Πρέβεζα: επιπτώσεις στο περιβάλλον από προσάραξη φορτηγού πλοίου;

Στις 13 Δεκεμβρίου ένα φορτηγό πλοίο, Ρωσικής προέλευσης, που μετέφερε 3.000 τόννους καλαμπόκι και είχε προορισμό το λιμάνι της Πρέβεζας, για λόγους που δεν έχουν γνωστοποιηθεί, προσάραξε με την πρύμη στα βράχια της παραλίας του Παντοκράτορα, σε απόσταση μικρότερη του ενός (1) ναυτικού μιλίου. Να σημειωθεί ότι το λιμάνι βρίσκεται στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, ενός σπουδαίου και σπάνιου υδροβιότοπου, προστατευόμενου από τη συνθήκη Ramsar.

preveza-forthgo-17-12

Όλες αυτές τις μέρες δεν έγινε καμία προσπάθεια ρυμούλκησης, παρότι, σύμφωνα με φήμες, υπήρχαν βατραχάνθρωποι σε απόσταση 50 μέτρων, στο παλιό πεδίο βολής. Η θέση του πλοίου, όταν προσάραξε, ήταν κάθετη προς την ακτή, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία εδώ.

Η φημολογία μιλούσε για ρήγμα στο πλοίο και για κλίση. Το δεύτερο μπορούμε να το βεβαιώσουμε, αφού το βλέπαμε ιδίοις όμμασι καθημερινά, αν και η κλίση ήταν πολύ μικρή και θα μπορούσε κάποιος να την αποδώσει στο “κόλλημα” της πλώρης στα βράχια.
Από χθες ξεκίνησαν δυτικοί άνεμοι, έντασης 8 και 9 μποφόρ, κάτι που στην περιοχή του Παντοκράτορα δυσκολεύει ακόμη και την κυκλοφορία στον παραλιακό πεζόδρομο και εκδόθηκε  έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σήμερα, το πλοίο είχε ήδη αλλάξει θέση και βρέθηκε παράλληλα με τη στεριά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των πολύ μεγάλων κυμάτων.

Λίγο πριν το μεσημέρι έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου, η οποία απέβη άκαρπη.


Βίντεο με την προσπάθεια ρυμούλκησης

Κόσμος μαζευόταν διαρκώς στην παραλία, αφού ήδη είχε γίνει γνωστό ότι θα γινόταν προσπάθεια απεγκλωβισμού των μελών του πληρώματος. Κατέβηκαν σωστικές λέμβοι, αλλά η δύναμη του αέρα και των κυμάτων τις συνέθλιψε, όπως και την τελευταία, που την κατέβασαν στα ανοιχτά (βαθιά) νερά. Τελικώς ο απεγκλωβισμός έγινε με ελικόπτερο Puma, εκτός 2 μελών του πληρώματος, για λόγους που δεν έχουμε ακόμα μάθει.

Ήδη από τις 15:30 είχε γίνει έντονη η μυρωδιά του πετρελαίου. Όλοι δυσανασχέτησαν και άρχισαν να μιλάνε για διαρροή. Μια ώρα αργότερα βλέπαμε πετρέλαιο στα αβαθή νερά, μπροστά στην παραλία.

Επικοινωνήσαμε με το λιμεναρχείο για να πληροφορηθούμε τι συμβαίνει και τι κινδύνους μπορεί να διατρέχει η περιοχή, αλλά και ο Αμβρακικός. Αρχικά μιλήσαμε με μία γυναίκα υπάλληλο, η οποία μας παρέπεμψε στον πιο “αρμόδιο”, όπως  είπε. Ο τελευταίος αρνήθηκε ότι υπάρχει διαρροή. Επιμέναμε, του είπαμε ότι το βλέπουμε και το μυρίζουμε και τελικά μας απάντησε: “Και αν υπάρχει δεν είναι μεγάλη. Συμβαίνουν κι αυτά! Τι να κάνουμε, τώρα;”

Όταν του αναφέραμε ότι μυρίζει έντονα πετρέλαιο μας απάντησε ότι η μυρωδιά οφείλεται στο γεγονός ότι κάηκαν(!) κάποια πλαστικά στο πλοίο!!! Τώρα, από πότε η καύση των πλαστικών μυρίζει όπως το πετρέλαιο είναι κάτι που μας απασχόλησε όλους.

Ρωτήσαμε για το ρήγμα, αλλά δεν  απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, όμως, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει εμάς, τους κατοίκους της περιοχής, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και ότι είμαστε ασφαλείς. Επιμέναμε λέγοντας ότι θα έπρεπε να ληφθούν προστατευτικά μέτρα, κάτι που δεν διαπίστωσε κανείς μας να έχει γίνει. Απάντησε ότι έχουν τοποθετηθεί “στρώματα” (έτσι τα αποκάλεσε) για την προστασία της παραλίας και ότι 10 άνθρωποι του λιμεναρχείου ασχολούνται μ’ αυτό.

Παρά την επιμονή μας δεν πήραμε απαντήσεις, μόνον υπεκφυγές και μέσα σε άλλα πολλά και ένα “δεν λέγονται όλα”. Απέδωσε την καθυστέρηση της ρυμούλκησης στην άρνηση της πλοιοκτήτριας εταιρίας να γίνει από το εδώ ρυμουλκό και ότι ζητήθηκε σκάφος από την Αθήνα. “Σήμερα ήρθε το ένα ρυμουλκό και αύριο περιμένουμε και το δεύτερο” είπε.

Διαπιστώσεις:

Υπάρχει διαρροή, όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν, αφού είδαμε με τα μάτια μας το πετρέλαιο που έφτανε μέχρι την ακτή, πέραν της έντονης και χαρακτηριστικής οσμής του.
Δεν γνωρίζουμε τι απέγιναν τα δύο μέλη του πληρώματος που δεν κατάφεραν να φύγουν με το σούπερ πούμα. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να είναι ασφαλή.
Δεν γνωρίζουμε τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η διαρροή στο θαλάσσιο περιβάλλον και ακόμη περισσότερο στον Αμβρακικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε πάνω από έναν χρόνο να κολυμπήσουμε σ’ αυτήν την υπέροχη θάλασσα.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος βύθισης του πλοίου, όπως πληροφορούμαστε από άλλα μέσα, εξαιτίας της κλίσης που πήρε και εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με κύματα που το σκεπάζουν. Απευχόμαστε να συμβεί, πολλώ δε μάλλον, αφού κάτι τέτοιο θα επιφέρει μεγαλύτερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε απαντήσεις σε όλες τις απορίες μας, ώστε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το γεγονός αυτό και κατά πόσο θα εξελιχθεί σε οικολογική καταστροφή ή, τέλος πάντων, το μέγεθος της ζημίας που θα προκληθεί.
Εν κατακλείδι, καλό θα είναι να το σκεφθούν δυο φορές περισσότερο για το αν θα κάνουν στην παραλία αυτή το λιμάνι για τους αλιείς, όπως ονειρεύονται.

[Πηγή: M.A.]

Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο