Πακιστάν: Οι γυναίκες διαδηλώνουν εναντίον των διακρίσεων

 

 

 

 

 

Ισλαμαμπάντ

Για να γιορτάσουν την Εθνική Ημέρα της Γυναίκας -που σηματοδοτεί τον αγώνα των γυναικών ενάντια σε μια σειρά νόμων κατά των γυνακών που καθιερώθηκαν  από τον πρώην δικτάτορα στρατηγό Zia ul Haq – ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα οργάνωσαν την Κυριακή διαδήλωση διαμαρτυρίας  για να εκφράσουν τη θέση τους ότι οι γυναίκες θα συνεχίσουν να αντιστέκονται σε κάθε πράξη της πολιτείας εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών και ποτέ δεν θα δεχθούν τίποτα λιγότερο από   ίσα δικαιώματα σε κάθε τομέα της ζωής – νομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν δεκάδες επιφανών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών που ανήκουν σε διάφορους φορείς και στην κοινωνία των πολιτών. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε  από τον Συνασπισμό  για τα Δικαιώματα του Πολίτη, τον  Οργανισμό Ανάπτυξης, το Δίκτυο Γυναικών Συμβούλων, το Δίκτυο Ελεύθερων και Δίκαιων Εκλογών  (FAFIN), το Κέντρο σπουδών για το φύλο και  το Φόρουμ Γυναικείων Δράσεων (WAF).

Ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των Farzana Μπάρι και Jehangir Akhtar, δήλωσαν ότι από τη δημιουργία του Πακιστάν και οι δύο δικτάτορες και οι πολιτικές κυβερνήσεις είχαν κάνει συμβιβασμούς σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών.

“Μια γυναίκα είναι επίσης  ανθρώπινο ον και  θα πρέπει να έχει ίσα δικαιώματα όπως ακριβώς και ένας άνδρας, αλλά επειδή έχουμε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία κανείς δεν νοιάζεται για τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.”

Είπαν ότι,  παρά τις επίμονες απαιτήσεις των γυναικών για την κατάργηση των νομοθετικών διακρίσεων  που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του στρατηγού Ziaul Haq στο όνομα του Ισλάμ, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να φανούν θαρραλέες καταργώντας τους νόμους κατά των γυναικών.

“Η παρουσία των νόμων διακρίσεων εις βάρος των γυναικών που εισήχθησαν στο όνομα του Ισλάμ στο   καταστατικό μας, όχι μόνο στρεβλώνουν το πνεύμα του Ισλάμ, αλλά επίσης αμαυρώνουν το όνομα της χώρας στον πολιτισμένο κόσμο”  δήλωσε η κ. Μπάρι.

Η Jehangir Akhtar είπε  πως οι γυναίκες έχουν ένα μεγάλο ιστορικό έργου και αγώνα  για τα δικαιώματά τους και πως οι άντρες της κοινωνίας που είναι φιλελεύθεροι θα πρέπει να λάβουν επίσης μέρος στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών.

 

ΠΗΓΕΣ:  pakistantoday  ,  dawn

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο