Καταγγελία για αστυνομική τρομοκράτηση

Η Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία, πραγματοποίησε το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου, συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς τον αμερικανό στρατιώτη Bradley Manning, ο οποίος περνά στρατοδικείο στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος για διαρροή απόρρητου υλικού στο WikiLeaks.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου, όπου καταγγέλλεται απόπειρα τρομοκράτησης των συμμετεχόντων στη συμβολική διαμαρτυρία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αστυνομοκρατία κι ο εκφοβισμός στη δράση αλληλεγγύης στον Bradley Manning δεν πέρασε!

 Αθήνα, 17-12-2011

Η Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική αντιμετώπιση που επιφύλαξε η αστυνομία στα άτομα που συμμετείχαν σήμερα το μεσημέρι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που κάλεσε η Πρωτοβουλία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, και τονίζει εκ νέου ότι οι τσαμπουκάδες της αστυνομίας, κατόπιν ελληνικών ή αμερικάνικών πιέσεων, ή και των δύο, δεν περνάνε.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στα πλαίσια της σημερινής διεθνούς ημέρας δράσης για τον Bradley Manning Ο Bradley Manning είναι ενός 24χρονος στρατιώτης των ΗΠΑ, ο οποίος φυλακίστηκε τον Μάη του 2010. Φέρεται ότι διέρρευσε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ, δίνοντας εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στο Wikileaks, μεταξύ άλλων το περιβόητο Collateral Murder” βίντεο με αποδεικτικά στοιχεία για το αιματοκύλισμα εν ψυχρώ που προκάλεσε το πλήρωμα ενός ελικοπτέρου του Αμερικανικού Στρατού σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 αμάχους και τραυματίζοντας σοβαρά δυο μικρά παιδιά στο Ιράκ το 2007. Η δίκη του Bradley Manning σε στρατοδικείο άρχισε χτες, 16 Δεκεμβρίου 2011. Μία από τις κατηγορίες εναντίον του είναι η “βοήθεια προς τον εχθρό”, η οποία επισείει έως και τη θανατική ποινή.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μοιράσαμε το επισυναπτόμενο φυλλάδιο, ανοίξαμε τρία πανό με φωτογραφίες του Bradley Manning και τα συνθήματα που παραθέτουμε στο τέλος αυτού του δελτίου τύπου, και ζητήσαμε από τον υπεύθυνο στην πύλη της πρεσβείας να παραδώσει το κείμενό μας στον Αμερικανό Πρέσβη, κάτι το οποίο αρνήθηκε.

Στο τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο πεζοδρόμιο απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία, περίπου 20 αστυνομικοί, ένστολοι αλλά και ασφαλίτες, περικύκλωσαν τα 6 άτομα που συμμετείχαν στη συμβολική διαμαρτυρία. Ζήτησαν να μάθουν τι έκαναν οι διαδηλωτές/τριες και ζήτησαν να κάνουν εξακρίβωση των στοιχείων τους. Οι διαδηλωτές/τριες εξήγησαν στους αστυνομικούς τι έκαναν, τους έδωσαν το φυλλάδιο που μοίραζαν προς ενημέρωσή τους, τους έδειξαν τα πανό που είχαν ανοίξει και αρνήθηκαν να υποστούν την εξακρίβωση στοιχείων δεδομένου ότι είχαν κάνει απλά μια ειρηνική συγκέντρωση. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν σχετικά το αρχηγείο της αστυνομίας και, σύμφωνα με τις εντολές που πήραν, συνέχισαν να κρατούν τους/τις διαδηλωτές/τριες και να απαιτούν επίμονα τις ταυτότητές τους για εξακρίβωση στοιχείων, απειλώντας τους διαφορετικά με προσαγωγή. Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές/τριες επέμεναν να αρνούνται την εξακρίβωση στοιχείων και να καταγγέλλουν ότι αυτό αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους και προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την αστυνομία. Παράλληλα οι διαδηλωτές/τριες ενημέρωσαν για το γεγονός αυτό δημοσιογράφους, μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και διεθνώς, δικηγόρους, και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις τηλεφωνικώς από το αρχηγείο της αστυνομίας. Τελικά μετά από 40 λεπτά η αστυνομία άφησε τους/τις διαδηλωτές/τριες να αποχωρήσουν, χωρίς εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και προκλητική μεταχείριση ειρηνικών διαδηλωτών/τριων από την αστυνομία, και επαναλαμβάνουμε ότι η αλληλεγγύη μας στον 24χρονο Αμερικανό στρατιώτη είναι μέρος ενός διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης, το οποίο καμιά αστυνομική ή στρατιωτική τρομοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει.

Επισυνάπτουμε το κείμενο που μοιράσαμε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας μας.

Ακολουθούν τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαμε:

«Ήθελα ο κόσμος να δει την αλήθεια, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, γιατί χωρίς ενημέρωση δεν μπορεί κανείς να πάρει ενημερωμένες αποφάσεις» Bradley Manning.

Η αλήθεια είναι προδοσία στην αυτοκρατορία των ψεμάτων.

Σε έναν κόσμο του Όργουελ, ο Ένοχος φυλακίζει τον Καλό.

Λευτεριά στον Bradley Manning!

Η διαρροή εγκλημάτων πολέμου δεν είναι έγκλημα!

 ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon
Μετάβαση στο περιεχόμενο