10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Αυγουστίνο Δημητρίου για όλο το κατηγορητήριο

Την Τρίτη δικάστηκε ο Αυγουστίνος Δημητρίου για τις κατηγορίες στάσης, διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και αντίστασης κατά της αρχής που αντιμετώπιζε.

Ο Δημητρίου είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό από ομάδα αστυνομικών με πολιτικά και αξιωματικών το βράδυ της 17 Νοεμβρίου 2006 (το επεισόδιο γνωστό ως «ζαρντινιέρα») καθώς τον συνελάμβαναν ως ύποπτο συμμετοχής σε συγκρούσεις.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «συμμετείχε σε ομάδα αγνώστων που από το προαύλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκσφενδόνιζε εναντίον των αστυνομικών τεμάχια μαρμάρων και σκυροδέματος, με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στους παθόντες κίνδυνο για τη ζωή τους».

Ο Δημητρίου κρίθηκε αθώος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τις πράξεις της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για τα αδικήματα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της αντίστασης.

Η υπόθεση «ζαρντινιέρα»

Για την υπόθεση του ξυλοδαρμού έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα οκτώ αστυνομικοί. Οι 4 από τους 8, ως φυσικοί αυτουργοί για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τριών ετών. Μεταξύ αυτών, ο αρχιφύλακας που κατηγορείται και για εξύβριση καταδικάστηκε επιπλέον σε φυλάκιση τριών μηνών. Η ποινή τους είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Για τους υπόλοιπους 4, μεταξύ των οποίων και ο πρώην διοικητής της κρατικής ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καταδικάστηκαν για απλή συνέργια σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή.

Οι αστυνομικοί είχαν ισχυριστεί ότι ο Δημητρίου χτύπησε μόνος του, καθώς «γλίστρησε κι έπεσε πάνω σε μια ζαρντινιέρα».

Τέλος, μετά από αγωγή που άσκησε ο Δημητρίου κατά του ελληνικού Δημοσίου για τον ξυλοδαρμό, τού επιδικάστηκε αποζημίωση 300.000€.

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://social.omniatv.com/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460
Μετάβαση στο περιεχόμενο