Το μπλογκ «Πολίτες Αριστοτέλη» και η σχέση τους με το εταιρικό δίκτυο προπαγάνδας για τις #Skouries

Το μπλογκ υπό την επωνυμία «Πολίτες Αριστοτέλη», περιγράφουν τον εαυτό τους ως μια «ομάδα νέων ατόμων». Όπως γράφουν: «Δεν είμαστε όλοι ‘βολεμένοι’. Κατά το κοινώς λεγόμενο δεν έχουμε όλοι δουλειά, ούτε ‘περιουσία’ ή αργομισθία να μας τρέφει και εννοείται πως δεν ‘προλάβαμε’ να διοριστούμε στο δημόσιο…».

Μια προσεκτικότερη διερεύνηση, όμως, μπορεί εύκολα να δείξει τις, καθόλου υπόγειες, σχέσεις εξάρτησης και κοινών συμφερόντων τους με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»

Ωστόσο, παρά τα όσα διατείνονται οι «Πολίτες Αριστοτέλη» περί «ακάλυπτων προσώπων», κανείς δεν υπογράφει τα άρθρα τους. Η ανωνυμία και η ψευδωνυμία δεν είναι μεμπτή αφ’ εαυτής κι αυτό αποτελεί, ως γνωστόν, πάγια και ακλόνητη θέση του γράφοντος. Είναι όμως μεμπτή όταν κρύβει σχέσεις συμφερόντων και όταν χρησιμεύει ως ασπίδα παραπληροφόρησης, σπορ στο οποίο το εν λόγω μπλογκ επιδίδεται κατ΄ εξακολούθηση. Πόσο μάλλον όταν κατηγορούν όλους τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής που αντιστέκονται στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού/χαλκού ως «κουκουλοφόρους», ιδιαίτερα δε το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, το οποίο δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια και δη επώνυμα.

Οι «Πολίτες Αριστοτέλη» άνοιξαν πρόσφατα και twitter. Ανάμεσα στους πρώτους-πρώτους followers ήταν – μεταξύ άλλων αξιοπρόσεκτων – και δύο λογαριασμοί που μας ενδιαφέρουν για να ξετυλίξουμε το κουβάρι: ο @TasosProdromou και ο @ProdromouLab:

b2ap3_thumbnail_prodromou1.PNG

Ο πρώτος λογαριασμός που κάνει follow έναν άλλο λογαριασμό στο twitter, έχει κατά τεκμήριο κάποια πρότερη σχέση μαζί του. Ο λογαριασμός @paristoteli, άλλωστε, δεν είχε κάνει follow τον @TasosProdromou, άρα δεν θα μπορούσε αυτός να γνωρίζει την ύπαρξή του. Ο πέμπτος λογαριασμός κατά σειρά (από το τέλος) που έκανε follow τους «Πολίτες Αριστοτέλη» είναι ο επαγγελματικός λογαριασμός του πρώτου, ο @ProdromouLab. Εύκολα τεκμαίρεται κανείς ότι οι άλλοι τρεις ενδιάμεσοι followers και πιθανότατα και πολλοί από τους κατοπινούς, ανήκουν στο στενό φιλικό ή επαγγελματικό περιβάλλον του ίδιου.

Όπως πληροφορεί το κοινό ο κ. Προδρόμου, είναι κάτοικος Στρατωνίου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο του web promotion και όχι μόνο (Prodromou .Lab visual communications). Διατηρεί δε επαγγελματικές σχέσεις με την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», καθώς μας πληροφορεί με διάφορα τουήτ του:

b2ap3_thumbnail_prodromou2.PNG

b2ap3_thumbnail_prodromou3.PNG

Ο προσωπικός του λογαριασμός στο twitter δε συμμετέχει με κανένα τρόπο στις συζητήσεις για τις Σκουριές. Θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι κάνει μόνο μια δουλειά για την οποία πληρώνεται (να διαχειρίζεται, δηλαδή, την διαδικτυακή παρουσία των Πολιτών Αριστοτέλη) χωρίς να ενστερνίζεται και τις απόψεις τους.

Ωστόσο, όπως μας πληροφορεί ο λογαριασμός του στο YouTube, «του αρέσουν» διάφορα βίντεο παραπληροφόρησης που δημοσιεύονται κατά καιρούς εναντίον όσων αντιστέκονται στα μεταλλεία:

b2ap3_thumbnail_prodromou4.PNG

b2ap3_thumbnail_prodromou5.PNG

b2ap3_thumbnail_prodromou6.PNG

Όπως γίνεται σαφές, ο κ. Προδρόμου είναι ένας από τους υπεύθυνους για την διαδικτυακή παρουσία των «Πολιτών Αριστοτέλη». Ενστερνίζεται μάλιστα τις απόψεις μίσους και τα ξεκάθαρα ψεύδη που διασπείρονται από το συγκεκριμένο μπλογκ και αυτό συμβαίνει επειδή ο ίδιος έχει επαγγελματικές σχέσεις με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».

Σημείωση 1: Όπως ενημερώνουν οι διαχειριστές του μπλογκ «Πολίτες Αριστοτέλη» σε σχόλιό τους σ΄ αυτή την ανάρτηση, είναι άλλο πράγμα η «Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη» και άλλο η ομάδα που διαχειρίζεται το μπλογκ. Μόνο που και στην Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη συμμετέχουν άτομα που έχουν επαγγελματικές σχέσεις με την εταιρεία.

Σημείωση 2: Το μπλογκ «Πολίτες Αριστοτέλη» αναδημοσιεύει άρθρα από τους ιστοτόπους metalleiachalkidikis.gr (με τη γνωστή σελίδα στο Facebook που είχε αγοράσει τα 11.000 «ρωσικά» like) και ellinikoschrysos.gr (που παραπέμπει σε αυτό το προφίλ στο Facebook, το οποίο με τη σειρά του είναι ο δημιουργός της σελίδας «Μεταλλεία Χαλκιδικής»). Μύλος δηλαδή. Οι δύο αυτοί ιστότοποι είναι αφιερωμένοι στην ιδεολογική προπαγάνδα υπέρ της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, με ανιστόρητα ψευδοεπιχειρήματα. Ωστόσο, και οι δύο αυτές σελίδες έχουν κατασκευαστεί από μια άλλη εταιρεία web design, την Net Media. Για αυτές τις σελίδες έχει γράψει ο SimonKnowz στο μπλογκ του παλιότερα, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε ποτέ από την Net Media ή την Ελληνικός Χρυσός ποιά είναι η σχέση τους.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

8 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
8 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο