Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αποφασίσει ομόφωνα για την τήρηση ενιαίας στάσης σε σχέση με την έκκληση της Παλαιστίνης προς τα Ηνωμένα Έθνη για αναγνώριση της κρατικής της υπόστασης, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν βέτο, δήλωσε χτες (12 Σεπτεμβρίου) η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Catherine Ashton.
«Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση [από τα ΗΕ], οπότε δεν έχουμε πάρει θέση,» ανέφερε μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Mohamed Kamel Amr, στο Κάιρο.
«Αυτό στο οποίο σίγουρα συμφωνούμε ως εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι ο δρόμος για την επίλυση του ζητήματος είναι η διαπραγμάτευση,» τόνισε. «Επιθυμούμε να δούμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον λαό της Παλαιστίνης και στον λαό του Ισραήλ να ζουν γειτονικά με ειρήνη και ασφάλεια. Από την πλευρά μου θα κάνω ό, τι μπορώ προς αυτήν την κατεύθυνση.»
Οι αρχές της Παλαιστίνης επισημαίνουν ότι η ΕΕ περιμένει να δει το κείμενο της απόφασης το οποίο θα υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη.
Τα ευρωπαϊκά κράτη παραμένουν διχασμένα, αλλά θέλουν να αποφύγουν τη διαίρεσή τους σε ομάδες οι οποίες θα διαφωνούν για την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Mahmoud Abbas, θα συνεδριάσει με τα αραβικά κράτη και σήμερα θα απευθύνει έκκληση προς τα ΗΕ για αναγνώριση της Παλαιστίνης, ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον Αραβικό Σύνδεσμο, Barakat al-Farra. Η Ashton θα συναντηθεί επίσης με τον Abbas.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιες κινήσεις θα προβούν οι Παλαιστίνιοι στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, έναρξη της οποίας έχει οριστεί η 19η Σεπτεμβρίου. Πιθανόν να ζητήσουν την παραχώρηση μικρότερης εξουσίας με την ιδιότητα του «μη κράτος μέλος,» η οποία όμως απαιτεί απλή πλειοψηφία των 193 εθνών στη Γενική Συνέλευση.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον θα ασκήσει δικαίωμα βέτο στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος μέλος του οργανισμού. Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι η αναγνώριση της κρατικής της υπόστασης μπορεί να επέλθει μόνο μέσω επίτευξης συμφωνίας με το Ισραήλ.
Στον αντίποδα, η Ρωσία θα υποστηρίξει το αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.
«Φυσικά θα ψηφίσουμε υπέρ κάθε πρότασης των Παλαιστινίων, όμως θέλω να σας πω ότι δεν θα τους πιέσουμε να αντιδράσουν με κάποιο τρόπο. Λέμε ‘θα σας υποστηρίξουμε ό,τι κι αν αποφασίσετε, είναι δικής σας στρατηγική επιλογή πολιτική και διπλωματική, αν επιθυμείτε να ενταχθείτε στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Τσούρκιν.
Από την άλλη ο δρόμος της Γενικής Συνέλευσης, μέσω ψηφοφορίας που θα βασίζεται στην απλή πλειοψηφία, θα προσφέρει στους Παλαιστίνιους ένα βελτιωμένο καθεστώς σε σχέση με το τωρινό.
Αν επιλέξουν τη δεύτερη λύση οι Παλαιστίνιοι θα έχουν πολλές πιθανότητες να λάβουν την πλειοψηφία και να γίνουν «παρατηρήτρια χώρα μη μέλος» του ΟΗΕ. Αυτό θα τους επιτρέψει να γίνουν μέλη σε οργανισμούς όπως η Unesco, ο οργανισμός του ΟΗΕ για τα Tρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) και το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ).
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Tayyip Erdogan, θα μιλήσει σήμερα ενώπιον 22 κρατών του Αραβικού Συνδέσμου.
Η Παλαιστινιακή Αρχή ιδρύθηκε το 1993 προκειμένου να διευθύνει τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας όπως επίσης για να διαχειριστεί τα παλαιστινιακά ζητήματα. Παρόλα αυτά δεν έχει καταφέρει να συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Το Κατάρ, το οποίο επαινέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξη που παρείχε στους επαναστάτες της Λιβύης που έριξαν τον βετεράνο ηγέτη Muammar Gaddafi, έχει αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια των Παλαιστινίων για αναγνώριση.
Πηγές: Euractiv, Reuters