Έντουαρντ Σνόουντεν: “Δεν θέλω να ζω σε έναν κόσμο όπου ό, τι κάνω και πω καταγράφεται”(συνέντευξη από το Χονγκ Κονγκ)

Αυτό το περιεχόμενο έχει δημοσιευτεί πριν από δέκα χρόνια ή περισσότερα.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δικαιολογήθηκε λέγοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια και 100% ιδιωτικότητα». Δύσκολα, όμως, μπορεί να εξηγήσει γιατί πρέπει να παρακολουθούνται «για λόγους ασφαλείας» όλα τα e-mail, τα στοιχεία που αποθηκεύουμε ή μεταβιβάζουμε, οι φωτογραφίες, τα αρχεία, τα chat ή οι τηλεφωνικές μας συνομιλίες μέσω Διαδικτύου.

b2ap3_thumbnail_wb2.jpg

Πολλά ακούγονται για τον Έντουαρντ Σνόουντεν και πολλά θα ακουστούν στο μέλλον. Καλύτερα όμως να δούμε τί λέει ο ίδιος για τον εαυτό του και τις πράξεις του, μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στους Greenwald και MacAskill του Guardian, από το ξενοδοχείο που έχει καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ (ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο παρακάτω).

Ε: Γιατί αποφάσισες να γίνεις πληροφοριοδότης;

Α: Η NSA έχει δημιουργήσει μια υποδομή που επιτρέπει να παρακολουθούνται  σχεδόν τα πάντα. Με αυτή τη δυνατότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων επικοινωνιών παρακολουθούνται. Αν θέλω να δω τα email σας ή το τηλέφωνο της συζύγου σας, το μόνο που έχω να κάνω είναι   να χρησιμοποιήσω κωδικούς. Μπορώ να πάρω τα email σας, τους κωδικούς πρόσβασης, τα αρχεία του τηλεφώνου, τις πιστωτικές κάρτες σας.

“Δεν θέλω να ζω σε μια κοινωνία που κάνει τέτοιου είδους πράγματα … Δεν θέλω να ζω σε έναν κόσμο όπου ό, τι κάνω και  πω καταγράφεται. Αυτό δεν είναι κάτι που θέλω να υποστηρίξω ή να ζω μ’ αυτό.”

Ερ: Δεν υπάρχει όμως ανάγκη για παρακολούθηση έτσι ώστε  να  να μειωθούν οι πιθανότητες των τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως στη Βοστώνη;

A: “Πρέπει να κατάλαβουμε γιατί η τρομοκρατία είναι μια νέα απειλή Πάντα υπήρχε τρομοκρατία. Αυτό που έγινε στη Βοστώνη   ήταν μια εγκληματική πράξη η οποία δεν αποκαλύφθηκε από την παρακολούιηση αλλά από το  γνωστό  ντεμοντέ έργο της αστυνομίας.”

Ερ: Βλέπεις τον εαυτό σου ως έναν άλλο Bradley Manning;

A: Ο Manning είναι ένας κλασικός πληροφοριοδότης. Εμπνεύστηκε από το κοινό καλό.

Ερ: Πιστεύεις ότι αυτό που έχεις κάνει είναι ένα έγκλημα;

A: “Έχουμε δει αρκετή εγκληματικότητα  από την πλευρά της κυβέρνησης Είναι υποκριτικό να κάνει κανείς αυτόν τον ισχυρισμό εναντίον μου. Η επιρροή τους έχει μειωθεί πια ..”.

Ερ: Τι νομίζεις ότι πρόκειται να σου συμβεί;

A:  Τίποτα καλό.

Ερ: Γιατί επέλεξες το Χονγκ Κονγκ;

A: Νομίζω ότι είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι ένας Αμερικανός πρέπει να κινηθεί σε ένα μέρος που έχει  φήμη για έλλειψη ελευθερίας. Κι όμως, το Χονγκ Κονγκ  για  ελευθερία του λόγου σε αντίθεση με τη Λαϊκή  Δημοκρατία  της Κίνας Έχει μια ισχυρή παράδοση στην ελευθερία του λόγου. “

Ερ: Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διέρρευσαν;

A: Ότι η NSA  συνήθως ψεύδεται στις έρευνες του Κογκρέσου  σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της παρακολούθησης στην Αμερική. Όταν [ο γερουσιαστής Ron] Wyden και [ο γερουσιαστής Mark] Γιούνταλ ρώτησαν σχετικά με την κλίμακα της παρακολούθησης,  [η NSA] είπε ότι δεν έχει τα εργαλεία για να δώσει μια απάντηση. Η αλήθεια όμως είναι ότι έχουμε τα εργαλεία και έχουμε χάρτες που δείχνουν σε ποιά μέρη οι άνθρωποι έχουν ελεγχθεί περισσότερο. Συλλέγουμε περισσότερες ψηφιακές επικοινωνίες από την Αμερική από αυτές που συλλέγουμε από τους Ρώσους.

Ερ: Τι γίνεται με τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης Ομπάμα για το hacking από την Κίνα;

A: Έχουμε χακάρει οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Είμαστε σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου. Δεν είμαστε σε πόλεμο με τις χώρες αυτές…

Ερ: Υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε από την παρακολούιηση του κράτους;

A: Ούτε που φαντάζεστε τί μπορούν να κάνουν. Το μέτρο των δυνατοτήτων τους είναι τρομακτικό. Μπορούμε να φυτέψουμε ιούς στα μηχανήματα.   Μόλις μπεις στο δίκτυο, μπορώ να αναγνωρίσω το μηχάνημά σου. Ποτέ δεν θα είσαι ασφαλής ό,τι προστασία κι αν βάλεις.”

Ερ: Η οικογένειά σου γνωρίζει τί έχεις κάνει;

A:. Όχι οικογένειά μου δεν ξέρει τι συμβαίνει … ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι θα ενοχλήσουν την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συνεργάτες μου. Κάθε έναν που έχω σχέση μαζί του.
Θα πρέπει να ζήσω έτσι για το υπόλοιπο της ζωής μου. Δεν θα μπορώ πια να επικοινωνώ  μαζί τους. Αυτοί [οι αρχές] ενεργούν επιθετικά απέναντι σε οποιονδήποτε γνωρίζω. Αυτές οι σκέψεις δεν μ’ αφήνουν να κοιμηθώ.

Ερ: Πότε αποφάσισες να διαρρεύσουν τα έγγραφα;

Α: Βλέπεις πράξεις που μπορεί να είναι ενοχλητικές και συνειδητοποιείς ότι πολλές από αυτές είναι πράξεις παρενόχλησης. Η συνειδητοποίηση της αδικίας  συσσωρεύεται. Δεν είναι ότι ξύπνησα ένα πρωί  και αποφάσισα να το κάνω. Ήταν μια φυσική διαδικασία.

Πολλοί άνθρωποι το 2008 ψήφισαν Ομπάμα. Δεν τον είχα ψηφίσει, ψήφισα υπέρ τρίτου, αλλά πίστεψα στις υποσχέσεις του Ομπάμα.  Αυτός όμως συνέχισε τις πολιτικές του προκατόχου του. 

Ερ: Ποια είναι η αντίδρασή σας στην καταγγελία του Ομπάμα σχετικά με τις διαρροές, την Παρασκευή, ενώ καλωσόρισε μια συζήτηση σχετικά με την ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της διαφάνειας;

A: “Η άμεση σκέψη μου ήταν ότι δυσκολευόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό του.  Προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα  και το ήξερε.”

Ερ: Ποιά ήταν γενικά η ανταπόκριση του κόσμου στις αποκαλύψεις;

A: Έχω εκπλαγεί και χαίρομαι που βλέπω ότι ο κόσμος  αντέδρασε τόσο έντονα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του που καταστέλλονται στο όνομα της ασφάλειας. Δεν είναι σαν το Occupy Wall Street, αλλά υπάρχει ένα λαϊκό κίνημα που θα βγει στους δρόμους, στις 4 Ιουλίου, για την υπεράσπιση της τέταρτης τροποποίησης. Η ανταπόκριση του κόσμου στο διαδίκτυο είναι επίσης τεράστια και υποστηρικτική.

Ερ: Ο εξωτερικός αναλυτής Steve Clemons είπε ότι άκουσε στο αεροδρόμιο   τέσσερις άνδρες να συζητούν για μια  διάσκεψη πληροφοριών που είχαν μόλις παρακολουθήσει. Μιλώντας για τις διαρροές, ο ένας από αυτούς είπε,  σύμφωνα με τον Clemons, ότι και ο δημοσιογράφος και ο διαρροέας  θα πρέπει να “εξαφανιστούν”. Πώς νιώθεις γι ‘αυτό;

Α:  Αυτός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις. Κάθε φορά που είχαμε μια συζήτηση στο γραφείο για το πώς να χειριστούμε τα εγκλήματα, η πρόταση τους για άμυνα ήταν οι “άμεσες διαδικασίες”.  Λένε ότι είναι καλύτερο να πετάξεις κάποιον έξω από το αεροπλάνο,  από το να τον αφήσει να έρθει έστω και μια μέρα στο δικαστήριο. Πρόκειται για μια αυταρχική νοοτροπία γενικότερα»…

Ερ: Έχεις κάποιο σχέδιο για τη συνέχεια;

A: Το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι εδώ και να ελπίζω ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν θα με απελάσει … Η πρόθεσή μου  είναι να αναζητήσω άσυλο σε μια χώρα με κοινές αξίες. Μια τέτοια χώρα είναι η Ισλανδία που έχει ξεσηκωθεί σχετικά με την ελευθερία των ανθρώπων στο διαδίκτυο. Δεν έχω ιδέα ποιο θα είναι το μέλλον μου.

Μπορεί να βγάλει ένταλμα σύλληψης η Interpol. Αλλά δεν νομίζω ότι έχω διαπράξει έγκλημα εκτός του τομέα των ΗΠΑ. Νομίζω ότι θα φανεί καθαρά ότι η πράξη μου είχε πολιτικό χαρακτήρα.

Ερ: Πιστεύεις ότι πιθανόν να καταλήξεις στη φυλακή;

A: Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό χωρίς την αποδοχή του κινδύνου της φυλάκισης. Δεν μπορείς να έρχεσαι αντιμέτωπος με τις πιο ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου και να μην αποδέχεσαι τον κίνδυνο. Αν θέλουν να σε πιάσουν, κάποια στιγμή θα το κάνουν.

Ερ.: Πώς αισθάνεσαι τώρα, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την πρώτη διαρροή;

A: Νομίζω ότι η αίσθηση της οργής που έχει εκφραστεί είναι δικαιολογημένη. Αυτό μου δίνει την ελπίδα ότι, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί σε μένα, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την Αμερική. Δεν περιμένω να δω το σπίτι μου ξανά,  αν και αυτό είναι το μόνο που θέλω.”

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=5yB3n9fu-rM&feature=player_embedded","width":"560","height":"315"}

 

ΠHΓΕΣ: RT,WP, boxtv

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο