470 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν μετά την αποφυλάκιση των 477 πολιτικών κρατουμένων

 

Αυτό το κύμα συλλήψεων αποκαλύπτει ότι η συμφωνία ανταλλαγής δεν απέτρεψε την Ισραηλινή πολιτική κράτησης  Παλαιστινίων αντιθέτως οι ισραηλινές φυλακές ξαναγεμίζουν με  τον ίδιο σχεδόν  αριθμό των Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν τον Οκτώβριο. Ακόμα όμως και οι αποφυλακισμένοι Παλαιστίνιοι δεν ήταν ασφαλείς από παρενοχλήσεις, αφού το IOF έκανε συχνά επιδρομές  στα σπίτια τους.

Ανάμεσα στους 470 Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν μεταξύ 18 Οκτωβρίου και 12ης Δεκεμβρίου είναι περίπου 70 παιδιά και 11 γυναίκες. Οι IOF συνεχίζουν να χρησιμοποιούν βίαιες μεθόδους σύλληψης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των μυστικών ισραηλινών δυνάμεων, κοινώς γνωστών ως musta’arabeen, οι οποίοι μεταμφιέζονται ως Παλαιστίνιοι πολίτες προκειμένου να πραγματοποιήσουν ενέδρες και συλλήψεις των Παλαιστινίων στα σπίτια και τους τόπους εργασίας τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ο στρατός και οι μυστικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές  από κοινού μετά τα μεσάνυχτα, όπου και οι στρατιώτες κατέστρεψαν σκόπιμα το περιεχόμενο των σπιτιών στα οποία έψαχναν.

Από τα 70 παιδιά που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πλειοψηφία είναι από το  στρατόπεδο Shuafat στην Ιερουσαλήμ και το στρατόπεδο Dheisheh στη Βηθλεέμ. Μόνο μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες, 11 παιδιά συνελήφθησαν στο στρατόπεδα Shuafat και 10 στο Dheisheh. Δύο από τις 11 γυναίκες που συνελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες παραμένουν υπό κράτηση. Μία από τις γυναίκες που απελευθερώθηκαν είναι η Isra Salhab, μια δημοσιογράφος , η οποία πέρασε πάνω από 20 ημέρες στο κέντρο ανάκρισης του Moskobiyyeh. Έξι από τις γυναίκες   συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από τις φυλακές Hasharon, όπου ζητούσαν την απελευθέρωση των γυναικών κρατουμένων που δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση της ανταλλαγής κρατουμένων. Τρεις από αυτές τις γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες λίγο μετά τη σύλληψή τους, και τρεις καταδικάστηκαν σε κατ ‘οίκον περιορισμό.

Στόχο συλλήψεων αποτέλεσαν μέσα σ’ αυτό το διάστημα και οι πολιτικοί ακτιβιστές. Περίπου 150 φερόμενα ως μέλη κομμάτων συνελήφθησαν, ιδιαιτέρως αυτά που σύμφωνα με τις IOF  δραστηριοποιούνται στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Μερικοί από  αυτούς έλαβαν κατηγορητήρια που εκδόθηκαν σε βάρος τους, ενώ άλλοι έλαβαν διοικητικές εντολές κράτησης. Οι  IOF συνέχισαν  να συλλαμβάνουν και  ανανέωσαν τα διοικητικά εντάλματα κράτησης των μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (PLC). Δύο  μέλη του PLC συνελήφθησαν από τις 18 Οκτωβρίου, ανανεώθηκαν οι διοικητικές εντολές κράτησης 6 μελών του PLC  και ένα μέλος του PLC καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση.

Επιπλέον, στις 27 Οκτωβρίου, μετά από τη μαζική απεργία πείνας των κρατουμένων οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις ποινές των κρατουμένων,  συμπεριλαμβανομένης της χρήσης απομόνωσης, η ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών (IPS) ανανέωσε την εντολή  απομόνωσης για τον Ahmad Sa’adat για έναν ακόμη χρόνο. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, Ahmad εισήλθε στον 34ο  συνεχή μήνα στην απομόνωση.

Οι IOF συνέχισαν επίσης να προβαίνουν σε συλλήψεις  υπερασπιστών  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να καταστείλουν περαιτέρω το λαϊκό κίνημα αντίστασης. Κατά τους τελευταίους δύο μήνες, σημειώθηκαν συλλήψεις  διαδηλωτών που συμμετείχαν σε μη-βίαιες διαδηλώσεις   σχεδόν  από όλα τα χωριά που πραγματοποιούν μια εβδομαδιαία διαδήλωση. Οι συλλήψεις αυτές περιλαμβάνουν τουλάχιστον  2 άτομα από το Bil’in, 3 από Nabi Saleh, 17 από το Beit Ummar, 3 από την Αλ-Ma’asara, 1 από το Kufr Qaddum και 2 από την Al-Walajeh, με συλλήψεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στους Λόφους της Νότιας Χεβρώνας επίσης.

Εκτός από αυτές τις συλλήψεις, οι IOF χρησιμοποιούν ακραία βία  για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα το θάνατο του διαδηλωτή Mustafa Tamimi, 28 ετών, στις 10 Δεκεμβρίου 2011. Ο Μουσταφά τραυματίστηκε θανάσιμα όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από κάνιστρο  δακρυγόνου   που εκτόξευσε από κοντινή απόσταση  ένας Ισραηλινός στρατιώτης, στις 9 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας διαδήλωσης κατά των ισραηλινών οικισμών και του Τείχους Προσάρτησης στο Nabi Saleh.

Οι συλλήψεις των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η  χρήση βίας εναντίον μη-βίαιων διαδηλωτών και οι απειλές σε μέλη οικογένειας ακτιβιστών είναι  σαφείς  παραβιάσεις των  δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στην ελευθερία της έκφρασης και των συναθροίσεων.

Υπό το φως αυτού του αυξημένου κύματος συλλήψεων, το Addameer ανησυχεί για το τι θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων. Η IPS έχει ανακοινώσει ότι 550 κρατούμενοι θα απελευθερωθούν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου.

Το Addameer ζητά την εφαρμογή των δικαιωμάτων των απελευθερωμένων κρατουμένων  και καλεί τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να παρέμβει ταχύτατα για να αποτρέψει το Ισραήλ από τη συνεχιζόμενη πρακτική της βάναυσης και αυθαίρετης κράτησης.

Πηγή: http://addameer.org/etemplate.php?id=423

  intifadagr


0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments