Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν την Ελλάδα να πιάσει πάτο

Επιστροφή

Το ενδιαφέρον των ξένων, ιδιωτών και θεσμικών, από την Αργεντινή μέχρι το Ντουμπάι, για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι υπαρκτό.

Ομως, δεν πρόκειται να μετουσιωθεί σε πράξη αν οι ξένοι και κάποιοι Ελληνες κεφαλαιούχοι δεν θεωρήσουν ότι η χώρα έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της πτωτικής πορείας που ξεκίνησε το 2009, αναφέρουν στελέχη επενδυτικών τραπεζών, funds και άλλοι.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων βρίσκονται κλάδοι όπως η ενέργεια και ο τουρισμός, σύμφωνα με τους ίδιους.

«Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό για την Ελλάδα αλλά δεν θέλουν να κάνουν κίνηση πριν βεβαιωθούν ότι πιάσαμε πάτο», τονίζει ο Γιώργος Κοφινάκος, διευθύνων σύμβουλος του Enolian Premium Capital (EPC), ενός ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου (private equity) που επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο ίδιος, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόσωπος της Storm Harbour, μιας βρετανικής επενδυτικής μπουτίκ στην Ελλάδα και έχει διατελέσει επικεφαλής της Citigroup, Global Markets στη χώρα μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2008, θεωρεί ότι όσο γρηγορότερα δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους τόσο το καλύτερο γιατί θα μετουσιωθεί σε πράξη το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον, δίνοντας ώθηση στην οικονομία.

Την ίδια άποψη εκφράζουν άλλα στελέχη της αγοράς που εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους εμποδίζει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά δίνει σήμερα πιθανότητες 80% στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60%.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται τουλάχιστον ένα μεγάλο ξένο κρατικό ταμείο (sovereign wealth fund), όπως εξήγησε σε Ελληνες τραπεζίτες πριν από λίγο καιρό όταν απέσυρε το ενδιαφέρον του για μια επένδυση στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον και από Λατινική Αμερική

Ομως, ευκαιρίες στην Ελλάδα μετά την επίλυση της κρίσης του χρέους βλέπουν επίσης επενδυτές από τη Λατινική Αμερική. Πριν από λίγο καιρό Αργεντίνοι πολυεκατομμυριούχοι επισκέφθηκαν την Αθήνα αναζητώντας ευκαιρίες.

«Το έξυπνο χρήμα γνωρίζει ότι οι μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις παρουσιάζονται σε περιόδους κρίσης, όταν η αξία των περιουσιακών στοιχείων έχει υποχωρήσει και υπάρχουν αναγκαστικές πωλήσεις», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει την επίσκεψη των Αργεντίνων μεγαλοεπενδυτών στην Αθήνα πριν από λίγο καιρό.

«Αυτοί (οι Αργεντίνοι) έχουν δει το έργο στη χώρα τους και γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις», τονίζει.

Πάντως, οι Αργεντίνοι φαίνεται ότι είχαν περισσότερο στο νου τους το σενάριο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, αφού τόνισαν στους Ελληνες τραπεζίτες πως «ούτε αυτοί πίστευαν ότι θα έσπαγε η ισοτιμία πέσο-δολαρίου αν τους ρωτούσε κανείς 3 μήνες πριν αυτό συμβεί».

Από την άλλη πλευρά, κοινοτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τον προβληματισμό τους για την τάση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για άμεσες επενδύσεις στη χώρα, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων απαιτείται χρόνος για την υλοποίησή τους και στη χειρότερη το ενδιαφέρον είναι φιλολογικό, όπως τονίζουν.

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=310416

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο