Το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στη Μεσόγειο και τα κοράκια των πολεμικών βιομηχανιών

⚠️ Αυτό το περιεχόμενο έχει δημοσιευτεί πριν από δέκα χρόνια ή περισσότερα.

Η πολεμική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Τουρκίας σαφώς δε μπορεί να ερμηνευτεί με τα γνωστά εθνικιστικά εργαλεία περί «τουρκικής επιθετικότητας» που οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές χρησιμοποιούν για να αποπροσανατολίσουν από τα καυτά κοινωνικά προβλήματα, αλλά και από δυνάμεις του κινήματος καταλήγοντας να συμβάλλουν αντικειμενικά στη δημιουργία «εθνικού μετώπου», αδυνατώντας να περιγράψουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του τεράστιου ανταγωνισμού μεταξύ αστικών καθεστώτων εξουσίας που διακυβεύουν μεγάλα οικονομικά-πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Η σύγχρονη ένταση στο καυτό τρίγωνο Αιγαίο-Κύπρος-Ισραήλ έχει παρανομαστή τη μεγάλη καπιταλιστική κρίση και αριθμητή τον ενεργειακό ανταγωνισμό αφού τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου τείνουν να αποδεσμεύσουν την Ευρωπαϊκή καπιταλιστική ολοκλήρωση από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση, επιφέροντας τεράστια κέρδη στις τρείς χώρες Κύπρο-Ισραήλ-Ελλάδα που εντελώς πειρατικά έκαναν τη μεταξύ τους μοιρασιά αφήνοντας εκτός την Κατεχόμενη Παλαιστίνη, το Λίβανο και αγνοώντας επιδεικτικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως έκανε πάντα το αστικό Ελληνοκυπριακό κατεστημένο.

Σημαντική είναι και η γεωστρατηγική παράμετρο καθώς σε ένα περιβάλλον που έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές και έχει απελευθερώσει σημαντικές κοινωνικές διεργασίες εξαιτίας των πρόσφατων κοινωνικών εξεγέρσεων και εμφυλίων πολέμων που συντάραξαν και συνταράζουν τη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, δοκιμάζονται οι προσδοκίες Ισραήλ-Τουρκίας-Ελλάδας να διατηρήσουν ή διεκδικήσουν ρόλο περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης. Η αντίθεση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μόνης πυρηνικής δύναμης στην περιοχή και με τη μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ, το δόγμα του Νεοοθωμανισμού που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν και η στρατηγική συμμαχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με το κράτος δολοφόνο Ισραήλ αποτελούν κομβικά στοιχεία αυτών των εξελίξεων. Βεβαίως, η πολεμική απειλή που πλανάται σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επίσης πολιτική κληρονομιά του ακραίου εθνικιστή πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Παπαδόπουλου και της απόφασης του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου που λήφθηκε μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους.

Θέλοντας να βγάλει την Κύπρο από το διπλωματικό αδιέξοδο και περιθώριο που είχε τεθεί μετά την αθέτηση της συμφωνίας εισόδου της Κύπρου στην Ε.Ε. έναντι της αποδοχής του οδυνηρού σχεδίου Ανάν, επιχείρησε να διαμορφώσει εκείνες τις προϋποθέσεις κοινών οικονομικών συμφερόντων στη βάση συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, δημιουργώντας όρους ευρύτερου-διεθνούς μετώπου απέναντι στην αναμενόμενη Τουρκική αντίδραση εξαιτίας του αποκλεισμού της από την εκμετάλλευση των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων, αλλά και να υπογράψει σειρά στρατιωτικών συμφωνιών (π.χ. Γαλλία), μετατρέποντας ταυτόχρονα το νησί σε ορμητήριο των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Βρετανίας. Όμως οι ανταγωνισμοί των αρχουσών τάξεων στο Αιγαίο έχουν και μια άλλη σημαντική συνιστώσα: Τις αγορές όπλων! Μάλιστα, με αφορμή την τελευταία διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο που απειλεί να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο με άγνωστες τις δραματικές συνέπειες, η ελληνική κυβέρνηση και το στρατιωτικό κατεστημένο αποφάσισαν στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ την προμήθεια των 400 συλλογών κατευθυνόμενων βομβών SPICE 1000 και 2000 από το Ισραήλ συνολικής αξίας 110 με120 εκατ. ευρώ περίπου, προμήθεια που ήδη είχε συμφωνήσει ο ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ. Παράλληλα εγκρίθηκε και η αγορά των πυρομαχικών από την Ολλανδία (5300 DM 53 A1 APFSDS-T) για τα άρματα μάχης Leopard 2HEL/2A4 κόστους 13,5 εκατ. ευρώ, που κρατούν εξάλλου και τις ευρωπαϊκές ισορροπίες ενόψει της 6ης δόσης του δανείου.

Τον κυβερνητικό όμως καιροσκοπισμό ακολούθησε και ο επιχειρηματικός τυχοδιωκτισμός, που διαβλέπει ότι η μοιρασιά των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και η εξασφάλιση της μερίδας του λέοντος από τα ενεργειακά κοιτάσματα για τον ελληνικό αστικό κόσμο, δημιουργεί εντάσεις που με κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να εκμεταλλευτούν οι έμποροι και βιομήχανοι όπλων για να πουλήσουν τη δολοφονική, καταστροφική και ταυτόχρονα άχρηστη για την κοινωνία, πραμάτεια τους. Έτσι λοιπόν και ενώ ο λαός μας καλείται να πληρώσει τα ληστρικά κυβερνητικά χαράτσια, η Lockheed Martin, δια στόματος του αρμόδιου αντιπροέδρου της εταιρείας Ντέννη Πλέσσα, κατέθεσε πρόταση για την προμήθεια, τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου «P3C»,με κόστος που θα φτάσει μέχρι τα 250 εκατ. ευρώ! Μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ, ο γνωστός έμπορος όπλων με μια χυδαία τοποθέτηση του,χαρακτηριστική των ανθρώπων που έχουν μάθει να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους κυβερνητικούς υπαλλήλους και να παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια ως «εθνικές ανάγκες» τόνισε ότι: «τα αεροσκάφη αυτά θεωρούνται απαραίτητα, προκειμένου να εποπτεύεται ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος, ενόψει και της οριοθέτησης ΑΟΖ». Επιπλέον, ο Ντένης Πλέσσας επανέφερε την πρότασή της εταιρείας για πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων«F-16» της Ελλάδας, έναντι συνολικού τιμήματος 850 μέχρι 1,2 δισ. δολ., αν το πρόγραμμα συμπεριλάβει και τα 157 υπάρχοντα αεροσκάφη.

Ο Πλέσσας είναι έμπορος. Τα όποια«εθνικά συμφέροντα» είναι πρόφαση για έναν άνθρωπο που έχει κάνει σκοπό της ζωής του το κέρδος. Πρώτα από όλα είναι τα συμφέροντα της εταιρείας και μάλιστα του αμερικανικού πολεμικού κολοσσού που αποτελεί προμηθευτή και των Ενόπλων δυνάμεων ΕλλΆδας-Τουρκίας. Μάλιστα, ξέρει να εκμεταλλεύεται τις ελληνοτουρκικές αντιθέσεις και να τις μετατρέπει σε δολάρια για τα ταμεία της Lockheed και τον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό. Χρησιμοποιώντας ενίοτε εκβιασμούς, απειλές, στημένους δημοσιογράφους και πολεμικά περιοδικά που πλασάρουν τα οπλικά του συστήματα και καρπώνονται τις διαφημίσεις. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, μπορεί να διαρκέσει έξι χρόνια και σημείωσε ότι εντός πενταετίας, η Τουρκία θα παραλάβει τα πρώτα από τα100 αεροσκάφη “F-35”, που έχει παραγγείλει στη Lockheed. Να θυμίσουμε ότι ένα F-16 στοιχίζει περίπου 50 εκατ. δολ., ενώ γύρω στα 60 εκατ.θα κοστίζει το F-35, όταν περάσει σε μαζική παραγωγή 220-240 αεροσκαφών ετησίως.

ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ ΟΠΛΩΝ-ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΟΠΛΩΝ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ!

Η διεύθυνση της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας μπορεί να «έκοψε» την πολύτιμη στήλη ΦΑΝΤΑΡΕ ΠΟΥ ΠΑΣ που υπηρετούσε με ζήλο και πραγματικό ενδιαφέρον για τον απλό φαντάρο ο καταξιωμένος και έντιμος δημοσιογράφος Πασχάλης Κορωναίος, αλλά πάντα είναι επίκαιρο το άρθρο του στο οποίο επιχείρησε έναν πρωτοποριακό συσχετισμό του εμπορίου όπλων με τις κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βάσει στοιχείων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης. Το συμπέρασμά του: «Οι κρίσεις Ελλάδας και Τουρκίας γίνονται για να αγοράζουμε όπλα». Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: «Οι κρίσεις Ελλάδας και Τουρκίας γίνονται για να αγοράζουμε όπλα». Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί εικασία, αλλά γεγονός που αποδεικνύεται με ντοκουμέντα! Και δεν αφορά μόνον την κρίση στα Ίμια ή την προγενέστερη με το ερευνητικό πλοίο «Σισμίκ». Τα τελευταία 60 χρόνια όταν συμβαίνει να μειώνονται οι εισαγωγές όπλων, αίφνης η χώρα αντιμετωπίζει θερμό κλίμα με εντάσεις, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται σε στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (Sipri)».

1. Όπως φαίνεται στο γράφημα, η είσοδος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κατά την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» συνοδεύτηκε από αθρόες εισαγωγές οπλικών συστημάτων, βάζοντάς την στην ατζέντα των καλύτερων πελατών της διεθνούς βιομηχανίας. Τότε, σχεδόν το σύνολο των αγορών αφορούσε αμερικανικές προμήθειες.

2. Την περίοδο πριν από τη χούντα των συνταγματαρχών οι εισαγωγές όπλων εμφανίζουν μια κατακόρυφη πτώση. Νωρίτερα η χώρα βρισκόταν στην πρώτη εικοσάδα των εισαγωγέων παγκοσμίως, αλλά περιορίζοντας τις προμήθειές της έπεσε κατά 20 έως 30 θέσεις στη λίστα της κατάταξης.

3. Τον Ιούνιο του 1974, η Τουρκία ανακοινώνει ότι το υδρογραφικό πλοίο «Τσανταρλί» πραγματοποίησε έρευνες σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας δυτικά της Λέσβου. Ακολούθησε τον Ιούλιο η εισβολή στην Κύπρο.

4. Ένταση υπήρξε στις σχέσεις των δύο χωρών το καλοκαίρι του 1976, με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ1» (πρώην «Χόρα»). Ο Αν. Παπανδρέου ζήτησε δυναμική αντίδραση και ο τύπος του απέδωσε τη φράση «βυθίσατε το ”Χόρα”».

5. Φθίνουσα πορεία είχαν οι αγορές εξοπλισμών την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Το 1987 η Ελλάδα κατέλαβε την72η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, τη χαμηλότερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία60 χρόνια. Η κρίση με το «Σισμίκ» τροφοδότησε νέες αγορές εξοπλισμών, που μας έφεραν εντυπωσιακά στις πρώτες θέσεις. Κλιμάκωση των προκλήσεων Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Άγκυρα επεδίωξε την εκμετάλλευση πετρελαίων σε περιοχές του Αιγαίου που ανήκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ταυτόχρονα, αποφάσισε την έξοδο ερευνητικού σκάφους της στο Αιγαίο. Ο αποφασιστικός χειρισμός του Αν. Παπανδρέου οδήγησε τον Τουργκούτ Οζάλ σε αναδίπλωση.

6. Η χρονιά της κρίσης στα Ίμια αποτέλεσε άλλο ένα μικρό «διάλειμμα» στην κούρσα των εξοπλισμών. Η χώρα βρισκόταν στην 22η θέση.

7. Από το 2005 έως το 2008, οι αγορές έπεσαν και πάλι, για να βρεθούμε στις θέσεις 16 και 18 αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, στο Αιγαίο καταγράφεται κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, καθώς σημειώνονται συχνά υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν εικονικούς βομβαρδισμούς. Και καταλήγει ο δημοσιογράφος: «Κοινός παρονομαστής όλων αυτών; Οι κρίσεις συνήθως άφησαν πίσω τους διπλωματικά προβλήματα, αλλά και αγορές όπλων με τεράστια δάνεια, που υποθηκεύουν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών».

Το15ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 2011-2025 Δεν πρέπει να μας περνά απαρατήρητο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το ΥΕΘΑ θα προωθήσει σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία είχαν μπει στην κατάψυξη εξαιτίας του Μνημονίου, αλλά πλέον μπορούν να δικαιολογηθούν στην παραπαίουσα κοινωνία στο όνομα των εθνικών κινδύνων. Σύμφωνα με το περιοδικό Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία, το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού διάρκειας 15 ετών, μεταξύ 2011 και 2025, καλύπτει 31 επιμέρους προτεραιότητες συνολικής αξίας €14,55 δισ. Στην προηγούμενη φάση επεξεργασίας που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, το πρόγραμμα περιλάμβανε 29 επιμέρους προτεραιότητες συνολικής αξίας €13,72 δισ. επιπλέον της εξυπηρέτησης ανειλημμένων υποχρεώσεων ύψους €3,4 δισ.

Τα 31 προγράμματα του 15ετούς είναι τα ακόλουθα, κατά σειρά προτεραιότητας:

Εργοστασιακή Συντήρηση-Υποστήριξη Οπλικών Συστημάτων – Οχήματα Υποστήριξης Αεροσκαφών (ΓΕΑ), 1.403,36 εκατ. Η προσθήκη της προμήθειας οχημάτων αύξησε τον προϋπολογισμό από τα €1.241,57 εκατ. του Δεκεμβρίου.

Τεχνική Υποστήριξη-Συντήρηση-Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Οπλικών Συστημάτων, Μέσων,Κύριου & λοιπού Υλικού, Στρατιωτικών Εργοστασίων & Προμήθεια Υλικών-Εξοπλισμού του Σύγχρονου Μαχητή (ΓΕΣ), €300 εκατ. Η χρηματοδότηση φαινομενικά περικόπηκε από τα €1.090 εκατ. του Δεκεμβρίου, στην πραγματικότητα όμως κατανεμήθηκε σε επιμέρους εξειδικευμένα προγράμματα. Προστέθηκε επίσης το πρόγραμμα σύγχρονου μαχητή.

Οπλισμός-Πυρομαχικά ΠΝ –Τεχνοεπισκευαστική Υποστήριξη Σκάφους (ΓΕΝ), €418,50 εκατ. Περικόπηκε από τα €532,44 εκατ. του Δεκεμβρίου, τότε όμως το πρόγραμμα αναφερόταν ρητά σε Συντήρηση-Υποστήριξη Οπλικών Συστημάτων ΠΝ.

Τον Δεκέμβριο υπήρχε στην 24η θέση πρόγραμμα-πλαίσιο οπλισμού-πυρομαχικών του ΓΕΝ ύψους €118,5 εκατ. Πυρομαχικά Υψηλής Καταστροφικότητας – Έξυπνα Πυρομαχικά, Συμπλήρωση Αποθεμάτων Πυρομαχικών και Εκπαίδευσης (ΓΕΣ), €336 εκατ. Αμετάβλητο.

Επαναπιστοποίηση-Απόκτηση Βλημάτων, Υλικών Όπλων ΠΑ (ΓΕΑ), €166,19 εκατ. Η Επαναπιστοποίηση βλημάτων αναφέρεται στα ΑΙΜ-9Μ, Magic II, MICA και AIM-120B, ενώ τα υλικά όπλων προορίζονται για τα ΑΜ39 Exocet. Αμετάβλητο.

Σύγχρονα Ταχύπλοα Σκάφη Μεταφοράς Δυνάμεων Άμεσης Επέμβασης (ΓΕΣ), €33 εκατ. Νέο πρόγραμμα, ή αυτονομημένο από πρόγραμμα-πλαίσιο.

Επιτήρηση (ΓΕΝ), €234,20εκατ. (Δεκ: 22η θέση). Το πρόγραμμα αυτό φαίνεται να είναι ανάλογο με το«Μακρύς Ορίζοντας» του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση της επιτήρησης των ελληνικών θαλασσών, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους από τον περιορισμό των περιπολιών πλωτών και εναέριων μέσων.

Απόκτηση Ελικοπτέρων Έρευνας Και Διάσωσης (SAR) και Συναφούς Εξοπλισμού–Εξομοιωτής Πτήσης (F/S),Επίγειο Σύστημα Εκπαίδευσης (GBTS)– (ΓΕΑ),€180 εκατ. (Δεκ: €234 εκατ. μελέτη €270 εκατ.). Συνοδεύεται από την παρατήρηση: «Επανεξέταση του Αριθμού των προς Απόκτηση Ε/Π στα Απόλυτα Αναγκαία με Σκοπό την Συμπίεση του Κόστους.»

Πρόσκτηση Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΓΕΝ), €180 εκατ. (Δεκ: 11η θέση, €250 εκατ.). Απόκτηση Εκπαιδευτικών Αεροσκαφών(ΓΕΑ), €407 εκατ. (Δεκ: 19η θέση, €400 εκατ.).

Εκσυγχρονισμός-Εξοπλισμός Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων (ΓΕΣ), €214,96 εκατ. (Δεκ: 15η θέση, €164,96εκατ.).

Απόκτηση Αεροσκαφών για Αναπλήρωση Απωλειών και Αντικατάσταση Α/Φ 2ης Γενιάς και Συναφούς Εξοπλισμού– Αναβάθμιση Υποδομών-Εγκαταστάσεις (ΓΕΑ), €3.000 εκατ. (Δεκ: 10η θέση, €2.398,76 εκατ.). Ναυπήγηση Νέων Φρεγατών (ΓΕΝ),€2.100 εκατ. (Δεκ: 12η θέση, €2.600 εκατ.).

Προμήθεια Νέων Κατευθυνόμενων Βλημάτων-Οπλισμός (ΓΕΝ), €300 εκατ. Δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει το πρόγραμμα Προμήθειας Νέων Τορπιλών Βαρέως Τύπου και Ολοκλήρωση στο Οπλικό Σύστημα των Υ/Β Τύπου 214 και 209/ΑΙΡ, το οποίο βρισκόταν στην 6η θέση του Δεκεμβρίου με €140 εκατ. αλλά δεν αναφέρεται πλέον.

Προμήθεια Πυραύλων Αέρος-Εδάφους(ΓΕΑ), €100 εκατ. (Δεκ: 7η θέση).

Προμήθεια Συστημάτων Βλημάτων Αεράμυνας μεγάλου ύψους/ μακράς ακτίνας (ΓΕΑ), €600 εκατ. (Δεκ: 17η θέση,€200 εκατ.). Προβλέπεται ουσιαστικά η προμήθεια τεσσάρων συστημάτων PAC-3, για την αντικατάσταση των δύο S-300PMU1 –εξαιτίας της αδυναμίας διασύνδεσης στο περιβάλλον αεράμυνας της ΠΑ με βάση πρωτόκολλα ζεύξεων δεδομένων του ΝΑΤΟ– και την κάλυψη της πάγιας απαίτησης για 10 μονάδες βολής.

Προμήθεια Νέων Αντιαεροπορικών Μικρού Βεληνεκούς (SHORAD) για Αντικατάσταση των Συστημάτων OSA-AK (ΓΕΣ),€650 εκατ. (Δεκ: 16η θέση, €560 εκατ.).

Αναβάθμιση-Εκσυγχρονισμός TOR-M1 (ΓΕΣ), €150 εκατ. (Δεκ:28η θέση, €99 εκατ.).

Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής (ΕΜΖ)Φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ (ΓΕΝ), €400 εκατ. (Δεκ: 14η θέση).

Αναβάθμιση Αεροσκαφών F-16 Block 50 & 52 (ΓΕΑ),€405,08 εκατ. (Δεκ: 27η θέση).

O εκσυγχρονισμός των Mirage 2000EGM/BGM καταργήθηκε εντελώς, από την 21η θέση του Δεκεμβρίου με προϋπολογισμό €360,36 εκατ.

Βελτίωση Δυνατοτήτων Αεροπορίας Στρατού (ΓΕΣ), €628,50 εκατ. (Δεκ: 13η θέση). Πρόκειται για την αναβάθμιση των ΑΗ-64Α Apache σε ΑΗ-64D. Συμμετοχή στην Κοινοπραξία BOC-HELIOS (ΓΕΕΘΑ), €27,70εκατ. (Δεκ: 8η θέση).

Συμμετοχή 2015-2030 στο Δορυφορικό Πρόγραμμα MUSIS (ΓΕΕΘΑ), €200 εκατ. (Δεκ: 18η θέση).

Επικοινωνίες ΠΝ (ΓΕΝ),€132,61 εκατ. Νέο πρόγραμμα, ή αυτονομημένο από πρόγραμμα-πλαίσιο.

Ανάπτυξη Δυνατοτήτων Μη Επανδρωμένων Πτητικών Μέσων (ΓΕΣ), €33,54 εκατ. (Δεκ: 29η θέση). Απόκτηση Συστημάτων Προσέγγισης με Ραντάρ (RAPCON), (ΓΕΑ), €47,17 εκατ. (Δεκ: 23η θέση).

Βελτίωση Δυνατοτήτων Πυροβόλων& Μέσων Πυροβολικού (ΓΕΣ), €300 εκατ. (Δεκ: 25η θέση, €400εκατ.).

Βελτίωση Δυνατοτήτων Μηχανικού(Οχήματα-Μηχανήματα), (ΓΕΣ), €100 εκατ. Νέο πρόγραμμα ή αυτονομημένο από πρόγραμμα-πλαίσιο.

Προμήθεια Τεθωρακισμένων Οχημάτων– Οχημάτων & Μέσων Περισυλλογής (ΓΕΣ), €1.200 εκατ. (Δεκ: 20η& 26η θέση, €250 εκατ. & €100 εκατ.).

Προς τα τέλη της15ετίας το ΓΕΣ σχεδιάζει να επιλέξει κάποιο σύγχρονο τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού.

Βελτίωση Δυνατοτήτων Διαβιβάσεων-Ηλεκτρονικού Πολέμου-Πληροφορικής (ΓΕΣ), €70 εκατ. Νέο πρόγραμμα.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΙΟΗΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ

Από τις παραπάνω πολεμικές προμήθειες τουλάχιστον το 12% θα πάει σε Έλληνες εμπόρους και βιομήχανους του ολέθρου. Είναι όλοι αυτοί που μιλούν για λιγότερο κράτος και προτείνουν ιδιωτικοποιήσεις, αλλά στην πραγματικότητα «στήθηκαν» από την αποκλειστική σχέση τους με το Δημόσιο ως «εθνικοί προμηθευτές», πριν αποκτήσουν το απαραίτητα εκτόπισμα και τεχνογνωσία για να ανοιχτούν σε διεθνείς συνεργασίες και να διεκδικήσουν μερίδιο, μέσω των εξαγωγών οπλικών συστημάτων, στο παγκόσμιο σφαγείο των λαών. Άμεσα προωθείται η συνολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας που πρόκειται να περιέλθει στα χέρια πολυεθνικών κολοσσών οι οποίοι θα διεκδικήσουν τα ισχυρότερα συμβόλαια των αγορών όπλων, συνεργαζόμενοι στενά με τους ισχυρότερους ομίλους της εγχώριας ιδιωτικής πολεμικής βιομηχανίας.

Μια άλλη παράμετρο είχε θίξει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Κ Μπεντίτ όταν αποκάλυψε ότι «την ώρα που η Ευρώπη ασκεί πίεση στον ελληνικό λαό για τα μέτρα, υπήρξαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις μεγάλες επιχειρήσεις όπλων της Γαλλίας και της Γερμανίας, ώστε να συνεχιστεί η πώληση όπλων στην Ελλάδα! Η Αθήνα τα τελευταία 10 χρόνια έχει δαπανήσει 50 δισ. ευρώ για όπλα και αγοράζει τα όπλα που η Γαλλία και η Γερμανία δεν χρειάζονται πλέον για τους στρατούς τους». Ποιος ξεχνά εξάλλου τη γνωστή δήλωση «Δεν θα σας χρηματοδοτούμε εμείς για να αγοράζετε όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μιας Ε.Ε. που βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την παγκόσμια δύναμη που στηρίζεται στο στρατιωτικοβιομηχανικό της σύμπλεγμα.

Ο δημοσιογράφος Θ.Τσίρος από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑείχε καταγράψει τα εξής: «Τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ για τις χώρες-μέλη αναδεικνύουν την πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας. Μόνο στην 5ετία 2002-2006η συνολική δαπάνη θα προσεγγίσει τα 25 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι «ξοδέψαμε»σε όπλα περίπου ένα «Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης». Στη 10ετία 1980-1990η Ελλάδα διέθετε πάνω από το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της για αμυντικές δαπάνες. Με την πάροδο των ετών, ποσοστό άρχισαν να μειώνεται,και έφτασε στο 2,8%-3,1% την περίοδο 2003-2005. Παρά τη μείωση, ωστόσο, η χώρα μας διατήρησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Άλλες ελληνικές «πρωτιές»; Απασχολούμε το μεγαλύτερο ποσοστό του δυναμικού μας για τις ανάγκες του στρατού: Το 3,3% των εργαζομένων της χώρας -ένστολοι και μη- εργάζονται στον τομέα της Άμυνας. Στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 1,4%. Τέλος, ο ελληνικός πολεμικός βιομηχανικός και εμπορικός τομέας αλληλοδιαπλέκεται με τα πιο δυναμικά κομμάτια της αστικής οικονομίας-εταιρείες υψηλής τεχνολογίας,πληροφορική, εφοπλιστικός τομέας, ΜΜΕ, τράπεζες, κατασκευές, μεταφορές,ιδιωτική υγεία, ακίνητα, εκμετάλλευση δημόσιων έργων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αεροδιαστημική, ναυπηγεία κλπ. Ταυτόχρονα, διατηρεί αμοιβαία σκοτεινά συμφέροντα με τα αστικά κόμματα εξουσίας των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και την Ακροδεξιά του ΛΑΟΣ, με τμήματα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Απόστρατων Αξιωματικών που παίζουν ρόλο μεσαζόντων! Με την δύναμη χειραγώγησης που τους προσφέρει η κατοχή των ΜΜΕ μπορούν να ανεβάζουν τους εθνικιστικούς τόνους,να δημιουργούν κλίμα Ανασφάλειας δικαιολογώντας έτσι τις υπέρογκες και παράλογες εξοπλιστικές δαπάνες.

Σε αυτό το πλαίσιο συχνά και για λόγους δικών τους ανταγωνισμών με ξένες πολυεθνικές ή με ανταγωνιστικά συμμαχικά σχήματα διαφορετικών ελληνικών επιχειρήσεων, «αποκαλύπτουν» μόνο τη διάσταση της εξαγωγής κεφαλαίου που προκαλείται από τις παραγγελίες ξένων οπλικών συστημάτων, αποκρύπτοντας συνειδητά ότι το 10-15% των παραγγελιών πηγαίνουν σε Έλληνες βιομήχανους, ενώ ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 25%! Να σημειωθεί δε ότι η Ελλάδα, που είναι η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη σε εξοπλισμούς, είναι ο παράδεισος των βαρόνων των όπλων. Ως πηγή χρησιμοποιούμε τη διεύθυνση http://www.press-time.com/index/varonoioplon-gr.html και την πολύτιμη έρευνα των δημοσιογράφων της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, Χ.Ιωάννου,Πασχάλη Κορωναίου και Θ.Τσίρου, για να τους γνωρίσουμε: ο Κόκκαλης με την Ιntracom Defense Εlectronics, Θ. Λιακουνάκος, ΝΤ. Πλέσσας, Λ. Μπαρτζώκας, Κ. Δαφέρμος,Όμιλος του Β.Μυτιληναίου, οι αδελφοί Χρήστος και Κωνσταντίνος Χούμπαυλης,Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, Χριστιανός Χατζημηνάς, Άγγελος Καραγιάννης, Βασίλης Λόης, η εταιρεία του Πάνου Γερμανού, ο Δημήτρης Μανωλόπουλος, ο Γιώργος Πατεράκης, ΑΝΡΙ ΛΕ ΡΟΥΑ, ο Παναγιώτης Φωτήλας, ο Μ. Κυριακού, η Λουκά Ρωμάνου,Κ. Βαλασάκη, ο Μάριος Δαλλέζιος της ELTRON Α.Ε., η Kestrel των Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου, ο Αντώνης Χάγιας, ο Αναστάσιος Ροζολής της ΑΚΜΟΝ Α.Ε., ο Παναγιώτης Βλαχίνος της PASS Defense κλπ.

Φυσικά στο χώρο των ναυπηγείων πρωταγωνιστούν οι Ταβουλάρης-Σάφας που περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τα σχέδια δημιουργίας ιδιωτικής Ενιαίας Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με προίκα τις παραγγελίες κατασκευής των γαλλικών φρεγατών FREM,κόστους 6,5 δις ευρώ, μήπως και ξεπεράσουν τα τραγικά τους προβλήματα, καθώς για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας του Ταβουλάρη έχει σημάνει Πτώχευση!

Εμείς απαιτούμε μπλοκάρισμα των πολεμικών εξοπλισμών, έξοδο από ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στροφή της παραγωγικής διαδικασίας των πολεμικών βιομηχανιών σε ειρηνικούς σκοπούς.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

diktiospartakos.blogspot.com

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο