Ο κ. Gaylard, μαζί με την Jean Gough της UNICEF και τον Robert Turner της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), ξεκίνησε μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που συνοψίζει την κατάσταση στη Γάζα και τις προβλέψεις για το έτος 2020. Η έκθεση αναφέρει ότι ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας θα αυξηθεί από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι σήμερα σε 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους το 2020, με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν περισσότερα από 5.800 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Οι υποδομές για την ηλεκτρική ενέργεια, την ύδρευση και την αποχέτευση, τις δημοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες, δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού.
Διαβάστε την έκθεση εδώ: Gaza in 2020: A liveable place? (PDF)
Η οικονομία της Γάζας αναμένεται να αναπτυχθεί σε μέτριο βαθμό και οι κάτοικοι θα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση το 2015 σε σύγκριση με τα μέσα της δεκαετίας του 1990, παρά την ταχεία οικονομική ανάπτυξη πέρυσι. Η κα Gough είπε ότι η ζήτηση για πόσιμο νερό αναμένεται να αυξηθεί κατά 60 τοις εκατό, ενώ η καταστροφή στον υδροφόρο ορίζοντα, την κύρια πηγή νερού, θα μπορούσε να καταστεί μη αναστρέψιμη αν δεν διορθωθεί άμεσα. Ο κ. Turner πρόσθεσε ότι περισσότερα από 440 επιπλέον σχολεία, 800 νοσοκομειακές κλίνες και πάνω από 1.000 γιατροί θα χρειαστούν μέχρι το 2020.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γάζα είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπισθούν δεδομένης της δύσκολης πολιτικής κατάστασης, μαζί με τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, τις βίαιες συγκρούσεις, και την επιτακτική ανάγκη για παλαιστινιακή συμφιλίωση.
Η Γάζα είναι ένα αρχαίο κέντρο κατοίκησης που έχει επιβιώσει για 4.000 χρόνια, αντιμετωπίζοντας, σε διάφορες χρονικές στιγμές, την περιθωριοποίηση και την καταστροφή. Σήμερα αποτελεί μια ουσιαστικά αστική οικονομία που, απομονωμένη, επιβιώνει μέσω της εξωτερικής χρηματοδότησης, της παράνομης οικονομίας των σηράγγων, καθώς και της εφευρετικότητας και της επιμονής των κατοίκων της.
«Μια αστική περιοχή δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς να συνδέεται με τον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο κ. Gaylard, ο οποίος πρόσθεσε ότι η επιστροφή στην οικονομική πρόοδο και ευημερία θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω του εμπορίου, της επικοινωνίας και της επαφής με τον κόσμο πέρα από τη Γάζα.
Πηγή: UNRWA