Αν θες να μην τιμωρηθείς για φόνο, γίνε Αστυνομικός

 Με αφορμή την χθεσινοβραδινή (2 /01/2011) προκλητική τρομοκρατική επίθεση της ομάδας Δίας στα εξάρχεια, που είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη στο σωρό για άλλη μια φορά νεαρών παιδιών, καθώς και το βίντεο, όπου ξεκάθαρα φαίνεται το πώς αστυνομικοί ενοχοποιούν πολίτη φορτώνοντας στην τσάντα του μολότωφ, θεωρώ πως θα πρέπει να φρεσκάρουμε την μνήμη μας για το πώς η δικαιοσύνη και το επίσημο κράτος αντιμετωπίζει τους “προστάτες” των πολιτών, όταν δολοφονούν ανθρώπους ή όταν πέφτουν σε βαριά ποινικά αδικήματα. 

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά μερικές υποθέσεις, όπου με απροκάλυπτα προκλητικό τρόπο, η αστυνομία αθωώνεται άσχετα με το πόσο σοβαρά αδικήματα έχει διαπράξει.


Υπόθεση Αλέξη Γρηγορόπουλου

Ο συνεργός του Κορκονέα στην δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, Βασίλης Σαλαριώτης, ο οποίος συνόδευσε τον Κορκονέα από το αστυνομικό τμήμα, στον χώρο του πυροβολισμού και πάλι πίσω, χωρίς καν να ενδιαφερθεί για το αποτέλεσμα του πυροβολισμού του συναδέλφου του,  ενώ είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση, αφέθηκε ελεύθερος από το δικαστήριο, με τον όρο να παραμείνει εντός του νομού Δράμας, η αιτιολογία της αποφυλάκισής του ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα υγείας του.



Η ζαρντινιέρα

Ο Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από οκτώ αστυνομικούς με πολιτικά. Παρών στο επεισόδιο ήταν και ο διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας. Η Αστυνομία ανέφερε ότι ο 24χρονος έπεσε και χτύπησε σε ζαρντινιέρα! Τους διέψευσαν τηλεοπτικές και ερασιτεχνικές κάμερες που κατέγραψαν το περιστατικό. Τον Δεκέμβριο του 2008 οι οκτώ καταδικάστηκαν.

Σε ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες, με τριετή αναστολή. Η απόφαση θεωρήθηκε προκλητικά επιεικής και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Αναστολές για αστυνομικούς

* Τον Οκτώβριο του 1993, στην Πύλο, αστυνομικοί θεωρούν ότι δύο πολίτες κινούνται ύποπτα, τους κάνουν σήμα, δεν σταματούν και ο αστυφύλακας Γ. Καράμπελας ξαφνικά… παραπατά κι όπως υποστηρίζει, άθελά του, τραβά τη σκανδάλη. Η σφαίρα καταλήγει στο κρανίο του 33χρονου Αναστ. Κωσταράκη που μένει στον τόπο.

Πρωτόδικα καταδικάζεται σε φυλάκιση τριών ετών για «θανατηφόρα σωματική βλάβη από αμέλεια». Στο Εφετείο η ποινή μειώνεται κατά τρεις μήνες.

* Τον Οκτώβριο του 1998, ο 17χρονος Σέρβος μαθητής Μάρκο Μπλάντοβιτς πέφτει νεκρός μέρα μεσημέρι στην Εγνατία Οδό της Θεσσαλονίκης, από το περίστροφο του ανθυπαστυνόμου Κ. Βαντούλη.

Ο νεαρός χάζευε με συμμαθητές του βιτρίνες καταστημάτων, όταν εμφανίστηκαν αστυνομικοί που θεώρησαν ότι πρόκειται για «τσαντάκηδες». Τα παιδιά προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τον αστυνομικό κλοιό, ο Βαντούλης τραβάει το όπλο του, που ξαφνικά… εκπυρσοκροτεί.

Χρόνια αργότερα, ο θάνατος χαρακτηρίζεται «ατύχημα» από την ελληνική Δικαιοσύνη, που σε δεύτερο βαθμό επιβάλλει ποινή δύο ετών και τριών μηνών με αναστολή.

* Τον Μάρτιο του 2000, στη Θεσσαλονίκη, ο αστυφύλακας Γ. Ατματζίδης, στη διάρκεια καταδίωξης υπόπτων, πλησιάζει τον Ν. Λεωνίδη, 18χρονο Ελληνοπόντιο. Οπως υποστήριξε, το θύμα έβαλε το χέρι στην τσέπη, κίνηση που τη θεώρησε ύποπτη, με αποτέλεσμα να βγάλει το όπλο του. Ακολούθησε συμπλοκή και ο νεαρός έπεσε νεκρός.

Το δικαστήριο αθώωσε τον αστυνομικό. Είχε προηγηθεί η έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος (σ.σ. που αναιρέθηκε από τον Αρειο Πάγο), σύμφωνα με το οποίο «ο αστυνομικός δέχθηκε αγκωνιά και λόγω του πόνου που αισθάνθηκε και του αιφνιδιασμού, εκπυρσοκρότησε το όπλο του που δεν είχε ασφάλεια».

* Τον Οκτώβριο του 2000 ο «Ζητάς» Γ. Τυλλιανάκης επιχείρησε να σταματήσει το αυτοκίνητο του 21χρονου Μ. Χριστόπουλου, στο Ζεφύρι. Το θύμα δεν σταμάτησε και ο Τυλλιανάκης, όπως υποστήριξε μάρτυρας, στάθηκε στη μέση του δρόμου με ανοιχτά τα πόδια και πυροβόλησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του νέου. Ο κατηγορούμενος πάντως ανέφερε ότι… παραπάτησε και εκπυρσοκρότησε το όπλο.

Πρωτόδικα,του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών, με… αναστολή. Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε κατά τρία χρόνια.

(πηγές : enet, newstime, anhsyxia wordpress)

alt

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο