Τεράστιο πλήγμα για ΗΠΑ η «αιχμαλωσία» του UAV από το Ιράν

Τεράστιο πλήγμα για ΗΠΑ η «αιχμαλωσία» του UAV από το Ιράν

Ένα μοναδικό πλήγμα στην αμερικανική στρατιωτική υπεροπλία κατάφεραν οι Ιρανικές Ένοπλες με την “αρπαγή” του αμερικανικού uav RQ-170, αφού δεν πρόκειται απλώς για κατάρριψη, αλλά για κανονική αρπαγή-προσγείωση στην οποία όμως υποχρέωσαν το uav οι Ιρανοί και όχι οι Αμερικανοί που έλεγχαν τη πτήση του!

Η ζημιά για τους αμερικανούς είναι ανυπολόγιστη καθώς το γεγονός ότι έπεσε στα χέρια των Ιρανών ένα πραγματικό αμερικανικό τεχνολογικό θαύμα είναι μια από τις πολλές αιτίες της ανησυχίας τους. Η τεχνολογία του οποίου μπορεί να δοθεί και σ΄ άλλες χώρες όπως στη Κίνα και την Ρωσία, που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θυμίζουμε ότι στην Κίνα κατέληξε και το stealth αμερικανικό βομβαρδιστικό, που είχαν καταρρίψει οι Σέρβοι, από τα συντρίμμια του οποίου οι Κινέζοι αναπτύσσουν το δικό τους μαχητικό αεροσκάφος stealth! Το stealth UAV RQ-170 Sentinel, θα δώσει τη δυνατότητα τεχνολογικού άλματος σε ότι αφορά την τεχνολογία των UAVs, είτε σε Ρωσία, είτε σε Κίνα, τουλάχιστον είκοσι ετών. Δεν είναι μόνο ότι αποτελεί το κορυφαίο UAV σε υπηρεσία σήμερα, είναι ότι τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία βρίσκονται πολύ πίσω τεχνολογικά στην ανάπτυξη συστημάτων UAV και η πρόσβαση στην τεχνολογία του μόνο ευεργετικές συνέπειες μπορεί να έχει στα μελλοντικά τους προγράμματα.

Τεράστια τα ερωτήματα που εγείρονται για το πώς οι Ιρανοί κατάφεραν να εντοπίσουν το stealth uav και στη συνέχεια να παραβιάσουν τα πολλά συστήματα ασφαλείας του τα οποία το οδηγούν στην αυτοκαταστροφή, αν δεχθεί οποιαδήποτε ηλεκτρονική παρεμβολή και παρέμβαση. Ειδικοί αναφέρουν ότι  αν η επαφή με το uav χαθεί έστω και για λίγα λεπτά, υπάρχει διαδικασία αυτοκαταστροφής. Επίσης, αν διαπιστωθεί ότι με οποιοδήποτε τρόπο το RQ-170 δέχεται πληροφορίες από άλλη πηγή ή διαπιστωθεί οποιαδήποτε απόπειρα “ηλεκτρονικής παρεμβολής ή παρέμβασης”, τότε πάλι αυτοκαταστρέφεται. Τέλος, αν ακόμη κι αν κάποιος κατορθώσει -και φαίνεται ότι το κατόρθωσε- να παρακάμψει αυτές τις δικλείδες ασφαλείας, τότε, υπάρχει και μία τρίτη. Αν το σύστημα προσγείωσης ενεργοποιηθεί από άλλη πηγή, προκαλείται αυτομάτως αυτοκαταστροφή του uav. Γι΄ αυτό το τελευταίο υπάρχουν ερωτήματα, γιατί στο βίντεο που έδωσαν οι ιρανοί δεν φαίνεται να έχει κατέβει το σύστημα προσγείωσης.

Η πρόσφατη «κατάρριψη» του αμερικανικού UAV RQ-170 Sentinel πάνω από το Ιράν αποτέλεσε ένα τεράστιο πλήγμα για το κύρος των ΗΠΑ και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Το Ιράν μία χώρα χωρίς ανεπτυγμένη στρατιωτική τεχνολογία “κατάφερε” να εξουδετερώσει ένα από τα πλέον εξελιγμένα κατασκοπευτικά εναέρια συστήματα των ΗΠΑ και το πιο σημαντικό να καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία.

Στην πραγματικότητα όμως οι Ρώσοι «έχουν βάλει το χεράκι τους» καθώς πριν από  6 εβδομάδες είχαν παραδώσει στο Ιράν αδιευκρίνιστο αριθμό συστημάτων ELINT τα οποία λόγω της φύσης τους δεν εμπίπτουν στο εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ. Το Kvant 1L222 Avtobaza, όπως ονομάζεται το ρωσικό σύστημα αποτελεί ένα από τα πλέον εξελιγμένα στην κατηγορία του. Πιο συγκεκριμένα το  Kvant  1L222 Avtobaza  αποτελείται από δύο υποσυστήματα τον αισθητήρα και τον Παρεμβολέα εγκατεστημένα και τα δύο επί οχημάτων. Όπως αναφέρουν πηγές πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα εντοπισμού ραντάρ αεροσκαφών,  πλευρικών ραντάρ αεροσκαφών, ζεύξεων δεδομένων και παρεμβολών κλπ. Μετά τον εντοπισμό της εκπομπής ο αισθητήρας του Kvant  1L222 Avtobaza  μεταδίδει τα στοιχεία στον παρεμβολέα ο οποίος την σειρά του αναλαμβάνει την πραγματοποίηση της παρεμβολής κατά του στόχου.

Το σημείο κλειδί για το Sentinel είναι ότι το προφίλ της πτήσης του αεροχήματος είναι ημιαυτόνομο, δηλαδή το αερόχημα δεν εξαρτάται καθόλη την διάρκεια της πτήσης από το κέντρο ελέγχου. Έχοντας αποθηκευμένα τα δεδομένα της αποστολής του και τις αρχικές του οδηγίες ,το RQ-170 Sentinel μπορεί να πετάξει με ηλεκτρομαγνητική σιγή προς την περιοχή ενδιαφέροντος. Το αερόχημα μπορεί να αλλάξει πορεία όταν οι αισθητήρες τους εντοπίσουν την εκπομπή ακτινοβολίας από εχθρικό ραντάρ, ενώ αν χρειαστεί το κέντρο ελέγχου μπορεί να στείλει εντολές στο αερόχημα με πολύ μεγάλη ταχύτητα χρησιμοποιώντας ασφαλή ζεύξη.

Η μόνη περίπτωση που το αερόχημα θα μπορούσε να εντοπιστεί από το Kvant 1L222 Avtobaza είναι όταν το αερόχημα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και χρειαστεί να επικοινωνήσει με το κέντρο ελέγχου.   Στην περίπτωση αυτή το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να παρεμβάλει το ραδιουψόμετρο και το σύστημα INS/GPS του UAV RQ-170 Sentinel και να προκαλέσει σύγχυση στο σύστημα για το που βρίσκεται και σε ποιο ύψος πετά.

Κατά πάσα πιθανότητα αυτό που συνέβη στο αμερικανικό UAV ήταν κάποια αστοχία στο σύστημα  INS/GPS την οποία την εκμεταλλεύτηκαν οι χειριστές του Avtobaza οι οποίοι με την σειρά τους δημιούργησαν πρόβλημα στο ραδιουψόμετρο του αεροχήματος και κατάφεραν να το «προσγειώσουν» σχεδόν άθικτο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι «η “αιχμαλωσία” του αμερικανικού uav φαίνεται ότι θα παίξει τεράστιο ρόλο στην ενδεχόμενη απόφαση για χτύπημα στο Ιράν. Και ακόμη κι αν αυτή η απόφαση είχε ληφθεί προβλέποντας σύντομα επίθεση, είναι βέβαιο ότι αυτά τα σχέδια τώρα αναθεωρούνται. Γιατί όπως αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα Debkafile δεν είναι μόνο τεχνολογία του uav η οποία διέρρευσε. Διέρρευσαν και όλα όσα είχε φωτογραφήσει το uav στο ιρανικό έδαφος και δεν ήταν τίποτα άλλο από στόχους οι οποίοι “ενδιέφεραν” το Ισραήλ».

Για αυτό ακριβώς τον λόγο αρχικά οι ΗΠΑ σχεδίασαν  ειδική επιχείρηση καταστροφής του stealth UAV RQ-170 Sentinel στο έδαφος από την ειδική επίλεκτη ομάδα των SEALS, Team Six, , η ίδια που είχε αναλάβει και εκτελέσει την εξόντωση του Osama bin Laden. Η δύναμη που εδρεύει στο Αφγανιστάν θα έπρεπε να διεισδύσει το βράδυ της 4ης προς 5ης Δεκεμβρίου από αέρος μέσα στο έδαφος του Ιράν να εντοπίσει και να καταστρέψει το RQ-170 Sentinel. Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama είχε διατάξει την ομάδα να μεταβεί και να καταστρέψει στο έδαφος του Ιράν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τα αφγανοϊρανικά σύνορα όπου είχε πέσει, το RQ-170 Sentinel, αλλά η αποστολή ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, όταν έγινε αντιληπτό ότι οι Ιρανοί είχαν εντοπίσει και μεταφέρει το υπερ-απόρρητο αμερικανικό αεροσκάφος. Οι προετοιμασίες της ομάδας -που να σημειωθεί βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή- είχαν γίνει και τουλάχιστον 12 μέλη της επίλεκτης ομάδας συν ακόμη 6 ως εφεδρική δύναμη- ήταν έτοιμα να επιβιβαστούν στα stealth ελικόπτερα -μια παραλλαγή των UH-60black Hawk- ίδια με αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί στο Πακιστάν για τον Βin Laden, όταν ο Barack Obama πληροφορήθηκε πως το UAV είχε τελικά εντοπισθεί από τους Ιρανούς 200 χλμ. μέσα στο έδαφος του Ιράν κοντά στην πόλη Kashmar και είχε μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία σε ιρανική αεροπορική βάση.

Να δώσουμε σημασία σε δύο στοιχεία: αφενός οι Αμερικανοί που δεν γνώριζαν το πώς το RQ-170 Sentinel έπεσε στα χέρια των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όργωναν με κατασκοπευτικούς δορυφόρους στην κυριολεξία την περιοχή που βρισκόταν το UAV όταν χάθηκε η επαφή με το κέντρο ελέγχου στο Αφγανιστάν,  τόσο για τον εντοπισμό του UAV όσο και για την ένδειξη οποιαδήποτε κίνησης από πλευράς Ιρανών. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι πως οι Αμερικανοί SEALS στην αποστολή τους αυτή θα υποστηρίζονταν από «σύμμαχους πράκτορες (allied agents) που δρουν μέσα στο Ιράν. Είναι η πρώτη φορά που επίσημα η Washington παραδέχεται την ύπαρξη πρακτόρων της μέσα στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ εξέτασαν και σενάρια αποστολής μαχητικών κρούσης F-15E ή βομβαρδιστικών Β-2 από το Ντιέγκο Γκαρσία, που ευτυχώς απορρίφθηκαν, καθώς θα δημιουργείτο τεράστια αναστάτωση παγκοσμίως, αφού θα μπορούσε να εκληφθεί ως έναρξη αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν.

Εμείς απαιτούμε να σταματήσουν οι πολεμικές ετοιμασίες βομβαρδισμού του Ιράν, στις οποίες πρωταγωνιστεί το κράτος Τρομοκράτης Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Να σταματήσει κάθε εμπλοκή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και να ακυρωθεί η στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και ισραηλινού κράτους.

Να καταστραφούν τα πυρηνικά όπλα και να απαγορευτεί η χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 

diktiospartakos.blogspot.com

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο