στρατηγών, με θύμα τους συναδέλφους φαντάρους που λιώνουν σε άδειες μονάδες της παραμεθορίου!

Απαραίτητο θεωρούμε να τονίσουμε τη δυσκολία να γίνει πράξη αυτή η επιλογή. Όσο και αν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ προπαγανδιστικά κάνουν λόγο για αύξηση της θητείας λόγω «εθνικών κινδύνων» η οργή της νεολαίας θα είναι τεράστια. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που η κοινωνία θεωρεί ως μεγαλύτερο εχθρό της την εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική και τα Μνημόνια. Η νεολαία δε θέλει να είναι το Κοροιδάκι τους. Στη νεολαία καταγράφεται ένα ισχυρό συναίσθημα ενάντια στο Μιλιταρισμό και τον Πόλεμο. Οι νέοι άνθρωποι πάντα πρωταγωνίστησαν στα μεγαλειώδη αντιπολεμικά κινήματα ενάντια στις τρομακτικές δολοφονίες του ΝΑΤ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥΣ σε Βαλκάνια-Ιράκ-Αφγανιστάν.

Επιπλέον, πρέπει να διαπιστώσουμε ότι όσο αυξάνονται τα σενάρια χρησιμοποίησης του Στρατού ενάντια στα κοινωνικά κινήματα και τις κοινωνικές εξεγέρσεις, τόσο θα αυξάνεται η αντίδραση της νεολαίας μέσα στον στρατό, αλλά και η τάση συνολικής ρήξης με τον στρατιωτικό μηχανισμό. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήθελε να κατεβάσει τον Στρατό για να καταπνίξει την Εξέγερση το Δεκέμβρη του 2008, αλλά δε μπόρεσε γιατί της το απαγόρευσε η Άρνηση των Φαντάρων και των Μονίμων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέταξε τον Στρατό να σπάσει την Απεργία των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, αλλά πάλι Αρνήθηκαν οι Φαντάροι και οι μόνιμοι. Ο Π.Μπεγλίτης ήθελε να κατεβάσει Ειδικές Δυνάμεις στο πλευρό των ΜΑΤ ενάντια στους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς στις 19-20 Οκτωβρίου αλλά δε μπόρεσε γιατί πάλι Αρνήθηκαν οι συνάδελφοι φαντάροι και οι μόνιμοι.

Πως αλήθεια θα καταφέρει ο καλογυαλισμένος και καναλο-πρόβλητος Αβραμόπουλος να γίνει ο πρώτος υπουργός Εθνικής Άμυνας της Μεταπολίτευσης που θα αυξήσει την Στρατιωτική θητεία χωρίς να μπει ταφόπλακα στην πολιτική του καριέρα;

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437   Diktiospartakos.blogspot.com

Αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το δημοσίευμα για να διαπιστώσετε τον πλούτο των επιχειρημάτων του Π.Μαλούχου και το μέγεθος της Αντιγραφής του  Γ.Κουρτάκη.

Δώδεκα μήνες θητεία στα 18, για όλους Γεώργιος Π. Μαλούχος  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  12/08/2011, 06:26 
Η υπό συζήτηση αύξηση της στρατιωτικής θητείας την οποία επεξεργάζεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Πάνος Μπεγλίτης σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ασφαλώς θα είναι μία ορθή, χρήσιμη, αλλά μάλλον, τελικά, όχι και επαρκής απόφαση. Παρά τα όσα πρεσβεύουν πολλοί, η αύξηση πρέπει οπωσδήποτε να γίνει γιατί το απαιτούν άμεσα οι αμυντικές ανάγκες της χώρας. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει θέμα, για όποιον τουλάχιστον έχει μια στοιχειώδη εικόνα του προβλήματος. Όμως, αυτό δεν θα είναι αρκετό. Γιατί η αποτελεσματικότητα της στράτευσης υπονομεύεται έντονα από το – ιδιαίτερα άδικο κοινωνικά – σύστημα των απαλλαγών, κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει και μετά την αύξηση.

Για την Ελλάδα, όπως ορθά έχει αντιληφθεί ο υπουργός Άμυνας, ο επαγγελματικός στρατός δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση, αν μη τι άλλο, επειδή η χώρα δεν είναι σε καμία περίπτωση σε θέση να αντεπεξέλθει στο τεράστιο κόστος του. Αυτό, έχει πλέον τελειώσει οριστικά. Σίγουρα λοιπόν η αύξηση της θητείας, σε συνδυασμό με την επίσης ορθώς δρομολογούμενη επαναφορά των κληρωτών στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό, θα βοηθήσει ως ένα βαθμό στο οξύ πρόβλημα επάνδρωσης που παρουσιάζεται και στα τρία όπλα. Όμως δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την καθιέρωση της καθολικής θητείας στα 18. Από τη στιγμή που ο στρατός δεν μπορεί  – και δεν πρέπει – να γίνει πλήρως επαγγελματικός, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συνιστά πανάκεια για το αμυντικό πρόβλημα της χώρας. Θα συμβάλει όμως καθοριστικά στη δημιουργία αποτελεσματικότερων ενόπλων δυνάμεων. Με μία ταυτόχρονη ουσιαστικοποίηση του συστήματος εκπαίδευσης, θα εξασφαλίσει, σε συνεχή ροή, όχι μόνον την απαραίτητη επάνδρωση των μονάδων που σήμερα δεν υπάρχει, αλλά και θα συγκροτήσει ένα εξίσου αποτελεσματικό σώμα εφεδρείας, το οποίο επίσης σε μεγάλο βαθμό λείπει ενώ είναι απολύτως απαραίτητο. Φυσικά, όλα αυτά, προϋποθέτουν μεταξύ άλλων και τον εξορθολογισμό της διάταξης των μονάδων, που έχει ξεκινήσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι όλα αυτά αποτελούν αναχρονισμό. Αυτή ήταν μια δήθεν «προοδευτική» νοοτροπία των δύο προηγούμενων δεκαετιών, που έφτανε συχνά ακόμα και στο άκρο της κοινωνικής νομιμοποίησης ως και των γνωστών «τρελόχαρτων», με τα οποία έζησε μια ολόκληρη γενιά δήθεν «αμφισβητιών» που έκριναν – οι ίδιοι φυσικά, για τους εαυτούς τους – ότι ως προοδευτικοί δεν είχαν τέτοιου είδους υποχρεώσεις – άραγε, γιατί να μην μπορεί κάποιος να πει το ίδιο και για τους φόρους;… Αν όμως, όσοι πίστευαν ότι πρόκειται για αναχρονισμό, με όσα βλέπουν κάθε μέρα γύρω τους, εξακολουθούν να κρίνουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις, πράγματι, τότε, η καθολική θητεία στα 18, θα είναι αναχρονισμός, όπως τελικά και κάθε θητεία… Τι να την κάνουμε; Αν επίσης κρίνουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό αλλά όλα γίνονται «πατώντας κουμπιά», επίσης έχουν δίκιο.

Όμως, δυστυχώς, ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο: αντίθετα, η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη βελτίωσης του αμυντικού της μηχανισμού και η επάνδρωση είναι μια από τις πιο κρίσιμες και εφικτές ταυτόχρονα παραμέτρους του. Επίσης, την ίδια στιγμή, η καθολική θητεία στα 18, θα άρει μια μεγάλη κοινωνική αδικία, η οποία επιτείνεται μάλιστα και αυτή από την κρίση που ζούμε: ουδείς νέος πρόκειται να βλαφτεί πραγματικά αν οι σπουδές του καθυστερήσουν να ξεκινήσουν ένα χρόνο, σύστημα που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες χωρίς πουθενά να δημιουργεί προβλήματα, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται καθολικά. Μάλιστα, πολλοί αγνοούν ότι χώρες όπως η Ελβετία (ναι, η ουδέτερη και πάμπλουτη, ασφαλής από όλους τους πολέμους Ελβετία!) έχει αναπτύξει  ένα σύστημα εξαιρετικά προηγμένο και πολύπλοκο, βάση του οποίου οι πολίτες οφείλουν να επανέρχονται στα στρατιωτικά τους καθήκοντα για ορισμένες εβδομάδες κάθε χρόνο!

Δεν έπαθαν τίποτα οι νέοι των κρατών που χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα θητείας. Αντίθετα, αυτά απελευθερώνουν αμέσως τους νέους ανθρώπους από τις δεσμεύσεις της θητείας που πολλές φορές τις βρίσκουν μπροστά τους ειδικά εκείνοι που φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και είναι συχνά υποχρεωμένοι να χάσουν ευκαιρίες για το ξεκίνημα μιας σταδιοδρομίας έχοντας την υποχρέωση της επιστροφής. Γι αυτό άλλωστε και στο παρελθόν το σύστημα των αναβολών οδήγησε σε εκείνα τα απίθανα κυκλώματα παρανομίας… Τέλος, όσο κι αν αυτό ξενίσει, ειδικά αυτή τη στιγμή, το σύστημα της καθολικής στράτευσης στα 18 θα λειτουργήσει και ως κοινωνικό μέτρο που θα ανακουφίσει, έστω και πρόσκαιρα, πολλές χιλιάδες οικογένειες, υπό την προϋπόθεση ότι η στράτευση όχι μόνον δεν θα συνεπάγεται κανένα κόστος γι αυτές, αλλά, αντιθέτως, θα βοηθά, έστω και σε ένα ελάχιστο βαθμό τους στρατεύσιμους, κάτι που μπορεί να γίνει απελευθερώνοντας υφιστάμενα κονδύλια του αρμόδιου υπουργείου που κατευθύνονται στο υψηλό κόστος του συστήματος των επαγγελματιών οπλιτών.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο