Aaron Swartz: Ο 26χρονος αυτόχειρας που πρέπει να γνωρίζουμε

Αυτό το περιεχόμενο έχει δημοσιευτεί πριν από δέκα χρόνια ή περισσότερα.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Προμηθέας ήταν αυτός που χάρισε στους ανθρώπους τη φωτιά, μαθαίνοντάς τους πώς να τη χειρίζονται, ενώ επίσης τους έμαθε να δημιουργούν εργαλεία και τους χάρισε τις Επιστήμες και τα Γράμματα που είχε κλέψει από την Αθηνά. Όλα αυτά εξόργισαν τον Δία, ο οποίος έδεσε τον Προμηθέα σε έναν βράχο στο όρος Καύκασο και έβαλε έναν αετό να του τρώει τα σπλάχνα κάθε πρωί. Επειδή όμως ο Προμηθέας ήταν αθάνατος, κάθε βράδυ τα σπλάχνα του γιατρεύονταν, κάτι που επαναλαμβανόταν συνεχώς μέχρι τη στιγμή που ήρθε ο Ηρακλής και τον απελευθέρωσε. Δυστυχώς, στην περίπτωση του Aaron Swartz το τέλος δεν ήταν το ίδιο ευχάριστο. Ποιος ήταν όμως ο Aaron Swartz και για ποιο λόγο αξίζει να γράψει κανείς γι’ αυτόν; 

Το πρωί της 11ης Ιανουαρίου του 2013 ένας 26χρονος αμερικανός βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στο Brookline, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τη δίκη του για κλοπή εγγράφων και καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Το όνομά του ήταν Aaron Swartz. 

Ο νεαρός αυτόχειρας, μεταξύ των άλλων, πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο SOPA. Το SOPA ή αλλιώς Stop Online Piracy Act ήταν ένα νομοσχέδιο που προτάθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2011 στις ΗΠΑ, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρίες του θεάματος ακόμη και να μπλοκάρουν ιστοσελίδες όπου διακινείται ο,τιδήποτε υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

Ο Aaron Swartz όμως ήταν και ένας από τους εμπνευστές του OpenLibrary.org, μία ψηφιακή διαδικτυακή βιβλιοθήκη, που λειτουργεί από το 2007 με στόχο να γίνει ο πληρέστερος διαδικτυακός κατάλογος βιβλίων στον κόσμο. Αντίθετα με την ψηφιακή βιβλιοθήκη της Google, το Google Books, το περιεχόμενό του OpenLibrary.org αναπτύσσεται και τροποποιείται με τη συνεισφορά εθελοντών όπως συμβαίνει και στο Wikipedia.

Επίσης, ο Swartz ήταν ο δημιουργός του RSS. Το RSS, από τον αγγλικό όρο Really Simple Syndication (Πολύ Απλή Διανομή), είναι μία μέθοδος ανταλλαγής ψηφιακού πληροφοριακού περιεχομένου, κατά την οποία ένας χρήστης του διαδικτύου μπορεί να ενημερώνεται αυτομάτως για γεγονότα και νέα, αρκεί να έχει εγγραφεί ο ίδιος συνδρομητής στην αντίστοιχη υπηρεσία της εκάστοτε ιστοσελίδας.

Ο Swartz όμως ήταν και συνιδρυτής του Reddit, έναν ιστότοπο στον οποίο οι χρήστες μπορούν να τοποθετήσουν συνδέσεις με το περιεχόμενο της επιλογής τους. Άλλοι χρήστες μπορούν έπειτα να ψηφίσουν αυτές τις συνδέσεις κάνοντάς τες να εμφανίζονται στην αρχική σελίδα για περισσότερη ώρα.

Τέλος, ο Aaron Swartz στάθηκε πρωτοπόρος των Creative Commons, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην επέκταση του εύρους των πνευματικών έργων που είναι διαθέσιμα για να βασιστούν σε αυτά και άλλα έργα και να μοιραστούν νόμιμα. Η οργάνωση έχει εκδώσει διάφορες άδειες πνευματικών δικαιωμάτων γνωστές ως άδειες Creative Commons. Αυτές οι άδειες επιτρέπουν στους δημιουργούς να δηλώσουν εύκολα ποια δικαιώματα διατηρούν, και ποια δικαιώματα παραμερίζουν προς όφελος άλλων δημιουργών. 

Ο Aaron Swartz θεωρείται δικαίως ένας εκ των πρωτοπόρων στην προσπάθεια της ελεύθερης διακίνησης των δεδομένων στο διαδίκτυο και της ανοιχτής γνώσης, προσβάσιμης σε όλους, αλλά και ένας από τους ανθρώπους που έδωσαν στο διαδίκτυο τη μορφή και τη σημασία που έχει σήμερα.

Ο Swartz επρόκειτο να δικαστεί με την κατηγορία της κλοπής εγγράφων από το JSTOR, μια συνδρομητική υπηρεσία που χρησιμοποιείται από το MIT (Massachusetts Institute of Technology) και η οποία προσφέρει ψηφιοποιημένα αντίγραφα άρθρων από επιστημονικά περιοδικά. Αν και ο ίδιος είχε δηλώσει αθώος, οι εισαγγελείς δήλωσαν πως ο Swartz είχε σκοπό να διανείμει τα άρθρα σε ιστοσελίδες ελεύθερης διακίνησης αρχείων. Ο εκτελεστικός διευθυντής David Segal ανέφερε σε δήλωσή του σχετικά με τις κατηγορίες: «Οι κατηγορίες δε βγάζουν νόημα. Είναι σαν να προσπαθείς να βάλεις κάποιον στη φυλακή με την κατηγορία ότι δανείστηκε πάρα πολλά βιβλία από τη βιβλιοθήκη».

Αν ο Swartz καταδικαζόταν, θα αντιμετώπιζε φυλάκιση ακόμη και δεκαετιών και σημαντικά χρηματικά πρόστιμα. 

Arkan

[Για τη συγγραφή του παραπάνω άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από το Wikipedia, καθώς και από το doctv.gr]

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο