κείμενο συμπαράστασης στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ

Tον Απρίλιο τον 2012 υπήρξε μια μεθοδευμένη προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας και τον πρώην υπουργό υγείας Α.Λοβέρδο να κατηγορηθούν οι θεραπευτές και οι θεραπευόμενοι της μονάδας απεξάρτησης 18 άνω για υποτιθέμενες κλοπές από μέλης της Επανένταξης που είχαν συμμετάσχει στην αντιμνημονιακή διαδήλωση στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου του 2012.

Πραγματοποιήθηκε για το θέμα ΕΔΕ από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, και το πόρισμα που βγήκε τον Δεκέμβριο του 2012, καταδίκαζε την ψυχίατρο Κατερίνα Μάτσα (επιστημονική υπεύθυνη του 18 άνω)  και τον ψυχολόγο Σταύρο Κεβόπουλο, επειδή ακριβώς αρνήθηκαν το αυτονόητο, να παραβιάσουν δηλαδη το ιατρικό απόρρητο και να ποινικοποιήσουν την θεραπεία απεξάρτησης.

Είναι αναγκαίο να τονιστεί σχετικά με το θεραπευτικό απόρρητο, ότι οι εξαρτημένοι και μόνο από το  γεγονός της χρήσης ουσιών, η οποία θεωρείται κακούργημα, είναι εκ των πραγμάτων παραβάτες. Είναι επίσης δεδομένο ότι η εξάρτηση είναι συχνά συνδεδεμένη και με άλλου είδους παραβατικότητα εκτός της χρήσης.  Η ίδια η θεραπεία απεξάρτησης είναι μια ρήξη όχι μόνο με την χρήση αυτή καθ’ αυτή αλλά και με όλες τις παραβατικές συμπεριφορές που προκύπτουν από αυτήν. Ο ρόλος του θεραπευτή δεν είναι να καταγγέλλει τους θεραπευόμενους για την παραβατική τους συμπεριφορά αλλά να τους βοηθήσει, μεταξύ άλλων,  να έρθουν σε ρήξη με αυτή, δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης χωρίς την οποία είναι αδύνατη η θεραπεία.

Το γεγονός ξεκίνησε ύποπτα από αναφορά μιας νοσηλεύτριας του 18 άνω, η οποία κλήθηκε από την προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΨΝΑ, μέσα στο οποίο λειτουργεί και η μονάδα απεξάρτησης, να κάνει έγγραφη την καταγγελία της, χωρίς πριν να ειδοποιηθεί ή να επικοινωνήσει η υπηρεσία με την διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης. Τα μέλη του Δ.Σ έσπευσαν να ενημερώσουν για το γεγονός την Διοίκηση του νοσοκομείο και το θέμα πήρε άμεσα σε ελάχιστο χρόνο μεγάλη δημοσιότητα.

Η Κατερίνα Μάτσα υπέυθυνη του 18 άνω είναι γνωστή για τις έντονες και μαχητικές δράσεις της για να διατηρήσει την σωστή και ελεύθερη λειτουργία της μονάδας και την αντίθεση της στην αντιμετώπιση της εξάρτησης με ασυλιακούς τρόπους. Έδινε και δίνει μάχες για την δημόσια υγεία και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, γεγονός που σαφώς την κάνει ενοχλητική στους ιθύνοντες και για τα σχέδια του υπουργείου υγείας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ακολουθεί η παρακάτω δήλωση συμπαράστασης στους θεραπευτές αλλά και στους θεραπευόμενους του 18 άνω, την οποία όποιος έχει την δυνατότητα μπορεί στο λινκ που ακολουθεί της δήλωσης, να υπογράψει ηλεκτρονικά.

                                                                                        Ιανουάριος 2013

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ 18 ΑΝΩ

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, στην ψυχίατρο Κατερίνα Μάτσα, τον ψυχολόγο Σταύρο Κεβόπουλο, όλους τους θεραπευτές, τους θεραπευόμενους, αλλά και τους απεξαρτημένους, που έχουν γίνει στόχος μιας μεθοδευμένης επίθεσης, ενορχηστρωμένης από κύκλους του Υπουργείου Υγείας υπό τον πρώην υπουργό Α. Λοβέρδο. Η επίθεση άρχισε τον Απρίλη του 2012 με αφορμή μια άνωθεν σχεδιασμένη και κατασκευασμένη «καταγγελία» για υποτιθέμενες κλοπές μελών της Επανένταξης, που συμμετείχαν στην μεγάλη αντιμνημονιακή διαδήλωση του ενός εκατομμυρίου πολιτών στην Αθήνα στις 12/1/2012.

Το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας και βγήκε το Δεκέμβρη του 2012 ήταν καταδικαστικό για την Κ. Μάτσα και τον Στ. Κεβόπουλο γιατί αρνήθηκαν να ποινικοποιήσουν τη θεραπεία απεξάρτησης και να παραβιάσουν το ιατρικό απόρρητο, παραπέμποντας στα αρμόδια όργανα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης. Στην πραγματικότητα καταδικάζονται όλοι εκείνοι που δίνουν τη μάχη ενάντια στην απεξάρτηση ως τρόπο ζωής, ενάντια στη χειραγώγηση της συνείδησης διαμέσου των ουσιών, ενάντια στον ατομικισμό και την αποξένωση, ενάντια στην αναγωγή του κοινωνικού φαινομένου της τοξικομανίας σε μία χρόνια, ανίατη αρρώστια του εγκεφάλου, ενάντια στη συντήρηση της εξάρτησης διαμέσου των υποκαταστάτων. Εκείνοι που, με τεράστια αυτοθυσία και με τους πενιχρούς μισθούς του δημοσίου, σηκώνουν στις πλάτες τους τη λειτουργία των 32 δομών του 18 ΑΝΩ, που καλύπτουν όλο το φάσμα των εξαρτήσεων.

Καταδικάζουμε την επιχείρηση στιγματισμού και καταστροφής του κοινωνικού κεκτημένου που αντιπροσωπεύει το 18 ΑΝΩ, ενός φάρου ελπίδας για χιλιάδες απελπισμένους και κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους.


(Ηλεκτρονική Υπογραφή)

http://www.gopetition.com/petitions/%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%BF-18-%CE%B1%CE%BD.html


Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

7 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
7 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο