Aστυνομική βία. Aν δεις κάτι κατάγραψέ το. Είναι και δικαίωμα και υποχρέωση σου

Πριν λιγότερο από μια εβδομάδα δύο αστυνομικοί της ομάδας Δίας στη λεωφόρο Ηρακλείου της Κρήτης έσπρωξαν κυριολεκτικά δύο ανήλικους στον γκρεμό με αποτέλεσμα και οι δύο να νοσηλεύονται με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στην εντατική και παρόλα αυτά οι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι (με περιοριστικούς όρους….). Υπάρχει ευτυχώς η γραπτή μαρτυρία μιας γυναίκας που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, γιατί αλλιώς όπως όλοι γνωρίζουμε το γεγονός θα περιγραφόταν τελείως διαφορετικά από τους δύο ένστολους. Η μαρτυρία για την ελεεινή συμπεριφορά των αστυνομικών αποδεικνύεται σωτήρια για τις οικογένειες των δύο ανηλίκων, και πόσο πιο πολυ θα βοηθούσε αν είχε υπάρξει η δυνατότητα να βιντεοσκοπηθεί το συμβάν.

Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας η βιντεοσκόπιση και η φωτογράφιση γεγονότων είναι πολύ πιο εύκολη καθώς υπάρχει η δυνατότητα και μέσω των κινητών τηλεφώνων και όχι μόνο. Και η ευκολία αυτή αποδεικνύεται απαραίτητη και σημαντική όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κρουσματα αστυνομικής βίας.

Η βίαιη συμπεριφορά, η κακοποίηση και η εκμετάλευση της εξουσίας που τους δίνει η στολή είναι διεθνές χαρακτηριστικό των αστυνομικών, δεν περιορίζεται σε κάποια χώρα.

Το βίντεο που ακολουθεί έχει πραγματικά σκληρές εικόνες από την κακοποίηση που έχουν υποστεί πολίτες στις ΗΠΑ και έχει έναν και βασικό σκοπό, να δείξει και να τονίσει πόσο σημαντική είναι η καταγραφή τέτοιων περιστατικών από τους πολίτες, ώστε να δημοσιεύονται και να αποτρέπονται πιθανόν ανάλογες πράξεις, εφόσον ούτε τα αστυνομικά τμήματα ούτε η δικαιοσύνη δεν φροντίζει να τιμωρήσει τους αστυνομικούς που κακοποιούν ανθρώπους.

Όπως τονίζει ο ομιλητής στο βίντεο (που είναι υποτιτλισμένο), η καταγραφή των ενεργειών της αστυνομίας δημόσια, είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα και δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν να μας το αφαιρεί. Οι αστυνομικοί γνωρίζουν πως οι κάμερες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους και θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την καταγραφή τους. Όμως τονίζουμε ότι αποτελεί νόμιμο δικαίωμα του πολίτη η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση αστυνομικών σε δημόσιο χώρο, ιδίως όταν παραβιάζουν το νόμο και ενεργούν βίαια. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα  (λεπτομέρειες για το δικαίωμα της φωτογράφισης και της βιντεοσκόπησης στην Ελλάδα,  μπορείτε να δείτε στο λινκ http://www.uniteforfreedom.net/deltaiotakappaalphaiotaomegamualphataualpha-phiomegatauomicrongammarhoalphaphiiotasigmaetasigma-kappaalphaiota-betaiotanutauepsilonomicronsigmakappaomicronpietasigmaetasigma.html )

 

Στο βίντεο επισημαίνω ότι υπάρχουν σκληρές εικόνες, τις οποίες όμως κάποιοι βρήκαν την ψυχραιμία να καταγράψουν, γεγονός πολύ σημαντικό. Να σημειώσω επίσης ότι στο βίντεο αναφέρεται η υπόθεση του Ρόντνεϊ Κίνγκ, για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται το γεγονός, ο Ρόντνεϊ Κινγκ ξυλοκοπήθηκε το 1991 βάναυσα από αστυνομικούς του Λος Άντζελες, και ο αιματηρός ξυλοδαρμός του αποθανατίστηκε σε βίντεο από κάποιον παρευρισκόμενο. Όταν δημοσιεύτηκε το γεγονός ξέσπασαν αιματηρές ταραχές στο Λος Άντζελες. Από τότε ιδίως η αστυνομία στις ΗΠΑ γνωρίζει πολύ καλά πως οι κάμερες των πολιτών είναι βασικός εχθρός τους.

(το βίντεο δημοσιεύτηκε αρχικά πριν λίγο καιρό στο κανάλι Truth Be Known)

 

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=6z9JOJZuOtY","width":"560","height":"315"}

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

15 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
15 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο